Ezeket az edényeket ne használd a főzésnél! Rákkeltő fémek kerülnek az ételbe

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen edényben készíted el az ételt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alumíniumból készült lábosok, teflonserpenyők, kerámiafazekak - az elmúlt években sokféle edénnyel kapcsolatban merültek fel aggodalmak egészségügyi szempontból.

Szerencsére ezek közül a legtöbb alaptalannak bizonyult. A modern főzőedények többsége biztonságos, ám csak akkor, ha jól karbantartod, és a gyártó előírásai szerint használod őket. Ismerd meg a legkedveltebb konyhai edények közül azokat, melyekkel óvatosan érdemes bánnod, és azokat, amelyeket teljes biztonságban használhatsz!

Egészségügyi kockázatot rejtő edények

Szinte minden edényre érvényes a szabály, hogy csak akkor használd főzésre vagy az ételek tárolására, ha nem sérült, és nincs megkopva a bevonata sem. A rézedényekre nézve például különösen fontos e szabály betartása, de a vasra vagy nikkelre érzékenyeknek az öntöttvas edényekkel is óvatosan kell bánniuk.

Rézedények: csak ón- vagy rozsdamentes acélbevonattal

A mikrohullámú sütőt kivéve a rézedény használata biztonságos, de csak akkor, ha a főzőfelületet ón- vagy rozsdamentes acélbevonattal látták el. A bevonat nélküli rézlábos vagy -serpenyő elméletileg kibocsáthat olyan mennyiségű rezet, ami rosszullétet okoz, különösen akkor, ha nagyon savas ételeket hagysz benne hosszú időn át, például egész éjszakára. Ezeket cseréld le bevonattal rendelkezőre, a megkopott ónbevonatú edényeket pedig ónoztasd újra.

Öntöttvas és a rozsdamentes acél: nikkelérzékenyeknek ne!

Az öntöttvasból, illetve rozsdamentes acélból készült edényekben való főzés, kivéve a mikrohullámú sütőt, általában biztonságos - sőt, ezek az edények értékes élelmi vasat adnak az ételekhez. Ez azonban nem kívánatos a haemochromatosisban szenvedők számára: ha a szervezeted hajlamos a vas túlzott mértékű felszívására, jobb kerülnöd ezeket az eszközöket.

A rozsdamentes acélból nikkel kerülhet az ételbe, ezért ilyen edényben nem szabad a hűtőben tárolni semmit. Nikkelérzékenység esetén főzni is inkább hőálló üveg- vagy zománcozott edényben tanácsos.

Kerámia- és agyagedények: kizárólag ólommenteset!

A megfelelő minőségű, mázas kerámia- és agyagedények általában biztonságosan használhatók a mikrohullámú sütőben. Az sem rejt semmi veszélyt, ha az ételt egy gyönyörű, kézzel formázott tálban sütöd meg vagy tálalod, de csak akkor, ha az ólommentes mázzal készült. Az ólmot tartalmazó agyagedényekből ugyanis tárolás és főzés közben is veszélyes ólom kerülhet az ételbe, ami számos enzim működését gátolja, ezáltal elősegítheti a rákos daganatok képződését.

Okvetlenül kérdezd meg a vásárlás előtt, hogy az edény főzésre alkalmas-e, és, hogy milyen mázzal látták el. Ha az edény csorba vagy repedt, szintén ne használd, de akkor se, ha felszínén mosogatás után krétaszerű, szürke bevonat marad. A hőálló jelzéssel ellátott kerámiaedényeket csak közepesen forró sütőben használd.

Edények, melyeket biztonsággal használhatsz

Bár mindenfajta edény anyagából kerül valamennyi az ételbe, a mennyiség csak ritkán ad okot aggodalomra, és elsősorban a fent említett edények esetén. A következőket azonban biztonsággal használhatod.

Teflonbevonatú edények

A teflonbevonatú edények nagyon jó szolgálatot tesznek a konyhában. Könnyű bennük főzni, nem kell félni, hogy leég az étel, lehetővé teszik, hogy kevés zsiradékkal vagy anélkül készítsd el a fogásokat, ráadásul a használatuk is biztonságos.

Csupán arra ügyelj, hogy semmilyen üres, teflonbevonattal rendelkező teflonedényt ne hagyj hosszú ideig a tűzhelyen, mivel hő hatására izgató gázok szabadulhatnak fel.

Alumíniumedények

Az alumíniumedényben való főzés, kivéve a mikrohullámú sütőt, nem rejt veszélyeket. Korábban elterjedt nézet volt, hogy az alumínium növeli az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, de a kutatások ezt nem erősítették meg. Az ételbe kerülő mennyiség elenyésző: több százezerszer kevesebb, mint amit számos savkötő vagy a gyomorkímélő aszpirin tartalmaz.

Üvegedények

Az üveg gyakorlatilag semmilyen étellel sem lép reakcióba. Biztonságos benne a főzés, az étel hűtése, és bizonyos esetekben a mikrohullámú sütőben is használható. Az üveg még a magas savtartalmú ételekkel sem lép reakcióba.

Zománcozott fémedények

Az üveghez hasonlóan ezek sem lépnek semmivel reakcióba. A mikrohullámú sütő kivételével használatuk biztonságos, és a hűtőben is tárolhatsz bennük ételeket.

Műanyag edények

Biztonságosan használhatók a mikrohullámú sütőben, de csak akkor, ha a mikrohullámú sütőbe is alkalmas felirat olvasható rajtuk. A teljes biztonság kedvéért hosszú főzési idő esetén használj üveg- vagy kerámiaedényt. A műanyag edényeket csak újramelegítésre használd.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Árt vagy használ? című könyve segített.

Ezt is szeretjük