Így tüntesd el a fapadló csúnya hibáit!

A parketta és a fából készült padlóburkolat igen sérülékeny. Nem kell azonban tízezreket költened a felújítására!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég végigtolni rajta egy élesebb szélű bútort, netán végigsétálni rajta egy kissé keményebb sarkú körömcipőben, és a parketta máris karcos lesz.

A keményfából készült padlóburkolat talán jobban ellenáll a sérüléseknek, ám még a legjobb minőségű parketta és fapadló esetében sem garantált, hogy az évekig sértetlen marad.

Mivel a csíkokkal, karcolásokkal és apró gödröcskékkel tarkított burkolat nem a legszebb látvány, a drága parkettacsiszolás, esetleg a burkolat teljes cseréje időnként elkerülhetetlennek tűnik. Ha viszont nem akarsz tízezreket költeni a felújítására, próbáld ki a következő praktikákat!

Körömlakkal és zsírkrétával a karcok ellen

Ha a padló viszonylag jó állapotban van, és néhány sérülés keletkezett még csak rajta, jó megoldás lehet egy kevés színtelen körömlakk! A karcokat kend át a körömlakkal, majd várd meg, hogy teljesen megszáradjon. Hogy a felület ne csillogjon természetellenesen, finom csiszolópapírral csiszold át a javított részt.
Az apróbb hibákat zsírkrétával is eltüntetheted a fapadlóról. Olyan árnyalatú krétát válassz, amely a legközelebb áll a fafelület színéhez. A zsírkrétát olvaszd meg hajszárítóval vagy mikrohullámú sütőben - ez esetben a leolvasztás funkciót használd. A folyékony zsírkrétával - egy kis spatula vagy életlen kés segítségével - tömítsd be a karcolásokat, a zsírkréta megdermedése után pedig egy puha ruhával polírozd fényesre a javított részt.

Tölgyfakérget sötét, cipőkrémet világos padlóra

Ha a padló burkolata túl sötét, esetleg túlságosan világos fából készült, vagy éppen nem mersz zsírkrétát használni a karcok ellen, akkor sem kell lemondanod az ép és egészséges parkettáról.
A sötét burkolat karcolásait könnyen eltüntetheted egy kevés tölgyfakéreg-porral: ezzel tölts meg egy teaszűrőt, és hintsd meg a porral a karcolt részt, majd egy puha ronggyal töröld át a felületet. A karcnak nyoma sem lesz. A tölgyfakéregpor helyett használhatsz vörösborból és olívaolajból készült keveréket is. Ha a padló egészen világos, vazelinnel próbáld meg eltüntetni a karcolásokat, vagy keverj össze egy teáskanál ecetet és egy teáskanál olajat, és ezzel a szerrel dörzsöld át a karcos részt.

Cipőkrémmel a sötét és világos padlót is meggyógyíthatod, csupán arra ügyelj, hogy annak színe szinte teljes egészében megegyezzen a fa színével.

Hintőport és viaszt nyikorgásra, repedésekre
A folyton nyikorgó padló nemcsak idegesítő, hanem egyben annak a jele is, hogy a parketta már nincs igazán jó állapotban. Hogy megszüntesd a nyikorgást, szórj hintőport - a grafitpor is jó, ha van - a recsegő deszkák közé! Ha ez sem segít, önts a résekbe folyékony viaszt.

Parkettacsiszolás helyett használd az ecetet!

A parketta és az egyéb faburkolatok a rendszeres használat miatt még akkor is hajlamosak kissé megkopni, ha egyébként kifejezetten ügyelsz arra, hogy semmi sérülés ne érje őket. A szakember általi parkettacsiszolás segíthet visszaadni a burkolat eredeti fényét, mindez azonban jelentős anyagi ráfordítást igényel, amit manapság nem mindenki engedhet meg magának. Van azonban egy olyan szer, amelynek hozzávalói csupán néhány száz forintba kerülnek, mégis képes újjávarázsolni a fát.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hozzávalók:

  • fél liter meleg víz
  • 4 evőkanál háztartási vagy almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj

Az olívaolajat és az ecetet keverd össze a vízzel, a keveréket pedig öntsd egy palackba, majd alaposan rázd fel.

Egy puha ronggyal vidd fel a parketta egész felületére, majd hagyd úgy tíz percig, hogy az oldat beivódhasson a fába. Ha letelt a tíz perc, egy száraz, de szintén puha ruhával alaposan polírozd át a padlót.

Sóval és vízzel a víznyomok ellen
Minden háztartásban előfordul, hogy kiömlik valami a padlóra. A fából készült burkolatoknak kifejezetten árt a sok folyadék - a parkettát például sosem szabad bő vízzel felmosni -, ráadásul még akár a tiszta víz is maradandó nyomot hagyhat rajtuk. Ez utóbbiakat azonban könnyen eltüntetheted egy kis sóval: készíts masszát egy teáskanál só és némi víz összekeverésével, tegyél egy keveset belőle egy puha ruhára, és finoman dörzsöld át vele a padló vízfoltos részét! Ezután nedves ruhával töröld át a kezelt felületet, hagyd megszáradni, végül polírozd az egész parkettát az ecetes módszerrel. A foltnak nyoma sem lesz!
Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük