Önzőség és sorozatos félrelépések: a szexuális nárcizmus legfőbb figyelmeztető jelei
A szexuális nárcisztikusok csak önmagukra koncentrálnak a szexben is, és képesek szinte teljesen ignorálni a partner igényeit.

par agyban problema cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nárcizmus egy olyan személyiségzavar, mely erős énközpontúsággal, önhittséggel, hiúsággal jár. Az ilyen emberek általában csak a saját érdekeiket, véleményüket tartják fontosnak, imádnak a középpontban lenni, és sokszor egyáltalán nem törődnek másokkal.

Több fajtája és alfaja létezik, ezek közé tartozik a szexuális nárcizmus is, mely gyakran jár együtt a személyiségzavarral. A férfiak esetében gyakoribb, és rendkívül negatív hatással bír a szexuális életre, valamint a partnerre, néha pedig veszélyes, erőszakos bánásmód is járhat vele. Ez a személyiségzavar azonban rendkívül ritka szerencsére.

A folytonos dicséret iránti igény

Brandon Santan párterapeuta szerint a szexuális nárcisztikus személy szinte csodálja önmagát, az ágyban nyújtott teljesítményét, és ezt sokszor a párjától is elvárja. Azt akarja, hogy folyton dicsérje őt szex után attól függetlenül, hogy számára milyen volt az együttlét. Szinte kikényszeríti a magasztaló szavakat, és ha nem kapja meg ezeket a kívánt formában, mennyiségben, hajlamos dühössé, elkeseredetté vagy sértődötté válni.

Ignorálják a partnert

Haley Neidich pszichoterapeuta szerint, hogy az ilyen embereket csakis a saját vágyaik kielégítése érdekli, így gyakran teljesen figyelmen kívül hagyják azt, hogy mit szeretne a társuk. Ha ők megkapták, amit akartak, vagy eljutottak a csúcsra, onnantól szinte teljesen ignorálják a másikat. Az sem ritka, hogy rögtön felpattannak az ágyból, otthagyva a párjukat. Viselkedésük azonban teljesen ellehetetleníti a hosszú távú, boldog, minden szempontból kielégítő kapcsolatot.

Az empátia és az intimitás hiánya

A nárcisztikus személyeknek alapvetően is igen alacsony az empátiakészségük, ez pedig a kapcsolatok és a szex terén is megnyilvánul, gondot okoz. Egyáltalán nem veszik figyelembe társuk igényeit, szinte meg sem hallják a kéréseit, esetleges panaszait, kérdezni pedig sosem kérdeznek - esetleg csak akkor, amikor dicséretet várnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érzelmek náluk szinte egyáltalán nem játszanak szerepet az együttlétek során, csakis a fizikai kielégülés. Ez ráadásul az egész kapcsolatra is igaz: nem tartják fontosnak az intimitást, félnek tőle, és általában képtelenek is ilyen szoros kötődést kialakítani a másikkal. 

A szex a manipuláció legfontosabb eszköze

A szexuális nárcisztikusokra jellemző, hogy a manipuláció legfőbb eszközekén használják a szexet. Amikor el akarnak érni valamit, egészen romantikusak, ellenállhatatlanok tudnak lenni, ígéreteket tesznek a másiknak, de az sem ritka, hogy szexmegvonással büntetik a partnert. 

Sorozatos félrelépések

Egy kutatás rámutatott, hogy nemcsak az önzőség, hanem a sorozatos félrelépések is jellemzőek rájuk. Sokkal hajlamosabbak a megcsalásra másoknál, és bűntudat nélkül bonyolódnak egyéjszakás kalandokba vagy titkos viszonyokba. Képtelenek felelősséget vállalni tetteikért, és ha lebuknak, akkor a partnert próbálják hibáztatni saját hűtlenségükért.

Düh és erőszakos viselkedés

Megesik, hogy a szexuális nárcisztikus személyek viselkedése erőszakossá válik. Hajlamosak kényszeríteni a párjukat olyan dolgokra a szexben, melyeket ő egyáltalán nem akar. Nem fogadják el a nemet és a visszautasítást, mert ha ilyennel találkoznak, gyorsan feldúlttá, dühössé válhatnak. Ekkor követelőzéssel, fenyegetésekkel igyekeznek elérni, amit akarnak.

A legsúlyosabb esetekben előfordul, hogy a hasonló helyzetek bántalmazásba, szexuális erőszakba torkollnak, ezért is fontos minél hamarabb felismerni a problémát, és vagy szakértőhöz fordulni vagy pedig megszakítani a kapcsolatot az ilyen partnerrel.

A kézfogás sok mindent elárul a kapcsolatról

Néhány apró mozdulat számos dolgot üzenhet a felek egymás iránti érzéseiről. A kézfogás például az egymás iránti érzésekről is árulkodhat, de azt is képes előre sejtetni, ha a férfi szakítani akar.

Ezt is szeretjük