6 dolog, amit a legtöbben elrontanak az arcmosásban - Pirosságot és irritációt is okozhat, ha így csinálod
Bár a legtöbben azt hiszik, mindegy, hogy csinálják, ez egyáltalán nem így van.

arcmosas cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan egyszerű és teljesen természetesnek számító dolgok, amikről nagyjából mindenki úgy gondolja, hogy nem lehet elrontani. Ilyen mondjuk a zuhanyozás, de ezek közé tartozik az arcmosás is. 

A legtöbben rutinból csak átöblítik az arcukat, esetleg átmossák arclemosóval is. Néhányan viszont például csak zuhanyzás közben, meleg vízzel dörzsölik át az arcbőrüket, ami a bőrgyógyászok szerint a lehető legrosszabb, amit tehetnek. De nem ez az egyetlen hiba, amit sokan elkövetnek arcmosáskor. A következő dolgok bár ártalmatlannak, sőt, egészségesnek tűnhetnek, valójában kellemetlen következményeket okozhatnak.

Káros, ha így mosod az arcodat

Először is a legfontosabb, hogy nem szabad leöblítened az arcodat úgy, ha nem mostad meg előtte jó alaposan a kezedet. A tenyereden lévő baktériumokat ugyanis a sima víz nem szedi le, és a dörzsöléssel felviheted őket az arcbőrödre is, ahol pattanások és irritáció is kialakulhat miattuk. Ezért a legjobb, ha jó alaposan, meleg vízzel és szappannal átmosod a kezedet, mielőtt az arcodhoz nyúlnál, de figyelj, hogy a szappant is távolítsd el róla rendesen.

Mi a helyzet a sminkkel?

Sokan öblítik át az arcukat úgy, hogy alapozó és korrektor is van rajta, ez azonban egyáltalán nem jó módszer. Mielőtt arcot mosol, mindenképpen mosd le alaposan, sminklemosóval a festéket, és csak utána jöhet a vizes öblítés, az viszont jó alaposan, akár többször is, hogy felfrissítsd a bőrt, és eltávolítsd róla a maradék sminket.

Nem mindegy, milyen a víz

A víz hőmérsékletére is oda kell figyelni, mert a túl meleg nem jó a bőrnek. Kipirosodhat tőle az arcod, a forró vizes arcmosás pedig a rosacea tünetein is csak ront. Arról már nem is beszélve, hogy a hajszálerek akár el is pattanhatnak a nem megfelelő hőmérséklettől, vörösséget és apróbb piros pöttyöket hagyva maguk után. Ezért lényeges, hogy minden arcmosás előtt ellenőrizd a kezeddel a vizet, és akkor tisztítsd csak meg vele a bőrödet, ha kellemesen langyos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem szabad túlzásba vinni

Bár az hihetnéd, hogy minél többször tisztítod a bőrödet, annál makulátlanabb, szebb és egészségesebb lesz, sajnos ez pont fordítva van. A sok mosás ugyanis kiszárítja az arcot, a bőr pedig lassan egyre többet veszít majd miatta a védekezőképességéből. A bőrgyógyászok mind egyetértenek abban, hogy bőven elég, ha napi kétszer -– reggel és este - öblíted át az arcodat, de persze ha sportolsz, és megizzadsz, utána is jöhet egy gyors mosás.

A dörzsölés és a szappan is lehet káros

Arra is figyelj, hogy ne dörzsöld túl erősen és túl sokáig az arcodat mosás közben, mert ez szintén károsíthatja a hajszálereket, és pirosságot okozhat. Elég lágy, gyengéd, körkörös mozdulatokkal tisztítani a bőrt, méghozzá sima vízzel, nem szappannal. Ezeket ugyanis nem az arcbőrre tervezték, egyáltalán nem olyanok általában az összetevőik, amik jót tehetnek ezzel a kényes területtel, sőt, allergiát, kipirosodást és pattanásokat szintén okozhatnak. Maradj a sminklemosónál, majd a víznél, és utána jöhet az arcápolási rutinod többi része, de csakis a bőrtípusodnak és az érzékenységnek megfelelő termékkel.

Ezt is szeretjük