Miért irritáló, ha mindig bocsánatot kérsz? Van, amikor zavaró a jó modor
A túlzott udvariasság is ugyanolyan zavaró lehet, mint a hiánya - ezeket érdemes elkerülni.

udvariatlan1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember társas lény, a mindennapi kommunikációhoz pedig nemcsak a kötetlen beszélgetések, hanem az udvariassági alapismeretek is hozzátartoznak, amikkel jobb esetben már gyerekkorban megismerkedünk, így felnőttkorban is könnyebb a társas együttélés.

A pszichológusok és viselkedéselemző szakemberek szerint azonban könnyű átesni a ló túloldalára, ha udvariasságról van szó, hiszen sokan pont, hogy irritálónak és illetlennek tartják azt, ami mások számára teljesen természetes jele a tiszteletadásnak. A leggyakoribb ilyen eseteket érdemes elkerülni, hogy még a legkritikusabbak számára is inkább udvariasnak, mintsem irritálónak tűnjünk.

Túl sokáig tartott szemkontaktus

A szemkontaktus a tiszteletadás egyik legalapvetőbb formája, hiszen ezzel azt jelezheted a beszélgetőpartnered felé, hogy figyelsz rá, érdekel, amit mond. A  hiányát sokan nem csak tiszteletlenségnek veszik, de nem éppen egyenes, őszinte személyiséget kapcsolnak hozzá.

udvariatlan4
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Azonban kellemetlen pillanatokat is szülhet, ha valaki túlzásba viszi a a másik szemébe nézést, hiszen akár átlendülhet zavaró bámulássá és fürkészéssé is, ami sok embert kényelmetlenül érint. Jeff K. Larsen kapcsolati és családterapeuta szerint fontos a szemkontaktus tartása, de néha-néha segít, ha félrepillantasz, így a beszélgetőpartnered sem fogja kellemetlenül érezni magát, és sokkal természetesebb lesz az egész folyamat.

Nem kell mindig mindenért bocsánatot kérni

Ha a helyzet úgy kívánja, mindenképp szükséges a bocsánatkérés, hiszen ez az emberek közti együttélés egyik alapszabálya, hogy elismerjük a hibáinkat. Egyesek - akár úgy is, hogy fel sem tűnik nekik - túlzásba esnek, és még a legapróbb dolgokért is bocsánatot kérnek, ami hosszú távon inkább irritáló lesz, mint udvarias.

udvariatlan3
Fotó: dima_sidelnikov / Getty Images Hungary

Az etikettszakértő, Bonnie Tsai szerint ez főleg azokra jellemző, akik önértékelési problémákkal küzdenek, mert tartanak a többi ember véleményétől, ezért még a legkisebb apróság miatt is inkább elnézést kérnek, így megelőzve, hogy rosszat gondoljanak róluk. Azonban a dolog kontraproduktív, egy idő után felesleges lelkiismeretfurdalást kelt a másikban, és azon kezd gondolkodni, hogy mit csinált rosszul, ez pedig hosszú távon igencsak rosszat tesz. Ráadásul így elsikkad a bocsánatkérés valódi értéke. Az állandó exkuzálásról le lehet szokni, és az önbizalmat is ajánlott fejleszteni, ehhez a szakértők remek módszereket dolgoztak ki.

Érdemes kerülni a hosszú válaszokat

Sokan nem érzik a határt a baráti beszélgetések és egy udvarias társalgás között, pedig mindkét kommunikációs formára más szabályok vonatkoznak. A közeli barátokkal, ismerősökkel folytatott beszélgetés általában sokkal felszabadultabb, és valószínűleg a másikat a legapróbb részletek is érdeklik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Munkahelyen, hivatalos találkozókon vagy olyan emberrel, akivel még nem alakult ki szorosabb kapcsolat, nem érdemes belemenni a mélyreható beszélgetésekbe, hiszen a kérdésekre adott hosszú, minden részletbe belemenő társalgás inkább udvariatlan benyomást kelt, sok esetben a másik félt egyáltalán nem érdekli a teljes történet, így a rövid, lényegre törő válaszadás ajánlott ezekben az esetekben. Az udvariasságukról híres angoloknak még egy külön kifejezésük is van az ilyen jellegű kommunikációra, a „small talk” ugyanis pont az ilyen tisztelettudó, részleteket mellőző beszélgetést jelenti.

Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy a barátokkal, ismerősökkel történő beszélgetések során is meglegyen az egyensúly, és ne egy ember sztorizgatása, panaszkodása töltse ki a beszélgetést.  

Udvariatlanság a túlzásba vitt érintés

Családi és baráti kapcsolatoknál természetes, hogy puszival köszöntik az emberek a másikat, ezt mégis jobb mellőzni, ha még nem alakult ki szorosabb viszony. Ilyen találkozásoknál azonban a kézfogás elengedhetetlen, első alkalommal a férfiak és a nők esetében is ugyanolyan fontos, hogy így mutatkozzanak be.

udvariatlan2
Fotó: Halfpoint / Getty Images Hungary

Bár kedvesnek tűnhetnek a kézfogáson kívüli apró érintések, sok ember számára az ilyen jellegű fizikai kontaktus inkább kényelmetlen, ha még nem igazán ismeri a másikat. Emiatt például egy munkahelyen érdemes elkerülni a testi érintkezéseket, és csak a nyelvi kommunikáció szintjén kapcsolatban maradni a kollégákkal.

Az első percekben jó benyomást keltesz, ha ezt teszed - Tudományosan bizonyított

Gyorsan elnyerheted a másik szimpátiáját, és bizalmat kelthetsz benne, ha beveted ezeket a különösen hatásos, mégis kevesek által ismert trükköket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük