Egészségtelen kozmetikumok, amikben teflon van - Azt is tudni kellene, hogy mit kell nézni a címkén
Kutatások bizonyítják, hogy a kozmetikumokban található teflon is káros lehet az egészségre.

no sminkel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teflonserpenyők alkalmazása káros az egészségre, ezért egyre többen kerülik ennek a praktikus háztartási kelléknek a használatát. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy ezt az anyagot teljesen más területen is felhasználják.

A kozmetikai ipar is felfedezte az előnyét, ezért már számtalan készítmény tartalmazza azt a vegyületet, mellyel a lábosokat is kezelik. 

Ártalmas kozmetikumok

Meglepő módon ugyanazt az anyagot, amellyel edényeket vonnak be, számos kozmetikumba is belekeverik, hogy vízhatlanná tegyék, de sok öregedésgátló szerben, szemceruzában, szempillaspirálban, hajbalzsamban, samponban is megtalálható. Egy emlődaganat elleni kampányban már 2015-ben említették a teflon jelenlétét az anti-aging kozmetikumokban, azonban az elmúlt években még szélesebb körben terjedt el, aminek a szakemberek nem örülnek.

1

A teflon poli-tetrafluor-etilén-tartalma miatt rákkeltő, de perfluoroktánsav - PFOA - is kioldódik belőle, ami a szervezetben felhalmozódva szintén betegséget okozhat. A kozmetikai termékek összetétele azért fontos, mert az anyagok a bőrön keresztül felszívódva egyenesen a vérkeringésbe kerülnek, így könnyebben roncsolják a szervezetet.

Miért teszik bele, ha káros?

Az EWG kutatói kétszáz termékben 13 teflonhoz kötődő vegyi anyagot azonosítottak, mindezt 28 márkánál, így szinte biztos, hogy minden háztartásban van olyan sampon, balzsam vagy smink, ami tartalmaz káros anyagokat. David Andrews, az EWG vezető tudósa elmondta, hogy elsősorban víz- és olajtaszító tulajdonságuk miatt kerülnek a kozmetikumokba ezek a vegyi anyagok, ezért szinte minden vízálló sminkben megtalálhatók. Ezt a gyártók azért tehetik meg, mert a kozmetikumok és bőrápolási termékek biztonságára vonatkozó előírások elavultak, ezért engedélyezik olyan alapanyagok felhasználását is, melyek esetleg egészségre ártalmasak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő azt is elismerte, hogy némileg bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyire veszélyesek ezek a kozmetikumok, de úgy véli, elegendő információ áll a rendelkezésükre, hogy az ilyen típusú vegyszerek felhasználását betiltsák, különösen akkor, ha van alternatívája az adott anyagnak.

Mit kell nézni a címkén?

Egy átlagos nő naponta 12-féle kozmetikumot használ, melyek 168 különböző vegyszert tartalmaznak, ezekből néhány vegyi anyag teljesen ártalmatlan, de vannak, amelyek negatívan befolyásolják a hormonrendszert, rákot okozhatnak, vagy idegrendszert károsító mérgek. Aggodalomra ad okot, hogy az ezekből a termékekből származó, kombinált kémiai teher közvetlenül összefüggésben állhat a megnövekedett számú női rákos megbetegedésekkel, ezért a vásárlónak kell tudatosan megválogatnia, milyen sminket, parfümöt vagy testápolót használ. Ezért érdemes mindig megnézni az üzletekben a termékek címkéit a vásárlás előtt.

Az egyik lehetséges mód ennek a potenciálisan káros összetevőnek az azonosítására a fluor összetevő keresése, de lehet, hogy hosszabb elnevezés van feltüntetve, mint például a perfluorononyl dimethicone. Ha a leírásban szerepelnek ezek a szavak, akkor sem kell pánikba esni, mert a felszívódás lassú, egyedül a szem környékén célszerű kerülni a használatot, mert ott vékony a bőr, ezért gyorsabban kerül a szervezetbe a káros anyag.

Az EWG munkatársa elmondta, még nagyon sok kutatásra van szükség, hogy a kozmetikumokban lévő vegyi anyagok káros hatásáról pontos információjuk legyen, de azt tanácsolja, ha teheted, addig is kerüld azokat a termékeket, melyek tartalmaznak teflont.

Természetes arcápolók

Szerencsére természetesen is lehet ápolni az arcbőrt. Néha elég a konyhába kimenni a megfelelő és extra hatásos alapanyagokért.

Ezt is szeretjük