4 kérdés, ami eldönti, hogy nárcisztikus-e a férfi - Tedd fel őket magadnak, és kiderül

A következő kérdésekre adott válaszok segítenek eldönteni, hogy a férfi hordoz-e nárcisztikus személyiségjegyeket.

narcizmus cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nárcisztikus emberekről a többségnek az a kép él a fejében, hogy magabiztosak és önzők, ám a személyiségzavar ennél jóval sokoldalúbb. Sokszor annyira elbűvölőek és lehengerlőek tudnak lenni, hogy a partnerük gyakran észre sem veszi a problémát.

Könnyedén a hatalmukba kerítik a párjukat, és sokszor befolyásolják, elnyomják, de az önértékelését és az önbizalmát is erőteljesen rombolhatják. Ráadásul mindezt úgy, hogy általában fel sem fogják, hogy rosszat tesznek a másikkal. Ezért is fontos időben észrevenni: a következő kérdések segítenek eldönteni, hogy nárcisztikus-e a pasi.

Jobbnak tartja magát másoknál?

Az ilyen személyiségzavarral küzdők különlegesnek és másoknál jobbnak érzik magukat - ezt pedig nem is titkolják. Igyekeznek a partner előtt is rávilágítani arra, hogy felsőbbrendűek, vagy jobban értenek valamihez, mint az átlagember. Úgy gondolják, más bánásmódot érdemelnek, és hajlamosak megsértődni, ha nem kapják meg. Szintén jellemző rájuk, hogy kioktatják a környezetükben lévőket. Ha ezeket tapasztalod, és a válaszod egyértelműen igen a kérdésre, van esély rá, hogy a férfi nárcisztikus.

narcisztikus ferfi

Mérges, ha nem értesz vele egyet?

Mi történik, ha nem osztod a véleményét, vagy közlöd, hogy szerinted nincs igaza? Megsértődik? Mérges lesz, agresszívvé válik? Ha igen, akkor az szintén személyiségzavarra utalhat. Minden embernek rosszulesik, ha nem adnak neki igazat, de a legtöbben gyorsan túllépnek a problémán, és nem csinálnak belőle nagy ügyet. A nárcisztikusok viszont nehezen tolerálják ezt, mert úgy hiszik, minden úgy van, ahogyan ők gondolják. Ezért gyakran addig tartják a haragot, amíg a másik végül igazat nem ad nekik.

Dicsért már meg valaha?

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők igénylik és elvárják a dicséretet, ám nem osztogatják olyan könnyen, sőt, szinte alig-alig kedveskednek a partnerüknek. Ez hosszútávon azt eredményezi, hogy a másik mindent hajlandó lesz megtenni azért, hogy végre kiérdemelje az elismerő szavakat. Részben ezért is kerítik olyan könnyen a befolyásuk alá a párjukat. Ha egy férfi sosem bókolt, sosem emelt ki semmit, amit a partnere tett, akkor szintén esélyes, hogy nárcisztikus jegyeket hordoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Mennyire érdekli mások véleménye?

Mindent megtesznek azért, hogy a környezetük kedvesnek, lehengerlőnek találja őket, de a legtöbbször csak mások véleménye érdekli őket - a párjuké már kevésbé. Viccelődnek az eladókkal, beszélgetnek a pincérrel, hízelegnek a főnöknek, és állandóan olyan történeteket mesélnek, melyekkel lenyűgözik vagy megnevettetik az embereket. Éheznek a figyelemre, de ők már nem adják ezt meg másoknak, főleg nem a szerelmüknek - esetleg csupán a legelején.

Ha egy hosszú távú kapcsolatban a férfi a te véleményedet szinte meg sem hallja, téged nem akar elvarázsolni, és a te kéréseidre nem figyel, csak az érdekli, hogy mások kedveljék, az szintén ad okot a gyanakvásra.

Intő jelek, hogy manipulálnak

Nemcsak a nárcisztikusok igyekeznek befolyásolni a párjukat: a jelenség a kapcsolaton kívül, akár a családban, akár a munkahelyen is gyakran előfordul. A következő apró jelekből könnyen észreveheted, ha valaki manipulál.

Ezt is szeretjük