6 pszichológiai trükk, amitől azonnal megkedvelnek az emberek: a leghatásosabb mondatok

Ha ezeket a mondatokat beépíted a beszélgetésbe, biztosan szimpatikus leszel majd mindenkinek.

kezfogas cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első találkozások során mindenki kialakít egy képet magában a másikról, és ekkor dől el leginkább az is, hogy szimpatikusnak találja-e az illetőt, vagy sem. Az első benyomás később már nehezen formálható, ezért is kell nagyon odafigyelni minden apróságra, ha azt szeretnéd, hogy rögtön megkedveljen valaki.

Az ismerkedés első perceiben leginkább a mozdulatok számítanak, ám később a mondatoknak is hatalmas erejük van. A kutatások és a szakértők szerint azonban a beszélgetés során a következőket bevetve nem lesz okod aggodalomra: tudat alatt hatnak, és könnyedén elérheted velük, hogy jó kapcsolatba kerülj az emberekkel. Persze, fontos, hogy a tegeződésre és a magázódásra is nagyon figyelj.

„Örülök, hogy megismerhetlek.”

Bár formalitásnak tűnik, lényeges, hogy kifejezd a találkozáskor, hogy örülsz a lehetőségnek, és annak, hogy megismerheted a másikat. Ez a szokás kezd egy kicsit kikopni, pedig valóban hatásos. Általában mosolyt és jó érzést vált ki az emberekből, és elérheted vele már az elején, hogy kedvesen viszonyuljanak hozzád.

„Ez nagyon érdekes, mesélnél még róla egy kicsit?”

Természetesen nem kell pontosan, szó szerint ezt mondanod, de mindig szimpatikus az embereknek, ha teret adsz nekik, és lehetőséget arra, hogy meséljenek egy kicsit, valamint azt mutatod, hogy érdeklődsz irántuk. Kérdezz bármilyen apróságról, érdekes sztoriról vagy éppen a munkájukról, a lényeg az, hogy reflektorfénybe kerülhessenek. Így tudat alatt férkőzhetsz be a szívükbe, ráadásul jobban meg is ismerheted őket. 

„Mi gondolsz erről?”

Az előbbi mondathoz hasonlóan szintén hatásos, ha kikéred valamivel kapcsolatban a másik véleményét. Ezzel érzékelteted, hogy számít, mit gondol, kíváncsi vagy az álláspontjára, és egy kicsit növeled az önbizalmát is. Figyelmesnek, érdeklődőnek mutat, és azonnal szimpátiát ébreszt a beszélgetőpartnerben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Én is így gondolom./Velem is történt már hasonló.”

Egy kutatás szerint az emberek könnyebben vonzódnak, kötődnek ahhoz, aki hasonló hozzájuk, és gyorsabban egy hullámhosszra kerülnek, ha párhuzamot vélnek felfedezni maguk között. Ezért, ha bármi olyan téma kerül szóba, amivel egyetértesz, vagy, amihez hasonló veled is megesett már, mondd el ezt a másiknak, miután befejezte a mondandóját. Így rögtön kapcsolatot teremtesz kettőtök között, a közös tapasztalatok, vélemények pedig további témákat is generálnak.

„Ismerem őt, nagyon kedves/lelkiismeretes ember.”

Egy másik tanulmány arra világított rá, hogy nemcsak szimpatikussá tesz a másik szemében az, ha egy szóba kerülő harmadik személyt dicsérsz, hanem a rá használt mellékneveket több okból kifolyólag veled is azonosítják. Ezért, ha valakit ismersz, akit az illető említ, igyekezz minél pozitívabb jelzőkkel leírni a személyiségét, így ugyanis elérheted, hogy rólad is ezeket gondolja majd.

Mi az, ami még beválik?

Mindezek mellett a mosoly és a természetes, nem túl merev szemkontaktus is nélkülözhetetlen a jó benyomáshoz, valamint a szakértők azt is ajánlják, hogy néha-néha említs meg olyat, amiből kiderül, hogy te sem vagy tökéletes. A Texasi Egyetem egyik kutatása szerint ugyanis sokkal könnyebben megkedvelik az emberek azt, aki egy kicsit megmutat a sebezhető, valódi énjéből. Persze, nem kell hosszú sztorikra vagy nagy baklövésekre gondolni: elég egy vicces szituációt megemlíteni, ami nemcsak a hangulatot oldja, de még közelebb visz majd titeket egymáshoz.

Ha a fenti trükköket alkalmazod az első találkozás során, akkor biztosan nem kell aggódnod majd amiatt, hogy antipatikusnak tűnsz mások szemében. Arra viszont ügyelj, hogy ne legyen túl erőltetett, természetellenes a viselkedésed, és add meg a kellő személyes teret, tiszteletet a másiknak.

A kézfogás is alakítja az első benyomást

Egy szimpla bemutatkozás alkalmával is döntő jelentőségű lehet, hogy hogyan fogsz kezet, hiszen ez valamilyen képet ad rólad: szimpatikus vagy nem, magabiztos vagy nem, befolyásolható vagy domináns, és így tovább. Az alábbiakban megtudhatod, kézfogásod mit üzen, és mi a jó, illetve mi a rossz verzió, amit még érdemes esetleg fejlesztened.

Ezt is szeretjük