Így kezeld a hisztrionikus személyiségzavarral küzdőt - Ezt tedd, hogy megakadályozd a káros hatásukat

A szakértők szerint fontos tudni, hogy kezeld az állandóan figyelemre vágyó embereket.

hisztrionikus szemely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hisztrionikus személyiségzavarról lehet, hogy kevesen hallottak így, pedig igen gyakori jelenség. Az ezzel küzdő emberek folyamatosan rivaldafényben akarnak lenni, állandó figyelemre vágynak. Hajlamosak provokatívan viselkedni, és gyakran túlreagálnak mindent.

Nemcsak, hogy szeretik, ha mindenki őket nézi, hanem annyira ragaszkodnak ehhez, hogy, ha mégsem így lenne, rosszul érzik magukat. Túlságosan aggódnak a külsejük miatt, és mindig visszaigazolást, helyeslést várnak a viselkedésük kapcsán. Könnyen megunnak mindent, így a kapcsolatokat is, mély kötődést pedig szintén borzasztóan nehezen alakítanak ki másokkal. A szakértők szerint természetes, ha néha-néha mindenkinél előfordulnak ezek a jelenségek, de azoknál, akiknél folyamatosan jelen vannak, személyiségzavarnak nevezhetők. Viszont semmiképpen sem szabad ellenségként tekinteni rájuk, hanem meg kell tanulni helyesen kezelni őket.

Nyugalom és távolságtartás

A hisztrionikus személyiségzavaros emberek gyakran felkapják a vizet, és könnyen fel lehet őket húzni. Ezzel a környezetüket is gyorsan felzaklatják, és kellemetlen helyzetbe hozzák. Ezért is fontos, hogy a lehető leghiggadtabban kezeld az ilyen szituációkat, ne engedd magad kihozni a sodrodból. 

hisztrionikus

Mindenre válaszolj kedvesen, és távolodj el a problémáiktól annyira, amennyire csak lehet. Húzd meg a határokat, ne engedd őket túl közel magadhoz - legalábbis, ha kollégáról vagy távolabbi ismerősről van szó -, és azt se hagyd, hogy túlságosan belefolyjanak a magánügyeidbe.

Óvatosan bánj velük!

Ha helytelennek, zavarónak tartod a viselkedésüket, csak akkor szólj nekik, ha tényleg muszáj, és csak óvatosan. Ha nem így teszed, valószínűleg szintén túldramatizálják majd a problémát, és hatalmas feneket kerítenek egy kicsi dolognak is, nem beszélve a sértődésekről. Jó módszer, ha először megdicséred őket, elterelve ezzel egy picit a figyelmüket, és aztán kérdés formájában utalsz arra, amit nem megfelelő módon csináltak.

Húzd meg a határt!

A szakértők szerint a hisztrionikus személyek gyakran figyelmen kívül hagyják más emberek érzéseit, érdekeit, és rajtuk átgázolva akarják megvalósítani a saját céljaikat. Nem feltétlenül azért, mert rosszat akarnak, hanem azért, mert annyira énközpontúak, hogy nem is vesznek tudomást arról, hogy valakiben kárt tesznek. Ezért figyelj arra, hogy mikor mit tesznek, és, ha úgy érzed, valamit a hátad mögött intéztek, vagy valami olyan dolgot csináltak, ami számodra rossz, jelezd nekik kedvesen és nyugodtan, racionális érvekkel alátámasztva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az is lényeges, hogy ne mutasd ki, ha valami kellemetlenül érint, amit tettek, különben lehet, hogy gyengébbnek látnak majd, és könnyebben rátapintanak az érzékeny pontjaidra. Húzd meg a határokat, és tudatosan ügyelj ezekre.

Túlzott kedvesség

A pszichológusok szerint gyakran segít, ha már-már túlzottan kedvesen, hízelgően viselkedsz a figyelemre vágyó emberekkel. Ez egyrészt neked is segít abban, hogy lepattintsd magadról a negatív energiákat, másrészt pedig őket is megleped vele. Elhiszik, hogy az ő pártjukon állsz, nem akarsz nekik rosszat, és nem kell feltétlenül átgázolniuk rajtad ahhoz, hogy teljesüljön, amit szeretnének. De azért is hasznos ez, mert így úgy érezhetik, hogy megnyerhetik a vitát veled szemben, és így konfliktusmentes beszélgetések születhetnek köztetek.

A fentebb említett trükkök betartásával könnyebben kezelhetővé válnak a hisztrionikus személyiségzavarral küzdők, és megakadályozhatod, hogy káros hatással legyenek rád. Ha azonban úgy érzed, már kezelhetetlen a helyzet, és egy számodra fontos, közeli személyről van szó, mindenképpen javasold neki, hogy kérje szakértő segítségét.

Ezt is szeretjük