Ezért ne süss alufóliában ételt - Komoly betegséget okozhat
Sokan ebbe csomagolják az alapanyagot sütéskor, pedig nem tanácsos.
Ha halat, zöldséget vagy húst süt az ember, gyakran alufóliába csomagolja, hogy az étel megőrizze a szaftosságát. Azt azonban, lehet, hogy nem tudod, hogy ez a művelet bizony káros hatással lehet az egészségre.
Ezért ne süss alufóliában ételt
Míg régen a réz töltötte be ezt a szerepet, manapság a kedvezőbb árú és praktikusabban tisztítható alumíniumból készülnek a különböző serpenyők, merőkanalak és egyéb konyhai eszközök. Ezek nem jelentenek veszélyt, azonban az alufóliában sütés annál inkább. Különösen igaz ez a fűszeres, savas ételek esetében.
Az emberi szervezet hatékonyan képes kis mennyiségű alumínium kiválasztására. Ez azt jelenti, hogy az alumíniumnak való minimális kitettség nem jelent problémát: az Egészségügyi Világszervezet napi 40 mg/testsúlykilogrammban állapította meg a biztonságos napi bevitelt. Tehát egy 60 kg-os személy esetében a megengedett bevitel napi 2400 mg.
A legtöbb ember azonban sokkal több alumíniumot vesz magához, mint az javasolt lenne. Az alumínium jelen van a kukoricában, a sárga sajtban, a sóban, a fűszernövényekben, a fűszerekben és a teában. Használják a főzőedények gyártásához, valamint olyan gyógyszerekben, mint a savlekötők és az izzadásgátlók. Az alumíniumból származó alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztítási folyamata során alvadásgátlóként is használják.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tudósok mai napig vizsgálják, mekkora veszélyt jelent az alumínium az egészségre. Kutatások bebizonyították, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyszövetében például magasabb az alumíniumkoncentráció. Ez arra enged következtetni, hogy az Alzheimer-kór egy modern betegség, amely a társadalom iparosodásával összefüggő, megváltozott életkörülmények miatt alakulhatott ki.
Az alumínium túlzott bevitele egyéb egészségügyi kockázatokat is jelenthet. Tanulmányok szerint a magas alumíniumbevitel káros lehet egyes csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára. Emellett csökkenti az agysejtek növekedési ütemét.
Az alumínium konyhai eszközöket általában olyan védőréteggel vonják be, ami meggátolja annak beoldódását az ételbe. Ezzel csak az a gond, hogy a mosogatással járó súrolással a réteg elkopik, a védelem megszűnik. Ezt úgy kerülheted el, ha új edényeknél többször felforralsz benne vizet, addig amíg az alja matt nem lesz. Ez természetes oxidációt eredményez, és bár a serpenyő csillogása elkopik, az egészséged szempontjából mindenképp jó ötlet.
Az alufóliával kapcsolatban a kutatók azt javasolják, hogy igyekezz mellőzni a sütés során. Különösen kerüld, ha citrom- vagy paradicsomlében, alkohollal vagy sok fűszerrel főzöl, ezek ugyanis fokozottan oldják. Helyette üvegedény vagy porcelán használatát javasolják a sült ételek elkészítésekor. A hideg ételek fóliába csomagolása biztonságosabb, bár hosszú távon ez sem ajánlott.
Így fut fel biztosan az élesztő - Kerüld el a leggyakoribb hibákat!
Az élesztő a kelt tészták lelke, feltéve, hogy sikerül felfuttatni.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- magyarország
- statisztika