3 jel, hogy allergiát okoz a lakásod!

Korábban az ételekre gyanakodtál, aztán a pollenre, ma pedig már magad sem tudod, mitől tüsszögsz és köhögsz folyton? Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Viszketés, tüsszögés, szemfájdalom vagy szemirritáció és orrfolyás - ezek a szénanátha és más allergiák közös tünetei. Enyhítheted őket gyógyszerekkel - a legjobb hatás érdekében már a várható allergiás roham előtt kezdd meg a kezelést -, vagy kipróbálhatod a természetes antihisztaminokat.

Mindez azonban többnyire akkor hatásos, ha pontosan tudod, mi is okozza az allergiás reakciókat.

Ellenkező esetben jobban teszed, ha feltérképezed a lakásodat: könnyen lehet, hogy ott kell keresni a bajok forrását. A következőkben megtudhatod, az otthonod felelős-e a tüsszögésért és a viszketésért, és azt is eláruljuk, hogyan számolhatsz le végleg a kellemetlenségekkel!

Kiütések, nehézlégzés, viszketés ébredés után

Ha az allergiás tünetek rendszerint reggelente kínoznak, szinte velük ébredsz, könnyen lehet, hogy az ágyadban kell keresni a bajok okozóját. A kiütések és a viszketés hátterében, amelyhez esetleg nehézlégzés vagy más tünet is társul, akár aprócska élőlények is állhatnak, amelyek beköltöztek a matracba. Az ágyi poloska például jellemzően éjszaka támad, csípése pedig kiütésszerű bőrpanaszokat okoz. A viszketést és a nehézlégzést emellett poratka is okozhatja, melynek ürüléke vált ki allergiás reakciókat.

Ha el akarod űzni a poratkákat az ágyadból, foszd meg őket legfőbb táplálékuktól - ami nagyrészt elhalt és levált hámsejtekből áll - antiallergén matracokkal, párnákkal és díszpárnákkal. A porszívózáskor a matracot is alaposan porszívózd át, lehetőleg dupla porzsákos, HEPA-szűrős készülékkel, amely még a mikroszkopikus méretű allergéneket is képes eltávolítani.
Hetente egyszer a lepedőket is cseréld le, és mosd ki forró, legalább 60°C-os vízben.

Tudtad?
A páramentesítő készülék sokat segíthet a poratkák elűzésében. A lakás levegőjének szárazon tartásával jelentősen csökkentheted a poratkák számát, mivel ezek az apró élőlények 45%-nál alacsonyabb páratartalom esetén elpusztulnak.

Szénanátha-jellegű panaszok a fürdőben és a konyhában

Ha egy kicsit hosszabb időt töltesz a konyhában vagy a fürdőszobában, máris tüsszögni kezdesz, és viszketni kezd az orrod? A jeleket nem érdemes figyelmen kívül hagyni, a vizes helyiségekben jelentkező allergiás reakciók ugyanis penészgomba jelenlétére utalhatnak.
A penészgombák előszeretettel költöznek be a lakás azon részeibe, amelyekben a páratartalom az átlagosnál jóval magasabb. Spóráik, amelyeket könnyű belélegezni a levegőből, enyhébb esetben csupán irritációt okoznak, ám akár komolyabb egészségügyi problémák - felső légúti panaszok, asztma, nehézlégzés - kiváltó okai is lehetnek.

A páramentesítő készülék a konyhában és a fürdőszobában is jól jöhet a penészgombák elűzésére, de az is sokat segíthet, ha gondoskodsz a vizes helyiségek megfelelő szellőzéséről. A súlyosabb allergiás reakciók kivédése érdekében szerezz be légszűrőt, ami felfogja a levegő útján terjedő spórákat. Bármennyire is meglepő, a rendszeres nagytakarítással szintén felveheted a kesztyűt a penésszel szemben.

Évente legalább négy-öt alkalommal az átlagosnál jóval alaposabban takaríts ki: a konyhaszekrények belsejétől az alsó szegélyükig moss le hígított fehérítővel minden felületet, a bútorokat pedig törölgesd le nedves ruhával. Az alagsor és a pince a penészgombák paradicsoma, különösen akkor, amikor esős időben átnedvesednek a helyiségek. Folyamatosan működtess páramentesítő készüléket ezeken a nyirkos helyeken, és rendszeresen ürítsd azok vízgyűjtő tartályát.

Szem- és orrviszketés, bőrpanaszok - rendszertelenül

Ha gyakran ég és viszket a szemed, bedugul az orrod, vagy alkalmanként ekcéma-jellegű bőrpanaszokat is tapasztalsz, esetleg a bőröd viszket annak ellenére, hogy gazdagon használsz hidratáló testápolót, könnyen lehet, hogy a rendszeresen használt tisztítószerek, a mosópor vagy az öblítő áll a panaszok hátterében. Ezek a szerek annak ellenére, hogy tisztává és illatossá varázsolják a ruhákat, valamint megkönnyítik a házimunkát, az egészségre igen káros, erős vegyszerek, amelyek könnyen válthatnak ki allergiás reakciót.

Ha a bőrpanaszokat vagy a tüsszögést jellemzően takarítás után észleled, érdemes ezekre a vegyszerekre gyanakodnod. Figyeld meg azt is, hogy a bőröd hogyan reagál a frissen mosott ruhákra, sőt, azt is kipróbálhatod, hogy egy-egy ruhadarabot természetes alapanyagokból készült mosószappannal mosol ki. Ha ezek a ruhák nem okoznak viszketést, már meg is találtad az allergia okát.

Hogy a jövőben ne kelljen a kellemetlen panaszoktól szenvedned, az üzletekben kapható tisztítószerek helyett használj természetes anyagokat a takarításnál.

A só például kiválóan helyettesíti a súrolóporokat, az ecet pedig a vízkővel szemben lehet hatásos.

Csak természetesen!
Ha szívesen lecserélnéd a drága vegyszereket olcsó, de hatékony, természetes tisztítószerekre, akkor ismerd meg a legjobb, házilag elkészíthető keverékeket. Kattints ide!
Cikkünk az 1001 otthoni gyógyír című könyv alapján készült.

Elsősegély otthon! Nem kell minden problémával azonnal orvoshoz fordulnod, vagy a megfázás első tüneteire újabb adag antibiotikumért nyúlni: próbáld ki először az otthon is elkészíthető recepteket és hasznos tippeket! Az otthoni gyógymódok közül érdemes néhányat alkalmazni már a tünetek első megjelenésekor, hiszen ekkor általában még könnyen visszafordítható a folyamat.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük