Hogy beszélj egy nárcisztikus emberrel, hogy hatásos legyen? A pszichológus szerint csak így lesz eredménye
A szakértő egyszerű, de hatásos trükkjei megkönnyítik a kommunikációt egy narcisztikus személlyel.

kollegak beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nárcisztikusok személyisége és viselkedése sok szempontból eltér másokétól. Ők ugyanis erőteljesen énközpontúak, a legtöbbször csak magukra, csak a saját helyzetükre koncentrálnak, és az sem ritka, hogy lekezelően bánnak a partnerekkel, esetleg beléjük fojtják a mondanivalójukat.

Azt fontos tisztázni, hogy a személyiségzavarral küzdők általában nem tehetnek a problémáról, hiszen kialakulása a legtöbbször gyermekkori nehézségekre, traumákra vagy későbbi gondokra vezethető vissza. Ennek ellenére azonban lényeges, hogy a környezetük megtanulja őket helyesen kezelni, mert különben elnyomhatják a többieket, illetve káros hatással lehetnek az önbizalmukra, önértékelésükre. Éppen ezért jó tudni azt is, hogy hogyan lehet velük igazán hatékonyan kommunikálni. A pszichológus elárulta jól bevált trükkjét.

Így érdemes beszélni egy nárcisztikussal

Laurie Hollman szerint a nárcisztikusokkal folytatott társalgás igen ritkán kétoldalú, hiszen ők akárkivel is beszélgetnek, nem igazán kíváncsiak a másik véleményére, mondandójára, és nehezükre esik hallgatni. A legtöbbször azt várják, hogy rájuk terelődhessen a szó, és a másik csodálattal, elismeréssel, türelemmel hallgassa a szavaikat, vagy segítse őket a céljaik elérésében. Ha pedig nem olyan bánásmódot, reakciót kapnak, amire vágynak, akkor hajlamosak megharagudni a beszélgetőpartnerre, így még nehezebbé téve a hatékony kommunikációt. Éppen ezért kell minden apró részletre odafigyelni a velük való társalgás során.

A szakértő szerint, ha eredményt akarsz elérni egy nárcisztikus személlyel, fontos érzékeltetned azt, hogy valóban figyelsz rá, méghozzá úgy, hogy párszor megismétled a mondatai végét, megértően bólogatsz, vagy néha-néha visszakérdezel. Amennyiben ezt teszed, könnyebben elérheted nála azt, hogy a te mondandódat is meghallgassa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Apró trükkök az eredményes kommunikációért

A pszichológus szerint lényeges, hogy akármennyire is nehéz, próbálj úgy kommunikálni, hogy az semmilyen formában ne legyen sértő a másiknak, és igyekezz óvatosan megfogalmazni a kritikát. Ellenkező esetben ugyanis megsértődhet, és teljes mértékben elzárkózhat a beszélgetés elől. Jó taktika, ha egy dicsérettel kezded a beszélgetést, hiszen így valamilyen formában teljesíted az elvárását, felkelted a figyelmét, és elérheted, hogy megnyíljon feléd. Ezután már mindent sokkal könnyebb lesz megvitatni, és ő is hajlandóbb lesz meghallgatni téged. A bók lehet bármilyen, akár az öltözködését, akár a munkáját érintő apróság, a lényeg az, hogy kedveskedj neki valamilyen formában.

Ha mégis negatív irányt venne a beszélgetés, és arrogáns, szurkálódó megjegyzéseket tenne, semmiképp ne vedd magadra, hiszen ezzel csak rontasz a helyzeten. Csinálj úgy, mintha semmi sem történt volna, és folytasd tovább a társalgást. Igyekezz kerülni azokat a témákat, amelyek empátiát vagy érzelmi érintettséget igényelnek, inkább csak a fontos részletekre koncentrálj, illetve munkahelyi megbeszélés esetén a probléma megoldására, a helyzet tisztázására.

Ha úgy érzed, nagyon más irányba halad a kommunikáció, mint ahogy szeretnéd, határozottan irányítsd a figyelmét a problémára, amit meg kell tárgyalni. Lehet, hogy ez ellenszenvet vált ki belőle, ám van, amikor nincs más lehetőség. Ebben ez esetben készülj fel arra, hogy nem fog tetszeni neki a bánásmód, de sose vedd magadra, amit mond, és maradj tárgyilagos.

A fenti trükkök alkalmazása megkönnyíti a nárcisztikus személyekkel való társalgást, azonban ha egy családtagról, barátról van szó, érdemes leülni vele, és elbeszélgetni a viselkedéséről, valamint arról, hogy ez másokat hogy érinthet. A változás azonban sajnos egyáltalán nem garantált.

Egyszerű praktikák a vonzerő növelésére

Vannak bizonyos hétköznapi trükkök, szokások, melyek - sokszor tudat alatt - megsokszorozzák a vonzerőt a másik szemében. Az alábbi összeállításban szereplő módszerek és tanácsok mind kutatási eredményeken alapulnak. A különféle kísérletek lényegében mind azt vizsgálták, hogy mik azok a látszólag apró, jelentéktelen tényezők, melyek megerősítik az ember pozitív kisugárzását, és amik vonzóbbá teszik a másik nem számára.

Ezt is szeretjük