Így újítsd fel az ablakokat 8 ezer forintból!

Nincs szükséged szakemberre

Lepattogzott a festék az ablakaidról, ráadásul nem is zárnak jól? Hozd formába a nyílászárókat saját kezűleg!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár kitűnő időszak arra, hogy alaposan megvizsgáld az ablakokat, és felkészítsd őket a hűvös évszakokra. Ha az üvegek épek, és még be tudod zárni az ablakokat, nem szükséges feltétlenül kicseréltetned őket.

Néhány ügyes megoldással ugyanis saját magad is felújíthatod azokat - mindezt ráadásul néhány ezer forintból. Eláruljuk, hogyan!

Le a régi festékkel!

Az ablakok legkényesebb pontjai az élek, ezeken a helyeken sérül meg leginkább a festék. Ahhoz, hogy kijavíthasd a hibákat, elsőként el kell távolítanod a festés felhólyagosodott, megrepedezett részeit.

A teljes festékfelülettől a leghatékonyabban maratással szabadulhatsz meg, ezt azonban nem célszerű egyedül, megfelelő tapasztalat nélkül végezned.
Ha viszont nem akarsz szakemberre költeni, ezúttal csak a legszükségesebb felületekkel törődj - azok felújításával is sokat tehetsz az ablakokért.

Durva csiszolópapírral, szükség esetén pedig spaklival - vagy más fém kaparószerszámmal - távolítsd el a felhólyagosodott festéket, a nehezen hozzáférhető részekből pedig finom drótkefével söprögesd ki a makacs darabkákat. Ha kész vagy, finomabb csiszolópapírral még egyszer fuss végig a kezelendő részeken.

Szükséges eszközök:
  • durva és finomabb csiszolópapír - 600 forint
  • spakli - 170 forint
  • drótkefe - 600 forint
  • tömítőpaszta vagy gitt (300 ml) - 400 forint
  • szilikonos tömítőpaszta - 800 forint
  • lenolajkence - 1400 forint/fél liter
  • alapozófesték - 1500 forint
  • zománcfesték - 1700 forint
  • durva és finomabb ecset - 600 forint.
A legszükségesebb mennyiségekkel számolva, az interneten fellelt árak alapján.

Tüntesd el a sérüléseket!

A festék ápol és eltakar, de a súlyosan sérült részeket és a nagyobb bemélyedéseket nem változtatja simává. Ha az ablakkeretet erősebb karcolások tarkítják, akkor azokat először durva csiszolópapírral borzold fel, hogy megfelelően tapadjon majd a bemélyedések eltüntetéséhez szükséges gitt.

Ez utóbbiból egy keveset kenj a mélyedésekbe. Ha a sérülés mélyebb, ne akard azt egyszerre kipótolni, mert a vastagon felhordott anyag berepedezik, vagy száradás után a térfogata csökken. Végezz inkább aprólékos, de tartós munkát.

Ne felejtsd!
Az egészséges ablak esetében az üveget tartó gitt is - mely a keretben tartja az üveget - ép. Az apróbb hiányokat friss gittel pótold ki, a repedezett réteget pedig vésd ki, és a helyébe nyomj vízálló, szilikonos tömítőmasszát - ezt bármelyik barkácsáruházban beszerezheted.

A külső ablakszárnyaknak szentelj nagyobb figyelmet. Ezekről is távolítsd el a sérült, repedezett festéket, alaposan csiszold át a felületet, majd a kezelt részeket bőségesen itasd át lenolajkencével. Ha végeztél a régi festék eltávolításával és a sérült részek javításával, alaposan csiszold át az ablakkeret érintett részeit közepes szemcsenagyságú csiszolópapírral. Először hosszában, majd keresztbe, majd újból hosszában koptasd a felületet.

Az utolsó lépések: alapozás és festés

A festésnél mindenképpen három réteggel számolj, az alapozó, a közbenső és végül egy fedőmázolás ad csak kellő védelmet a bevont felületnek. Utóbbiakhoz használhatsz zománcfestéket, ezért ebből a megmunkálandó rész kétszeresének elegendő adagot szerezz be.

Sokan feleslegesnek tartják az alapozást, mondván, a régire csak egy réteget kel felvinni, és olyan lesz, mint újkorában. Ebben az esetben azonban a felkent zománcfesték foltossá válik, ráadásul néhány hónap múlva szinte biztosan lepereg. Az alapozót egyenletesen és vékonyan vidd fel az ablakkeret kezelendő részére úgy, hogy ne legyen csíkos.

Ha az alapozás megszáradt, finom csiszolópapírral borzold át a felületet, majd egy puhább szőrű ecsettel fesd át az ablakot egy rétegben a zománcfestékkel, száradás után pedig még egy rétegben.

Ezt is szeretjük