Ebben az edényben a legegészségesebb főzni: a teflon praktikus, de csak ha hibátlan

A teflon az egyik legelterjedtebb edényanyag, de létezik számos más, egészségesebb alternatíva is.

Alternatívák teflon helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok rémhír terjeng mostanában a teflonról és mérgező hatásáról, amiben persze van bőven igazság. De ha megfelelően használod, nem fenyeget veszély. 

Ennek ellenére érdemes lehet más anyagú edényeket is kipróbálnod, bár ezeknél is fontos a megfelelő alkalmazás. 

Ezeket használd teflon helyett 

Senkit nem szeretnénk lebeszélni a teflon használatáról, de fontos, hogy óvatosan bánj vele, és ne melegítsd 260 fok fölé, mert ilyenkor mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőle. A teflon ugyanis egy perflour-oktánsav nevű anyagot tartalmaz, ami a tapadásmentes felületet biztosítja. A túlhevítés során felszálló gázok viszont fejfájást, hidegrázást okozhatnak az azt belélegzőknél. Emellett tisztításnál ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a felületét, mivel ilyenkor szintén káros anyagok válhatnak le a bevonatból, amik aztán könnyen a tányérodra kerülhetnek. 

Teflon cikk
Fotó: Yulia Naumenko / Getty Images Hungary

A teflont övező negatív hírek hallatán egyre többen keresnek más alternatívákat. Mint például a kerámiaedényeket, amik semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, viszont a kezelésük macerásabb. Óvatosan kell bánni a külső felületükkel, amik szintén hamar megrongálódhatnak, és mosogatógépben sem moshatod el őket. A terrakotta és hőálló üvegedények szintén egészséges alternatívák, viszont könnyen eltörhetnek, használatuk még nagyobb figyelmet követel. 

Fémalternatívák

Újra divatba jöttek az öntöttvas edények is, amik már az őskorban is nagyon hasznosnak bizonyultak. Maximum vasionok szabadulhatnak fel belőlük, ami nem káros, sőt, hasznos is a vashiányosak számára. Egyetlen hátrányuk, hogy elég nehezek, és tisztítani is csupán meleg vizes kefével lehet őket. Talán az egyik legegészségesebb anyag a rozsdamentes acél, ami sokáig ellenáll a korróziónak. Semmilyen negatív hatása nem ismert, de kissé nehezebben készül el benne az étel. Tisztítása egyszerű, de esetükben is érdemes a durva súrolóeszközök használatát kerülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Olcsóbb változat az alumíniumedény, aminél viszont fennáll a fém kioldódásának a veszélye. Az újabb, eloxált alumíniumedények már biztonságosabbak, mivel ezeknél az alumíniumot egy oxidréteg védi, ami nagyban csökkenti a fém kioldódását. Rézedények használata is csak bizonyos körültekintéssel ajánlatos, mivel a réz is könnyen beoldódhat az ételekbe, a bevonat nélküli rézedények egyáltalán nem javasoltak a mindennapi főzéshez. 

Olvass tovább - Kiszabadítja a mérgező anyagokat a teflonserpenyőből: nem csak megkarcolni nem szabad

A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával.

Kiszabadítja a mérgező anyagokat a teflonserpenyőből: nem csak megkarcolni nem szabad

A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük