Több pszichopata férfi van, mint nő - A kutatás szerint teljesen másképp is manipulálnak

A férfi és női pszichopaták egyformán antiszociálisak, de néhány viselkedésükben igencsak különbözőek.

Pszichopata férfiak és nők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichopátia egy olyan személyiségzavar, amelyről szinte mindenki azt gondolja, hogy jól látható és rögtön észrevehető jellemzői vannak. Ám valójában az ezzel küzdők először intelligensnek, megnyerőnek és vonzónak tűnhetnek, mivel a probléma jelei csak a későbbiekben jelentkeznek, sőt, gyakran még ekkor sem könnyű felismerni a tüneteket.

Jellemző rájuk az egoizmus, a megbízhatatlanság, az őszinteség és az empátia hiánya, valamint a manipulatív, érzelmileg zsaroló viselkedés. Egy kutatás azt is megállapította, hogy a pszichopata személyiségzavarban szenvedő férfiak és nők szokásai között hatalmas különbségek vannak.

A különbség a férfi és női pszichopaták között

A University Hospital of Norway pszichológusai vizsgálataik során rávilágítottak arra, hogy a férfiak esetében sokkal gyakrabban előfordul ez a probléma, mint a nőknél, illetve ők teljesen másképp próbálnak befolyásolni másokat. A pasik ebben az esetben a fizikai agresszióhoz folyamodnak a leggyakrabban, ezzel igyekeznek manipulálni, irányítani a környezetükben élőket, és többször követnek el csalást vagy törvényszegést - ezért is van az, hogy a börtönbe kerülő pszichopaták 93%-a a férfiak közül kerül ki.

no ferfi manipulacio

A nők ezzel szemben inkább óvatosabb módszereket alkalmaznak, és a szexualitásukat vetik be annak érdekében, hogy elérjék, amit szeretnének. Flörtöléssel és csábítással irányítanak másokat, és inkább csak a verbális agresszió jellemző rájuk. Az ilyen személyiségzavarral küzdő hölgyek a férfiakhoz képest jóval gyakrabban szorongó, aggódó típusok, hajlamosabbak a zavartságra, és többször alakulnak ki náluk érzelmi problémák. Az antiszociális viselkedés viszont mindkét nem esetében ugyanolyan erőteljesen megjelenik. 

A pszichopaták agya másképp működik

A személyiségzavarral küzdő emberek agya is teljesen másképp működik. Kutatások bizonyították, hogy az ő esetükben az érzelmekért felelős amigdala általában 18%-kal kisebb az átlagosnál, így máshogy reagálnak bizonyos helyzetekre, és másképp zajlanak le bennük az érzelmi folyamatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Adrian Raine, a Pennsylvania Egyetem pszichológusa elmondta, hogy a pszichopata személyiségzavar gyakran alakul ki olyanoknál is, akiket gyermekkorukban elhanyagoltak vagy bántalmaztak, így a környezet és a gének egyaránt felelősek lehetnek a problémáért. 

Zavaró női viselkedések

Vannak olyan viselkedések, amelyekről a legtöbb nő azt gondolja, igen vonzóak a férfiak szemében, valójában azonban kiakasztják a pasikat. Érdemes odafigyelni rájuk, mert gyakran teljesen tudattalanok.

Szexinek gondolt szokások, amiket nem szeretnek a férfiak - Sok nő él velük mégis

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük