Ez történik valójában az arcoddal, ha sminkben alszol - Ilyen súlyos károkat okoz
Ezért csak addig hagyd fent a festéket, ameddig tényleg szükséges.

sminkben alvas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan elkövetik azt a jelentéktelennek tűnő hibát, hogy egy fárasztó este, egy buli után sminkben fekszenek le aludni. A következmény viszont nem csupán annyi, hogy fekete karikákkal a szeme körül ébred az ember.

A festék eltávolítása azért fontos, mert hosszútávon maradandó károsodásokat okozhat az arcbőrön és a szemkörnyéken a dekorkozmetikumok állandó jelenléte. A problémát a következők miatt nem szabad elbagatellizálni.

Ártalmas és öregít is a fent hagyott smink

Dr. Stefani Kappel dermatológus és bőrgyógyász a The Listnek mondta el, hogy a lehető legrosszabb dolog, amit a bőröddel tehetsz, az, hogy sminkben alszol. Magának az arcbőrnek is regenerálódnia kell pihenés közben, nemcsak a szervezetnek, a festékek hatóanyagai viszont akadályozzák a bőr megújulási folyamatait. A smink káros kémiai anyagai ráadásul az éjszaka folyamán felszívódhatnak a szervezetedbe.

arcápolás-fb

A bőrön keresztül árt

A bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve. Alvás közben a bőrön át beszivárognak a smink vegyi anyagai. Sara Strand makeup-művész szerint az arcfestékben található természetes olajok is lehúzódnak, és eltömítik a pórusokat, pattanásokat és aknékat okozva. A bőrt víz, proteinlipidek és ásványi anyagok alkotják, a felszínén lévő pórusok pedig lehetővé teszik az izzadást, míg az arcbőrön található faggyúréteg természetes kenőanyagként hidratál. A smink azonban blokkolja ezeket a kis pórusokat, és felborítja a természetes folyamatokat.

A jól megválasztott és mértéktartó smink minden korosztálynak jól áll, nézd meg galériánkban!

Száraz, fakó bőrt okoz

A festékek nemcsak gátolják a bőrmegújító mechanizmusokat, hanem vizet elvonva szárítják is a bőrfelszínt. Ennek eredménye a fáradt arc, illetve a fiatalos ragyogás eltűnése. A göröngyös és fakó bőr szintén a tisztítás hiánya miatt lép fel. A száraz és pergamenszerű, pikkelyes részek az orr körül és a szemöldöknél jelentkezhetnek leginkább.

Mik azok az apró, fehér pöttyök?

Az arcon keletkező kicsi, fehér pontokért is lehet többek között a sminket hibáztatni. A miliumok apró ciszták, melyek elsősorban a szem körül tűnnek fel, a zsíros bőr pedig még inkább hozzájárul a megjelenésükhöz. Szerencsére egészségügyi problémát nem okoznak, de esztétikai gondot annál inkább. De fontos felismerni őket, illetve nem összetéveszteni a pattanással, mert a nyomkodásuknak komoly következménye lehet. Eltávolításuk ezért mindenképpen profi szakembert, bőrgyógyászt vagy kozmetikust igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A ráncosodást gyorsítod fel

Az arcod nap mint nap környezeti ártalmaknak és környezetszennyezésnek van kitéve, és erre pluszként rakódik a smink, ami filmet képez a káros anyagokkal a bőrön. Hosszútávon ez szabad gyökök okozta károsodáshoz és a jó bőrminőséget adó kollagén elvesztéséhez vezet. Ráadásul a festékek gátolják az éjszaka folyamán zajló anti-aging, azaz örregedésgátló folyamatokat, tehát blokkolják a sejtek önmegújító működését az arcon. Ennek eredménye az idő előtti ráncosodás és öregedés.

Érdemes tehát erőt venni a lustaságon, és minden alkalommal alapos és tudatos arctisztítást végezni, hogy gátat szabj a bőröd visszafordíthatatlan károsodásának, amit a túl sok ideig fent hagyott smink okoz. 

Ezt is szeretjük