5 viselkedés, ami személyiségzavart jelez - Elsőre ártalmatlannak tűnhetnek

Hétköznapi dolgoknak tűnnek, mégis személyiségzavarokra engednek következtetni ezek a viselkedések.

szomoru no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A személyiségzavarokra nem utalnak feltétlenül olyan egyértelmű jelek, mint azt sokan gondolják. Gyakran inkább olyan szokások, viselkedések és reakciók engednek következtetni ezekre, melyeket sokan teljesen hétköznapinak, normálisnak tulajdonítanak.

Persze, egyszer-egyszer mindenkivel előfordul, hogy rossz napja van, hevesebben viselkedik, könnyebben kiborul valamin, esetleg nem úgy kezeli a környezetében élő embereket, ahogyan kellene. Ha viszont a következő viselkedések rendszeresek és erőteljesek, valószínűleg személyiségzavart jeleznek.

Extrém érzelemkitörések

A heves érzelmek sok esetben teljesen normálisak lehetnek, azonban, ha valaki minden apróságot túlreagál, hajlamos a legjelentéktelenebb nehézségen is borzasztóan kiakadni, vagy túldrámázni a dolgot, az hisztrionikus vagy borderline személyiségzavarra utalhat. Ezek az emberek általában nem szándékosan viselkednek így, sőt, sokszor észre sem veszik, mert nincsenek tudatában a problémáiknak. Szintén előfordul, hogy úgy gondolják, a másikban van a hiba. Ezekre figyelmeztethetnek még a radikális hangulatváltozások és a szélsőséges gondolkodás, felfogás is.

Túlzott ragaszkodás

A család, a barátok és a partner iránti ragaszkodás természetes, de, ha függőségbe csap át, az már pszichés zavarra utalhat. Abban az esetben, ha valaki nem tud döntéseket hozni egy bizonyos személy nélkül, állandó tanácsokra, biztatásra van szüksége, és alig bír ki egy kevés időt az illetőtől távol, dependens személyiségzavar állhat a háttérben. Jellemző még rájuk, hogy borzasztóan rosszul viselik a kritikát és a felelősséget, valamint rettegnek attól, hogy egyedül maradnak.

Ok nélküli, erős bizalmatlanság

Ha valaki egyáltalán nem bízik az emberekben még akkor sem, ha erre semmi oka nincs, az szintén figyelmeztető jel lehet. Az ilyen viselkedés leginkább a paranoid személyiségzavar tünete. Ebben az esetben az illető megkérdőjelezi a környezetében élők tetteit, őszinteségét, állandóan gyanakvó, és meg van győződve arról, hogy mindenki át akarja verni. Ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni, aki terápiával meg tudja könnyíteni azt, hogy szorosabb emberi kapcsolatokat alakíthasson ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Empátiahiány

Az empátia a korral együtt folyamatosan fejlődik és erősödik, ám egyes személyiségzavarok esetében felnőttként is alacsony szinten marad. A nárcisztikus emberek esetében igaz ez leginkább, akik egyszerűen képtelenek más helyzetébe képzelni magukat, átérezni a problémáikat, és együttérzést mutatni. Gyakran ez azt is jelenti, hogy nem kérdeznek, érdeklődnek mások felől, hanem csakis magukra koncentrálnak. Jellemző rájuk még, hogy nehezen viselik, ha nem ők vannak a középpontban. 

Tökéletességkényszer

Az extrém tökéletesség iránti kényszer rögeszmés-kényszeres személyiségzavarra utal. Az ilyennel küzdő emberek ragaszkodnak a szabályokhoz, mindent előre elterveznek, és rosszul viselik, ha nem az elképzeléseik szerint sül el valami. Nehezen tudnak alkalmazkodni a változáshoz, ami gyakran megnehezítheti a saját és a körülöttük élők életét, ezért szintén érdemes szakértőhöz fordulni ebben az esetben.

Ezt is szeretjük