Döbbenet, hol köt ki a csillámpor, amit lemosol magadról - Egyáltalán nem cuki
Nem véletlenül akarják az egész világon betiltani a kutatók.

csillamos smink
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi és a fesztiválszezon, illetve a hétvégi partik egyik kedvenc kelléke a csillám, mert könnyen és gyorsan ragyogó külsőt varázsol. A legapróbb szemcséi ott lapulnak a fénylő szemhéjpúderekben, a nagyobb darabkákat pedig folyékony formában vagy önmagukban, speciális ragasztóval rögzítve is rengetegen vetik be arcra, szem fölé, körömre, de akár még a hajtövekre kenve is.

Ezek az aprócska flitterdarabkák egyáltalán nem olyan biztonságosak és veszélytelenek, mint azt bárki gondolná: a kutatók figyelmeztetnek, hogy rendkívül károsak nemcsak az emberekre, de az állatokra és a környezetre is.

Ezért veszélyes a csillám

Az új-zélandi Massey University tudósai el szeretnék érni, hogy az egész világon betiltsák a glitter használatát, mert veszélybe sodorja a vizeket és az élőlényeket. Az apró, fénylő darabkák a lemosás után nagyrészt a tengerekben, óceánokban kötnek ki, ahol magukra vonzzák a halak tekintetét, majd el is fogyasztják azokat eledelként. A kutatás egyik vezetője, Richard Thompson professzor elmondta, hogy a vizsgálat során minden harmadik tengeri élőlény gyomrában találtak apró csillámdarabkákat.

csillam

- Aggasztónak találtam, amikor a lányom kapott egy olyan tusfürdőt valakitől, melyben apró csillámok voltak. Végig csak az járt a fejemben, hogy ezek a lefolyón át a természetet mérgezik majd tovább - mondta a professzor a Science folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az eredmények hatására Nagy-Britannia óvodáiban már betiltották a glitter használatát, de idén egy olyan szabályozást is életbe akarnak léptetni, mely az egész országban tilosnak nyilvánítja majd a lemosható csillámos kozmetikumok használatát. Később a tervek szerint Amerikában is tesznek majd hasonló intézkedéseket. Éppen ezért egyre több márka dolgozik olyan termékek kifejlesztésén, melyekben olyan környezetbarát glittert használnak, ami könnyedén és gyorsan lebomlik a természetben, de sajnos eddig még nem jártak túl sok sikerrel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Az egészségre is káros lehet

Nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is veszélyes lehet a csillám, ha nem elég óvatosan és körültekintően használják. Egy nőnek például egy apró csillám megsértette a szaruhártyáját, és már az orvosok sem tudtak segíteni neki, ezért több műtét és vizsgálat után el kellett távolítani az egész szemét. A nő a sajnálatos eset után megosztotta a történetét az interneten, hogy arra figyelmeztessen mindenkit: nagyon kell vigyázni az ártalmatlannak tűnő, fénylő darabkákkal, mert, ha valaki óvatlanul, védelem nélkül használja őket, annak súlyos következménye lehet.

Ezt is szeretjük