Az érzelmi manipuláció 4 jele a párkapcsolatban, ami már az elején kiderül: ezért káros a szakértők szerint

Gyakran már a kapcsolat elején van néhány jel, ami figyelmeztethet arra, hogy a másik érzelmileg manipulálni próbál. Sokan mégsem ismerik fel ezeket.

Érzelmi manipuláció a párkapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatokban ideális esetben a felek egyenlők, és, bár bevethetnek kisebb-nagyobb taktikákat, ahhoz nem kell különösen trükközniük, hogy a másik kötődjön hozzájuk, vagy velük maradjon.

Sajnos az érzelmi manipuláció számos szerelmes életében felbukkan. Ilyenkor az egyikük különböző, alig észrevehető módszerekkel próbál nagyobb hatalmat gyakorolni a párja felett. Igyekszik teljesen magához láncolni, illetve a befolyása alá vonni. Gyakran nem engedi, hogy a másik azt tegyen, amit szeretne, és az érzelmeire hatva manipulálja. Bár sokak számára ez hosszú ideig észrevehetetlen, fontos lenne időben felismerni, mert komoly károkat okozhat az önbecsülésben és a párkapcsolatokban. A szakértők szerint a következő jelek segítenek korán észrevenni, hogy valakinek érzelmi manipulátor a partnere.

Követelőző, zsaroló manipulátor

Az ilyen ember nehezen viseli, ha nem az ő tervei vagy akarata szerint alakul valami - már csak azért sem, mert így nem ő irányít. Ilyenkor megjegyzéseket tesz, megsértődik, vagy addig-addig célozgat, amíg végül el nem éri, amit szeretne. A másikat gyakran a szerinte kedvezőtlen következményekkel fenyegeti, de az is előfordul, hogy duzzog, hallgat, és így jelzi a problémát. Ez az egyik legelső figyelmeztető jel, mivel már a randevúkon megjelenhet, mondjuk a helyszínt, az időpontot vagy bármilyen más apróságot érintő változtatás esetén.

A hibák állandó emlegetése

Preston Ni kommunikációs szakértő szerint az érzelmi manipulátor állandóan felhívja a párja figyelmét a hibáira, rossz döntéseire és gyengeségeire. Ezeket hangsúlyozva igyekszik elérni, hogy a partnere mindig azt érezze, hogy nem elég jó, és szüksége legyen a másikra, aki így hatalmat gyakorolhat felette. Az áldozat gyengének, sebezhetőnek gondolja majd magát, ami egy idő után annyira beleivódik a személyiségébe, hogy teljesen lerombolja az önbizalmát és az önálló döntési képességét. Nem beszélve arról, hogy a manipulátor saját hibái miatt is a másikat okolja.

A másik semmire sem képes nélküle?

Katie Ghose szakértő szerint szintén figyelmeztető jel, ha a másik megjegyzi, hogy a párja nélküle semmit sem tudna megcsinálni, de ezt az elején nem mindig ilyen konkrétan teszi. Ilyenkor inkább arra célozgat, hogy mennyire jó, hogy ő is ott volt abban a bizonyos helyzetben, és milyen szuper, hogy nem egyedül kellett meghoznia a másiknak egy-egy döntést, mert biztosan nem a helyes útra lépett volna. Ezzel szintén azt éri el, hogy a partner nélkülözhetetlennek lássa őt, önmagát pedig bizonytalannak, elesettnek, olyannak, akinek mindig szüksége van a párjára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ellehetetleníti a legapróbb kritikát is

Egy párkapcsolatban már az első hetekben, hónapokban fontos lenne, hogy a felek óvatosan, kedvesen elmondhassák a párjuknak, ha valamit rosszul csináltak, vagy valami, amit tettek, nem esett jól nekik. A manipulátor viszont még a legenyhébb, legszebben kimondott kritikát is elutasítja, azonnal erősen védekezik, vagy éppen durván támadni kezd. Aztán pedig bűntudatot kelt a másikban azért, mert ezt előhozta, és végül eléri, hogy rosszul érezze magát miatta.

Súlyosak a következmények

Az érzelmi manipulátor viselkedésének hosszútávon súlyos következményei vannak a párjára nézve. A partner önbizalma egy idő után a nullával lesz egyenlő, folyamatosan megkérdőjelezi majd az egyedül meghozott döntéseit vagy az igazát, állandó bűntudattal kell együtt élnie, mindenért hibáztatja magát, de a depresszió tünetei is gyakran megjelennek ilyenkor. Ezért is fontos figyelni a jelekre, és még időben megszakítani a kapcsolatot a manipulátorral, vagy megpróbálni megoldani a problémákat akár szakértő bevonásával.

A kézfogás sok mindent elárul a kapcsolatról

Néhány apró mozdulat számos dolgot üzenhet a felek egymás iránti érzéseiről. A kézfogás például az egymás iránti érzésekről is árulkodhat, de azt is képes előre sejtetni, ha a férfi szakítani akar.

A kézfogásotok elárulja, milyen a kapcsolatotok - Szeret, vagy eltávolodott tőled?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük