6 tipp, hogy sikeres legyen a munkahelyi beilleszkedésed - Az első hetek nagyon sokat számítanak

„Minden munkakezdés első három hónapja az állásinterjú meghosszabbítása” - véli Amanda Augustine karrier-tanácsadó.

Munkahelyi beilleszkedés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Új belépőként csak egy esélyed van arra, hogy nagyszerű első benyomást kelts, ami sok esetben meghatározza a szervezetnél való karrieredet.

Ebben a három hónapban amellett, hogy teljesítened kell, és igazolnod, miért vettek fel, be kell illeszkedned az új csapatba, és el kell nyerned a kollégáid bizalmát. Ez izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli tapasztalat lehet. 

6 tipp, hogy sikeres legyen a munkahelyi beilleszkedésed

Mindegy, hány munkahelyed volt már, és mennyi csapatban fordultál meg, a beilleszkedés mindig kihívás egy új helyen. De ha felkészülten érkezel, és tudatosan figyelsz erre az érzékeny folyamatra, megalapozhatja az új munkahelyen való sikerességedet is. 

GettyImages-666009304
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amik segíthetnek a munkahelyi beilleszkedésedben. 

1. Ismerd meg a kollégáid kommunikációs mintáit

Minden irodának megvannak a maga normái, amik nem biztos, hogy szerepelnek a hivatalos szerződésedben. Például, míg a szerződésedben 9 és 18 óra között van munkaidőd, addig az irodai kultúra szerint az emberek nagy része már 8-kor munkába állhat, és csak 17 óráig marad. A te dolgod az, hogy az első héten figyeld meg az új munkahelyed napi ritmusát. 

Emellett légy figyelmes a csapat kommunikációs stílusára is, ezáltal betekintést nyerhetsz a vállalati kultúrába, aminek megfelelően alakíthatod a saját munkastílusodat. Derítsd ki a csapat által preferált kommunikációs módszereket, vagyis puhatold ki, hogy a személyes találkozót, a telefonhívást, az e-mailezést vagy az azonnali üzeneteket alkalmazzák szívesebben. Így biztos lehetsz benne, hogy nem zavarod meg a megbeszéléseket, és nem sérted meg a kollégáid magánéletét. 

GettyImages-666002292
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

2. Kezdeményezz bemutatkozást 

Ha egy gyors tempójú kultúrához csatlakozol, a legtöbb munkatársad nagy valószínűséggel az íróasztalnál ülve, elfoglaltan végzi a dolgát, ezért nem biztos, hogy észreveszik, hogy most kezdtél a cégnél. Ha azonban körbejársz, és bemutatkozol, az emberek tudni fogják, hogy ki vagy, és hogy milyen céllal vettek fel. 

GettyImages-1148560113
Fotó: VioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Légy lelkes, amikor bemutatkozol, és tudjuk, hogy nehéz, de próbáld meg megjegyezni a neveket. Figyelj arra, hogy foglald össze a korábbi tapasztalataidat és készségeidet, ezáltal a kollégáid bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen képességeid vannak, és milyen hozzáadott értéket képviselsz. Ugyanakkor a kollégáiddal való beszélgetésekből leszűrheted, hogy mik az ő szerepeik és prioritásaik, és azonosíthatod azt a területet, ahol elkezdhetsz hozzájárulni a csapat működéséhez. A társasági események, a hétvégi közös italozások is sokat segíthetnek a jég megtörésében. Ne hagyd ki őket!

3. Tarts megbeszélést a főnökkel

A szakértő azt javasolja, hogy még az első héten szervezz le egy találkozót a vezetőddel, és beszéld meg vele, hogy mik az elvárásai feléd. A kölcsönös elvárások meghatározásával rálátásod lesz arra, hogy mit értékel a főnököd, így ennek megfelelően tudod majd rangsorolni a munkádat.

GettyImages-641199898
Fotó: 10'000 Hours / Getty Images Hungary

Azzal, hogy tisztázzátok, mit várnak el tőled, képes leszel meghatározni, hogyan járulhatsz hozzá a szervezet munkájához. Ha pedig vezetői szerepet töltesz be, akkor az is fontos, hogy időben megadd az alaphangot a csapatodnak, hogy ne legyenek félreértések. Emellett a humánerőforrástól (HR) is érdemes segítséget kérni, hogy megértsd, pontosan hogyan értékelik majd a teljesítményedet, így előre tudsz tervezni.

4. Mutasd meg, hogy a csapat része vagy 

Fontos, hogy megmutasd, és azt kommunikáld, hogy szívesen vagy a csapat tagja. Használd páldául a „mi” kifejezést az „én” helyett a meetingeken, és ne habozz megosztani az elismerésed a kollégáid felé. Emellett ne halaszd el a segítségnyújtást se, és szánj időt arra, hogy megköszönd a segítséget azoknak a kollégáidnak, akik napi szinten segítenek neked. 

Fontos, hogy hálás légy azoknak, akik kapaszkodókat nyújtanak, és hozzájárulnak a beilleszkedésedhez az új munkahelyeden. 

5. Tanulj meg eligazodni az irodai politikában 

Mindig előnyös, ha jóban vagy valakivel, aki már hosszabb ideje van a vállalatnál, mivel ő támpontot tud adni arról, mi hogyan működik az irodában. Míg próbaidőn vagy, jó ha elkerülöd, hogy problémát vagy konfliktust okozz a munkatársaidnak. Továbbá maradj semleges talajon ahelyett, hogy szubjektív véleményt képviselnél. Emellett kerüld az olyan kényes témákat, mint a vallás, a politika, a fizetés és a főnök kritizálása. 

6. Teremts értéket a vállalat számára 

Valószínűleg azért vettek fel, mert azt szeretnék, ha hozzáadnál az értékeidből a vállalathoz. Ezért elsőként győződj meg arról, hogy teljesíted-e az interjún elhangzott ígéreteidet, és az első héten az legyen a célod, hogy jobban megismerd a vállalatot, és minél több információt szívj magadba. 

GettyImages-666002292
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A második héttől kezdve összpontosíts az értékteremtésre, és légy proaktív, hogy megkönnyítsd a főnököd dolgát. Emlékezz vissza a céggel folytatott állásinterjúdra, és nézd meg, hogy volt-e olyan konkrét üzleti probléma, amit a vezetőd meg akart oldani. Akár egy rövid javaslatot is írhatsz, hogy bizonyítsd a szorgalmasságod és a proaktív hozzáállásod. 

Olvass tovább! Jól bevált pszichológiai trükkök a sikeres állásinterjúhoz

Az állásinterjú sikere a jó önéletrajzon és a megfelelő tudáson kívül még rengeteg apróságon múlik. Nemcsak az fontos, hogy az interjúztató fél kompetensnek találjon a megpályázott helyre, hanem az is, hogy legalább egy kicsit szimpatizáljon veled.

Jól bevált pszichológiai trükkök a sikeres állásinterjúhoz - Megduplázod velük az esélyeidet

Tudat alatt gyakorolsz velük erőteljes, pozitív hatást a másikra.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük