Intelligens visszavágások kötözködő embereknek - Nem fogják érteni, mi történik

Az embereknek bizonyos típusa rendkívüli módon szereti beleütni az orrát mások dolgába, és élcelődő kérdéseket feltenni.

intelligens visszavágások 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kötözködő személyekért gyakran nem kell a szomszédba menni. Sokszor a saját családtagja vagy rokona vágja az ember fejéhez a legbántóbb, legbosszantóbb mondatokat.

Egyszerű lenne azt mondani, hogy szakítsd meg a kapcsolatot azzal, aki folyamatosan kifordítja a szavaidat, mindenbe beleköt és már-már gyomorgörccsel indulsz neki egy újabb találkozásnak. De sajnos nem minden esetben oldható meg így a probléma.

A kötözködés háttere

Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus Az energiavámpírok, az örömgyilkosok és az empaták című előadásában az energiaelszívó emberek megannyi tulajdonságát ismertette. Ám ezenkívül megemlített olyan módszereket, konkrét mondatokat is, amikkel úgy lehet a kötözködőket leállítani, hogy azok nem értik majd, mi is történik.

Ám mielőtt még a varázsmondatok titkait megismernéd, jó tudni, hogy csak határozott kiállás mellett működnek. Nem szabad elbizonytalanodni vagy engedni, hogy a másik kibillentsen a lelki egyensúlyodból, és dühöt vagy szomorúságot váltson ki belőled. Vedd fel a lehető legközömbösebb vagy legbarátságosabb arckifejezést, és ne engedj a behódolás csábításának. 

Intelligens visszavágások

A kötekedő embereknek több szándékuk is lehet. Sokszor, bármennyire is nehéz elhinni, az ilyen személy nincs tisztában azzal, hogy cselekedetével vagy szavaival mennyire bántja a másikat. Ugyanakkor az is lehet, hogy a negatív kicsengésű hozzászólásokkal és kéretlen észrevételekkel, szurkálódó kérdésekkel a saját szintjére szeretné lehúzni társalkodópartnerét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bárhogy is legyen, a legfontosabb, hogy kövesd a tervet. A szakpszichológus tanácsai alapján a következő, nyugodt hangvétellel közölt semleges kicsengésű mondatokkal lehet teljesen összezavarni a másikat.

  • Sajnálom, hogy így érzel.
  • Tényleg ez a véleményed?
  • Miért gondolod ezt?
  • Értem, amit mondani szeretnél.
  • Bizonyos szempontból igazad van.
  • Sokat jelent, hogy ezt megosztod velem.
  • Örülök, hogy tudunk erről beszélni.
  • Bármit elmondhatsz, amit szeretnél, nekem.
  • A véleményed számomra mindig fontos.
  • Köszönöm, hogy eszembe juttattad.

Jól látszik, hogy ezek a mondatok arra sarkallják a másikat, hogy kibeszélje magából az aktuális problémával kapcsolatos gondolatait, nem mellékesen nincs további kapaszkodója, amivel gerjeszteni lehetne a vitát. Még ha nem is válik be a terv, ahogy Limpár Imre fogalmazna, aki időt nyer, életet nyer. Így a semleges üzenetek átadása közben van időd átgondolni a másik mondandóját, esetleg észrevehetsz benne logikai buktatókat vagy kiskapukat is.

Természetesen nem a másik kijátszása a fő szempont, sokkal inkább az, hogy kizökkentsd a megszokott szerepből, hogy véget vess az állandó kapcsolati játszmáknak. A harag csak haragot szül, de ha sikerül egy állandóan visszatérő témát veszekedés nélkül lefolytatni, azzal a másik viselkedését is megváltoztathatod. Talán még a te véleményedet is meghallgatja majd, vagy találhattok kompromisszumos megoldást.

Az első percekben jó benyomást keltesz, ha ezt teszed - Tudományosan bizonyított

Gyorsan elnyerheted a másik szimpátiáját, és bizalmat kelthetsz benne, ha beveted ezeket a különösen hatásos, mégis kevesek által ismert trükköket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük