Minden második magyart zavar, és sok kínos pillanatot okoz – Ez az emberek véleménye a tegezésről és a magázásról

A tegeződés és a magázódás problémaköréről kérdezték a magyarokat egy kutatásban.

kezfogas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itthon a helyes, udvarias viselkedés egyik alappillére, hogy a megfelelő módon szólítsa meg az ember a másikat, hiszen igen rossz benyomást kelthet, ha nem a részéről elvárt tegező vagy éppen magázó szavakat használja.

Biztos, mindenki tapasztalt ezzel kapcsolatban bizonytalanságot, és a legtöbbekkel előfordult már, hogy nem tudta, melyik formát alkalmazza. Egy új kutatásából pedig kiderült, hogy valóban rengeteg embernek okoz nehézséget, és az is, hogy mit gondolnak erről az illemszabályról az emberek, vagy éppen ki milyen megszólítást részesít előnyben.

Kínos helyzeteket okoz a tegeződés és a magázódás

Okozott-e már Önnek valaha kínos pillanatot az, hogy nem tudta, tegezzen vagy magázzon valakit? – tette fel a kérdést az apartman.hu megbízásából az NRC piackutató. A válaszokból kiderült, hogy bizony, szinte mindenkinek: a 18-59 éves korosztály 86%-a tud visszaidézni legalább egy rendkívül kellemetlen helyzetet. A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy vajon okkal érzi-e a magyarok többsége kínosnak ezt a szituációt.

- Úgy tűnik, hogy igen, hiszen nagyjából minden második magyart zavarja, ha ismeretlenek tegezés helyett magázzák, vagy éppen fordítva, vagyis nagy az esély arra, hogy nem találjuk el egy ismeretlen honpolgár megszólításakor alkalmazandó formulát - mondta Kolma Kornél, az apartman.hu oldal vezetője. Mindezek után adja magát a kérdés, hogy vajon eltörölnék-e a magyarok a tegeződés, magázódás intézményét, és ha igen, akkor melyikre térnének át.

Eltörölnék a magyarok a magázódást?

- A szinte mindannyiunk által átélt kellemetlenségek ellenére a válaszadók fele szerint minden jó úgy, ahogy most van. A magyarok harmada ugyanakkor véget vetne a kétféle megszólításnak, 16%-nak pedig nincs a téma kapcsán egyértelmű véleménye, nem tudja, mi lenne a helyes irány – tette hozzá Kolma Kornél. Habár ezek a megállapítások általánosan jellemzőek, a tegeződéspártiak aránya valamivel magasabb a középfokú végzettséggel rendelkezőknél, a 40-49 éveseknél, az elváltaknál, valamint a hölgyek körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatásban arra is keresték a választ, hogy milyen gondolatokat társítanak az emberek a kétféle megszólításhoz. Az első szó, ami a többségnek eszébe jut a magázódásról, az a tisztelet, de sokan kapcsolják hozzá az idősebb kort, illetve a távolságtartást is. A kínos helyzetek, a magázódás nehézsége csak nagyon kicsi, 1% körüli arányban jelenik meg a spontán asszociációk között. A 18-59 éves hazai lakosság egyébként úgy véli, a tegezés nagy előnye lenne, hogy könnyebbé, felszabadultabbá tehetné a kommunikációt, főként a fiatalok szerint. De több mint a válaszadók fele gondolja, hogy egy idős ember tegezése udvariatlanság.

A szállóvendégek és szállásadók kommunikációja kapcsán készült kutatásból az rajzolódik ki, hogy funkcionálisan nem hiányzik a magázódás: a legtöbben nem gondolják úgy, hogy nehezebb lenne kifejezni a tiszteletet vagy udvariasnak lenni magázódás nélkül. Vagyis inkább a hagyomány tisztelete indokolja azt, hogy mégis ragaszkodunk hozzá.

A legfontosabb illemszabályok

Az etikett hétköznapi szabályait sokan már nem veszik figyelembe, vagy ha mégis, rengeteg ember számára jelentenek problémát. Mi viszont most segítünk egy kicsit, és összegyűjtöttük azokat az alapvető etikettszabályokat, amikre kötelező figyelned, ha pozitív képet akarsz kialakítani magadról.

Ezt is szeretjük