A legudvariasabb módok egy beszélgetés lezárására: nem lesz kellemetlen a helyzet, és jó benyomást keltesz velük
Szakértők árulták el, hogyan illik kedvesen, tisztelettel lezárni egy beszélgetést. Így nem válik kínossá a szituáció.

beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán mindenkinek okozott már hosszas töprengést és kínos pillanatokat az, hogy valami miatt le akart zárni egy beszélgetést, de nem tudta, hogyan tegye ezt meg anélkül, hogy megbántaná a másikat, vagy azt érzékeltetné, hogy nem kíváncsi a mondandójára.

Létezik azonban néhány jól bevált módszer erre a szituációra, amelyeket a szakértők is előszeretettel alkalmaznak. Akármilyen okból is szeretnél véget vetni a társalgásnak, biztosítják az udvarias befejezést, és azt, hogy bármiféle neheztelés nélkül távozhass a helyzetből.

Fejezd ki, hogy öröm volt számodra a beszélgetés

Jennifer Grant üzletietikett-szakértő azt tanácsolja, hogy amikor távozni szeretnél, foglald össze pár mondatban a legutóbbi témát, amiről szó volt, majd kérj lágy mosollyal elnézést, és hangsúlyozd, hogy mekkora öröm volt számodra a találkozás. Ezután mondd, hogy muszáj menned, és köszönj el. Ez az egyszerű módszer azért hatékony, mert bár továbbállsz, úgy váltok majd el, hogy a másik érezni fogja a tiszteletet, a megbecsülést, az udvariasságot, és pozitív élményként marad meg benne a társalgásotok.

Az újbóli találkozás lehetősége

Morag Barrett HR-szakértő szerint az is jó ötlet, ha arra tereled a témát a búcsúzás előtt, hogy mikor, milyen eseményen tudtok majd újból találkozni. Ez egy üzleti kapcsolatépítés során is jó ötlet lehet, hiszen ha találtok közös pontot, a következő eseményen folytathatjátok a diskurzust. Ha egyeztettetek, udvariasan közöld, hogy menned kell, és tedd hozzá, hogy bízol benne, hamarosan találkoztok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vonj be egy harmadik felet!

Jodi Smith etikettszakértő szerint hatásos trükk, ha bemutatod a partnernek egy ismerősödet, és bevonod őt is harmadik félként a beszélgetésbe. Mutasd be őt, és próbálj közös témát keresni kettejük között. Ha ez megtörtént, néhány szó után bocsánatot kérve távozhatsz is. Ez azért szuper ötlet, mert nem hagyod magára az illetőt, és még egy új emberrel is megismerteted.

A további kapcsolatépítés lehetősége

Jennifer Grant szerint az is hatékony mód az üzleti témájú beszélgetés lezárására, ha elkéred a másik névjegykártyáját, vagy pedig javaslod, hogy keressétek meg egymást a közösségi médiában. Ezzel érzékelteted, hogy indulnod kell, de közben további lehetőségeket nyitsz a kapcsolatépítésre. Ha mindez megtörtént, mosollyal, a találkozás örömének kifejezésével érdemes búcsúznod.

Egy kis gyorsítás

Ha úgy érzed, túl hosszan tartana még a téma, a mesélés, akkor érdeklődve belekérdezhetsz abba is, hogyan alakult a sztori, mi történt végül, hogy egy kicsit felgyorsítsd az egészet. Ebben az esetben mindenképp reagáld le a másik mondandóját, utána pedig vesd be a fentebb említett lezárási trükkök egyikét. Mindezek mellett pedig munka-, illetve családi ügyre is hivatkozhatsz, ha elrohannál, ezekkel azonban légy óvatos, mert néha átlátszónak tűnhetnek.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük