5 mérgező mondat, ami tabu, ha sikeres akarsz lenni - A munkahelyen tilos őket használni

Ezeket a toxikus mondatokat mindenkinek el kell kerülnie a munkahelyen. Sokan használják őket, pedig nagyon károsak.

kollegak cover1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyen nemcsak az számít, hogy mennyire teljesítesz jól, és hogy hogy végzed el a rád bízott feladatokat, hanem az is, hogy hogyan kommunikálsz a munkatársaiddal, a feletteseiddel.

Ideális esetben minden interakció pozitív, építő jellegű, és bár ez a valóságban nem mindig fenntartható, az fontos, hogy a vállalati környezet senki miatt ne váljon toxikussá. Ha el akarod kerülni ezt, és azt szeretnéd, hogy minél hamarabb előremozdíthasd a karrieredet, akkor a következő, mérgező kifejezéseket és mondatokat semmiképpen ne használd a munkahelyen.

Mérgező kifejezések, amiket ne használj a munkahelyen

„Mindig is így csináltuk.”

Egy jó munkatárs és egy hatékony vezető nem ragaszkodik mindig a régi, megszokott dolgokhoz, hanem nyitott az újdonságra, a fejlődésre. Éppen ezért, ha valaki változtatási javaslatot tesz, esetleg másképp szeretne valamit csinálni, mint ahogy hozzászoktál, ne lődd le azzal az ötletét, hogy ragaszkodsz a jól bevált módszerhez. Ha azzal indoklod meg a te verziódat, hogy „mindig is így csináltuk”, akkor úgy tűnhet, hogy a múltban ragadtál, és semmi újdonságra nem vagy nyitott. 

kollegak beszelgetes
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Jegyezd meg maximum, hogy máshogy szoktátok, de így is tehettek egy próbát, vagy ha nagyon ellene vagy az ötletnek, racionális érvekkel támaszd inkább alá a te álláspontodat.

„Ez nem az én feladatom.”

Tény, hogy sokszor meg kell húzni a határokat, és nemet kell mondani a pluszfeladatokra, hogy ne terheld túl magad, és ne vállalj még több munkát bármiféle plusztérítés nélkül, de nem szabad mindig minden kérést leépíteni. Főleg nem úgy, hogy kijelented: ez nem a te feladatod. Ez ugyanis nemcsak rideg, mogorva, hanem a csapatmunkára való hajlam és az empátia hiányát is jelzi. Ha vissza kell utasítanod egy munkát, akkor semmiképp se ezzel a mondattal tedd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Ó, régen volt ez még rosszabb is.”

Ha egy kolléga panaszára azt válaszolod, hogy régen volt ez rosszabb, te éltél már át sokkal nehezebb helyzetet, akkor egyrészt azt jelzed, hogy a helyzet a múlt alapján úgysem lesz jobb, másrészt pedig elhallgattatod, és magadra tereled a hangsúlyt, és elnémítod a problémáról beszélő személyt. Persze, ha valaki állandóan csak panaszkodik, akkor muszáj valahogy leállítani, de egy sima beszélgetés során nem szabad ilyet tenni, inkább meg kell hallgatni a másikat, és ha lehet, megoldást keresni a felmerülő gondra.

„Meg tudod csinálni még ma estig?”

Nem azzal van a baj, ha határidőt szabsz egy kérésnek, hanem azzal, ha azt mondod a másiknak, hogy estig legyen kész egy feladattal. Ezzel ugyanis azt üzened, hogy nem tiszteled a határait, a magánéletét, és elvárod tőle, hogy ne csak munkaidőben, hanem azon túl is dolgozzon. Mondd inkább, hogy másnap reggelig, vagy hogy a munkanap végéig készüljön el a teendőjével.

„Nem úgy gondolta, amit mondott.”

Ha a kollégád vagy a beosztottad egy konfliktus miatt fordul hozzád, akkor fontos, hogy igazságosan rendezd a helyzetet. Bármiről is legyen szó, nem védheted az egyik felet a másik előtt azzal, hogy nem úgy gondolta, nem úgy értette a dolgokat, ahogy mondta. Ezzel ugyanis azt jelzed, hogy mellette állsz, falazol neki, és nem veszed komolyan az illető panaszát. 

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük