Bőrmérgezés 3 lépésben
Szemfesték, rúzs, alapozó
A szépségnek ára van. De nem mindegy, hogy a pénzed, vagy az egészséged megy rá. Óvd bőröd, és figyeld az összetevőket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos azt gondolni, ha van is némi testidegen anyag a sminkekben, az olyan kis mennyiség, és olyan kis felülettel érintkezik, hogy nem okozhat gondot. Különben is, rég megtanultuk már, hogy a szépségért szenvedni kell.

A nők a történelem során valóban mindenféle szörnyűséget hajlandóak voltak kipróbálni, hogy megfeleljenek az adott kor ideáljának.

Ettek krétát, hogy sápadtak legyenek, vagy épp higannyal fehérítették a bőrüket, illetve nadragulyát fogyasztottak, hogy szemükben megjelenjen az a lázas, űzött pillantás, ami olyan kívánatosnak számított.

Sokáig lehetne sorolni az őrült ötleteket, de sajnos ezek nélkül is előfordul, hogy a szépség nevében olyan anyag jut a szervezetedbe, amely káros folyamatokat indíthat el.

Nem csak a benzin ólmozott

Egy kutatás kimutatta, hogy – bár ez már évekkel korábban is slágertéma volt – a rúzsoknak még mindig gyakori összetevője az ólom.

A száj bőre igen vékony és érzékeny, a káros anyagoknak egyáltalán nem okoz nehézséget a felszívódás ezen a területen, főleg, ha azt is hozzáveszed, hogy a rúzst gyakran egyszerűen lenyalogatod a szádról, vagy beleáztatod az italodba, ételedbe. A kutatás arra is rámutatott, hogy az ólomtartalom nincs összefüggésben az árral: lehet, hogy a pár száz forintos márkájú smink nem tartalmazza ezt a mérgező összetevőt, a többezres világmárka pedig igen.

A divatszínek sötét oldala

A sminkek színét meghatározó anyagok gyakran távolról sem bőrbarátok. A cink-oxid és a titán-oxid például gyakori pigment- és UV-szűrő, ám könnyen okoznak allergiát. A színezékek egész sora lehet ártalmas, például az acid blue, a blue #1 és a lila.

Kevés a természetből vett, eredeti pigment a tucattermékekben, bár mostanában az új sláger az ásványi smink, ezek összetétele valamivel barátságosabb. Ám igazi biztonságot a natúr vagy biosminkek jelenthetnek, csakhogy ezek sokszor „nem tudnak annyit”, mint állagjavított, festett, tartósított és sűrített konkurenciájuk. Nincs belőlük akkora színválaszték, kicsit rosszabb a fedőképességük, és kevésbé ragaszkodnak a bőrhöz. Ezért ezekkel gyakrabban kell újrasminkelni az arcot.

Alapozó, és ami benne van

Ez az a terület, ahol a natúr és a bio a legrosszabbul teljesít, márpedig a nők nagyon ragaszkodnak a tökéletes fedéshez. Ehhez azonban mindenféle sűrítőanyagra, alumíniumszármazékra, fényvisszaverő adalékra van szükség. Sok összetevő úgy eltömíti a pórusokat, hogy – minden reklám ellenére – akadályozza a bőrlégzést, amitől az arcbőr állapota gyorsan romlik. Az eredmény fáradt, tisztátalan bőr, amire persze egyre több és jobban fedő alapozót kell kenni. Emellett „fehérített” kőolajszármazékok is dúsítják ezeket a készítményeket, de ezeket már annyiszor átkeresztelték, hogy néha nehéz rájönni, mi rejtőzik a fantázianév mögött. Ami biztos: a petrolatum és a mineral oil elnevezések a kémiailag módosított pakura - gépzsírként sem használható ipari hulladék - szalonképes elnevezései.

Amúgy pedig nem szabad elfeledkezni arról, hogy az alapozók és általában a sminkek befolyással vannak a bőr savköpenyére és így védelmi rendszerére is. Vagyis fontos, hogy arcbőröd néha megpihenhessen – még a krémezéssel is óvatosabban kéne bánni, nemhogy a sminkeléssel.

Sok kicsi sokra megy

Elég, ha a szemkontúr-ceruzából vagy a szempillaspirálból, a csillámos szemhéjpúderből néhány porszemnyinél is kisebb részecske bejut a szemedbe, onnan ugyanis gyorsan haladhat tovább. Mindez persze nem jelenti azt, hogy egy szexi parti-smink halálos veszéllyel fenyegetne, de azt a hatást mindenképp erősíti, hogy nap mint nap, minden irányból támadásokat intézel a szervezeted ellen, parfümökkel, dezodorokkal, krémekkel, szmogos városi levegővel, vegykezelt élelmiszerekkel, stresszel, és még sorolhatnánk. A hatások pedig összeadódnak, és akár egy szájfényből is lehet utolsó csepp a pohárban.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

PromócióBőröd jelzőszerv, hibái nem tekinthetők önmagukban, rámutatnak, milyen folyamatok zajlanak a testedben. A hibáit nem elfedni kell, fontosabb megkeresni az okokat! Vannak alkalmak, mikor szükség lehet az alapozóra, korrektorra, tusra, hogy szépségedet még jobban kiemeld. De a smink nem megoldás, legfeljebb csak eszköz! Elég csak ritkán használni, és érdemes jó minőségűt választani belőle, ez pedig nem feltétlenül árkérdés.

A nagyon magasra pozícionált világmárkák csak a csomagolásról és a marketingről szólnak. A hozzájuk felhasznált alapanyagok többnyire ugyanonnan érkeznek, és ugyanazokon a gyártósorokon futnak keresztül, mint mezei társaik.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Iszmakógia
Biztonságos szex
Nyaraljunk kellemesen!
A visszértágulat kezelése
Hormonokkal vagy anélkül?
Kezdj új életet családállítással!

Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »
Ezt is szeretjük