A leghatékonyabb méregtelenítő, légtisztító szobanövények

Ha a megfelelő növényeket tartod a lakásban, nem kell aggódnod a levegő minősége miatt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes szobanövények kimondottan alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a lakás levegőjéből azokat a káros anyagokat, melyek veszélyt jelentenek az egészségedre nézve.

A következő különleges növények levelei felszívják a vegyi anyagokat, azokat eljuttatják a gyökerekbe, ahol a mikrobák tápanyaggá alakítják őket a növény számára.

Sőt, a gyökerekből a levelekbe felszívott víz is magába szívja a szennyezett levegőt, és a talajba juttatja. Minél több helyiségben helyezed el a csodálatos zöldeket, annál hatásosabb lesz a tisztító tulajdonságuk.

A hálószoba őre az orchidea és a kaktusz

A hálószoba a lakás azon része, ahol pihensz és alszol, így egyáltalán nem mindegy, hogy az éjszaka folyamán milyen levegőt lélegzel be. Ha eddig csak egy lámpának és néhány személyes tárgynak volt helye az éjjeliszekrényeden, ideje változtatnod. A kis szekrény ugyanis - mivel közel van hozzád alvás közben - ideális helye a virágoknak is. Ide válaszd a Dendrobium orchideát, mely nemcsak mutatós növényke, de semlegesíti a zárt terekben a formaldehidet, az acetont és a kloroformot.

A karácsonyi kaktusz szintén idevaló, hiszen a legtöbb növénnyel ellentétben éjjel távolítja el a széndioxidot, és nappal engedi ki az oxigént, így tökéletes munkát végez, miközben alszol.

Tudtad?
A formaldehid az egyik leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb otthoni szennyezőanyag. Párologhat a fűrészporból vagy a faforgácslapokból készült bútorokból, de tapétákat és parkettákat is kezelnek ezzel az anyaggal. Nagy koncentrációban daganatkeltő hatása van. A fában is található természetes módon formaldehid, és, ha friss faanyagot használnak a bútorkészítésnél, ez is éppen olyan veszélyes lehet, mint a bútorlap.

Gerbera, szobafutóka és sárkányfa a dolgozószobába

Gondoltad volna, hogy léteznek olyan szobanövények, melyek a számítógép közelében érzik magukat a legjobban? A sárkányfa például ilyen, hiszen nemcsak a toxinokat semlegesíti, de szereti a monitor fényeit is, emellett a sok természetes fényt és a vizet.

A gerbera azonnal jókedvre hangol, és szintén hatásosan nyeli el a toxinokat. A márványos szobafutóka könnyen kezelhető növény, a sötét sarkokban is jól megél, még akkor is, ha alig kap természetes fényt. Ráadásul kitűnően hasznosítja az emberre káros formaldehidet.

Pálmát a nappaliban

A nappaliban helyezz el minél több pálmát. Az aranypálma az egyik legjobb növény a levegőben lévő toxinok semlegesítésére. Szereti a páradús környezetet, így a nagy hőségben mindenképpen figyelj oda arra, hogy naponta permetezd. A fényes lakásokat is kedveli, de a tűző napot nem bírja.
A botpálma a második leghatékonyabb detoxikáló növény, a legalkalmasabb a tisztítószerekben lévő ammónia hatástalanítására. A bambuszpálma nedvesíti a központi fűtéses belső terek levegőjét, és hatásos a trikloroetilén, a benzén és a formaldehid ellen.

A fürdőszobába páfrányt és törpebanánt

Hatékonyabb levegőtisztító a boston páfrány, melynek különösen a formaldehid semlegesítésében van nagy szerepe. A páradús környezetet kedveli, így természetes, hogy a fürdőszobában a helye.
A törpebanán szintén kedveli a párás környezetet, ráadásul egzotikus megjelenése miatt mutatós dísze is lehet a lakásnak. Gyönyörű virágai rózsaszín-narancssárga színűek, és hónapokig gyönyörködhetsz bennük.

Hét centiméteres gyümölcse, ha megérik, rózsaszínű lesz, és a húsa kimagozva fogyasztható. A tulipánhagyma semlegesíti a xilént, a formaldehidet és az ammóniát, melyeket mind a hagyományos tisztítószerek pumpálnak a levegőbe.

A közönséges liliom az illékony szerves anyagokat tünteti el, például a benzént, ami gyakran a padlózatból, a tapétából, a falfestékből vagy a kompozit fából készült bútorokból, a folteltávolítókból és a vegytisztított ruhákból szabadul ki. A csokros inda szintén semlegesíti a levegőben levő szénmonoxidot és formaldehidet.

Cikkünk megírásában Susannah Marriott Terhesség természetesen című könyve segített.

Ezt is szeretjük