Szemöldöke árulja el a nárcisztikus embert - Ezt kell figyelni a kutatók szerint

Egy új kutatás szerint csupán a szemöldökből kideríthető, hogy valaki nárcisztikus-e.

Szemöldök és nárcizmus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan hosszú ideig nem veszik észre, ha valaki a környezetükben személyiségzavaros. Gyakran igen nehéz azonosítani a figyelmeztető jeleket, melyeket ráadásul kevesen ismernek. Pedig vannak olyan apróságok, melyekből rögtön tudható, ha valaki hasonló problémákkal küzd.

A nárcisztikus emberek először magabiztosnak, határozottnak és sokak szemében vonzónak tűnnek, ám néhány részlet akár már az első találkozás alkalmával leleplezheti őket. Sőt, a kutatók szerint rögtön ránézésre is tudni lehet, ha valaki ilyen személyiségzavarban szenved.

A szemöldök és a nárcizmus

A Torontói Egyetem pszichológusai egy férfiakból és nőkből álló csoportnak különböző kérdéseket tettek fel - köztük azt is, hogy mennyire értenek egyet az állítással, miszerint a világ jobb hely lenne, ha ők maguk irányítanák. A válaszok után lefotózták az arcukat úgy, hogy nem tükrözhettek semmilyen érzelmet, majd a képeket megmutatták egy másik csapatnak. 

A megkérdezettek szinte kivétel nélkül helyesen azonosították a nárcisztikus embereket, azonban, amikor egy következő körben retusálással eltávolították a fotóalanyok szemöldökét, már nem ismerték fel őket. A folytatásban pedig csupán a szemöldököket - arc nélkül - látva újra sikerült megtalálniuk a személyiségzavarral küzdőket.

A kutatás vezető pszichológusa, Dr. Miranda Giacomin elmondta, hogy a tanulmány és a további vizsgálatok is bebizonyították, hogy a legtöbb esetben a szemöldök alapján már tudható, ha valaki nárcisztikus: a vastagabb, dúsabb fazon valószínűleg személyiségzavart jelez. És ez attól független, hogy természetesen vagy a sminknek köszönhetően ilyen. Az önközpontú emberek imádják a figyelmet, elvárják, hogy mások csodálják és nézzék őket. Ezért is gyakori, hogy így hangsúlyozzák a szemöldöküket. Azt akarják, hogy mindenkiben mély nyomot hagyjanak, és a környezetük emlékezzen rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vonzóbbnak tűnhetnek

A szakértő hozzátette, hogy a vastagabb formák nemtől függően felerősítik a férfias, illetve a nőies benyomást, ami miatt az átlagosnál sokkal vonzóbbnak tűnnek mások szemében. Azonban a nárcisztikus személyek, bár élvezik a rajongást és a figyelmet, az esetek többségében nem keresnek hosszú távú kapcsolatot, és gyakran kihasználják a másikat - ezért is érdemes minél előbb felismerni őket. 

A testbeszéd is vonzóvá tesz

Nemcsak a külső jegyek, de a testbeszéd is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vonzónak tűnj a másik szemében. A következő apróságok például könnyedén és gyorsan leveszik a lábukról a férfiakat.

Ezek a dolgok fogják meg a férfiakat egy nőben - Még mielőtt bemutatkoznátok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük