Így akarja elszigetelni a nárcisztikus ember a másikat - Szabotálhatja a barátságokat és a karriert is
A nárcisztikus gyakran arra törekszik, hogy kisajátítsa a hozzá közel állókat.

szomoru no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nárcizmus egy viszonylag gyakori személyiségzavar, mégis kevesen ismerik fel, ha ilyen ember van a közelükben. Pedig káros hatást gyakorolhatnak a körülöttük élőkre, és nemcsak, hogy az önbizalmukat, önértékelésüket rombolhatják, de akár el is szigetelhetik őket másoktól, tönkretéve a barátságokat és a karriert.

Azt hangsúlyozni kell, hogy a nárcizmus kialakulásának hátterében sok ok állhat, a többségre a gyermekkorban átélt sérülések hatnak ki ilyen módon. Tehát nem feltétlenül szándékosan viselkednek mások számára bántóan, nem csupán rosszindulatból akarnak kárt tenni a másikban. Sőt, sokszor észre sem veszik, hogy rosszat tesznek. Ezért nem szabad haraggal fordulni feléjük, csupán fel kell ismerni őket, a negatív befolyásukat, majd megakadályozni azt. A következő jelek egyértelműen arra utalnak, hogy a személyiségzavaros fél a partner elszigetelésére törekszik.

Elidegenítik a családot és a barátokat

Egy nárcisztikus személy hajlamos kisajátítani a hozzá közel állókat, és igyekszik elérni, hogy mással ne legyen szoros kapcsolatuk. Jellemző, hogy rossz szemmel nézi a baráti találkozókat, párkapcsolat esetén pedig gyakori, hogy a másokkal közös programok után vitákat szít. A többiek háta mögött rosszakat mond róluk a párjának, igyekszik elidegeníteni tőlük, illetve ellenük fordítani, és arra törekszik, hogy senki más ne legyen a szerelme életében rajta kívül.

Ráadásul mindezeket igyekszik ellensúlyozni. Egy-egy ilyen konfliktus után kedveskedik a másiknak, mintapartnerként viselkedik, hogy megerősítse benne azt, hogy igenis jó ember, neki van igaza, és csak rá van szüksége az illetőnek.

Akadályozzák a hobbikat

A személyiségzavaros emberek a partner hobbiját sem nézik jó szemmel. Megjegyzéseket tehetnek arra, hogy értelmetlen, vagy hangsúlyozhatják, hogy fogalmuk sincs, mi lehet benne a jó, és hasznosabb dolgokra is fordíthatná az idejét. Szép lassan igyekeznek elérni, hogy ezeket is feladja, és a megmaradt időt vagy egyedül, vagy otthon töltse. Ez viszont hosszútávon boldogtalansághoz vezet.

Új barátok? Esélytelen

Mivel nem szeretik, ha a másik bárhova is kimozdul nélkülük, egyébként is nehéz új barátokat szereznie, de a közös programok során is próbálják szabotálni az új kapcsolatok kialakítását. Akadékoskodnak, problémáznak, féltékenykednek, és mindennel azon igyekeznek, hogy ne szerezhessen új ismerősöket a párjuk. Végül pedig sajnos sokszor az lesz az eredmény, hogy szétzilálják a partner összes kapcsolatát, és tényleg elérik, hogy egyedül maradjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szabotálják a karriert

A nárcisztikus rosszul viseli, ha a szerelmének fontos a munkája, igazi karrierista társ mellett pedig még szörnyebben érzi magát. Gyakori jelenség, hogy egy munkanap során üzenetekkel, hívásokkal bombázza a másikat, hogy addig is vele foglalkozzon, és próbálja szabotálni a munkáját. Szintén sokszor előfordul, hogy megjegyzéseket tesz arra, hogy túl fontos a karrierje, és párja azt helyezi előtérbe a kapcsolatuk helyett. Sőt, van, hogy azzal kezdik vádolni őt, hogy viszonyuk van, és valójában nem is a munkahelyükön tartózkodnak a túlórák ideje alatt. Ezzel számtalanszor elérik, hogy az addig karrierjére koncentráló társ visszavegyen a tempóból, lemaradjon az előléptetésről, vagy esetleg jóval hamarabb alapítson családot, mint azt valójában szeretné.

A fenti jelekre fontos figyelni, mert, ha időben észreveszi valaki a másik szándékait, könnyebb kezelni a problémát, illetve megakadályozni a súlyos következményeket.

Az élet egy introvertálttal

A fiatal nő azt mutatja meg, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Ezt is szeretjük