Provokál, másokat hibáztat? 4 jel, hogy szociopata személlyel vitázol

Vedd észre időben, ha szociopata a vitapartnered, hogy a megfelelő módon kezelhesd.

vita
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem is sejtik, hogy személyiségzavaros emberek vannak a családjuk, ismerőseik vagy a barátaik körében. Néhány apróbb viselkedésbeli jellemző azonban akad, ami megmutatja, szociopata személy van a környezetedben.

Az ilyen problémákkal küzdők jócskán meg tudják nehezíteni mások helyzetét, főleg akkor, ha valaki konfliktusba keveredik velük. Lényeges felismerni, ha a vitapartner szociopata személy, mert így könnyebb tudatosan odafigyelni a trükkjeire, illetve megakadályozni azt, hogy káros hatással lehessen rád. Jackson Mackenzie, a Psychopath Free című könyv szerzője a Mind Body Green oldalának mondta el, melyek azok a jelek, amelyekből ráismerhetsz.

Kimondja, majd tagadja

A nézeteltérés során mond valamit, aztán tagadja az egészet? Ez tipikusan szociopata trükk, hogy felülkerekedjen. Ezzel a módszerrel értetlennek, figyelmetlennek próbálják mutatni a másikat, és ezt az orra alá is dörgölik. Így elérik, hogy a partner bizonytalanná, sebezhetőbbé váljon, ami ahhoz vezet, hogy könnyebben meggyőzhető lesz.

Provokáció

Szintén megszokott módszer a provokáció, ami után hibáztat, ha esetleg kijöttél a sodrodból. Így egyrészt fel akar bosszantani, másrészt, ha nagyobb társaság előtt folyik a vita, kínos helyzetbe hoz, így próbálva elérni, hogy a többiek is neki adjanak igazat, az ő pártjára álljanak. Ezzel fontos tisztában lenni, és tudatosan megőrizni a higgadtságodat.

Erőteljes drámázás

Sokszor a kényelmetlen helyzetekben túlreagálja a dolgokat, szinte ok nélkül drámázni kezd. A másik ilyenkor mindig igen vékony jégen táncol, soha nem lehet tudni, mikor törik be alatta, és mikor fordul ki magából az illető. Ilyenkor igyekezni kell higgadtan kezelni a szituációt, és továbbra is a lényegre koncentrálni, hogy ne terelhesse el a figyelmedet a témáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Másokat hibáztat

Borzasztóan nehezen viseli, ha a vitapartner rávilágít valamire, amit rosszul csinált. Ilyenkor általában azonnal másokat kezd okolni a dologért, hogy kimentse magát a helyzetből, és rávilágítson, hogy nem ő a hibás. Ezért is jó ötlet bevonni egy harmadik, pártatlan és objektív személyt a szociopata személyekkel vívott vitákba, aki rá tud majd világítani a valóságra.

Miért viselkednek így?

Rengeteg minden állhat annak a hátterében, ha valaki szociopata személyiségzavarral küzd, és igen gyakori, hogy nem tudatosan bántanak másokat, csupán nem tudják kontrollálni a saját viselkedésüket, vagy nem értik meg másokét. Ezért a legjobb, ha csak igyekszel elkerülni és elhárítani a negatív hatásaikat, a megfelelő módon kezelni őket anélkül, hogy túlgondolnád a dolgot, és erős ellenszenv alakulna ki benned.

Ezt is szeretjük