4 gyakori mondat, amivel a mérgező főnök manipulálja a beosztottjait: ne hagyd, hogy hassanak rád

Ha gyakran hallani a főnöktől ezeket a mondatokat, akkor szinte biztos, hogy mérgező személyiség.

fonok alkalmazott konfliktus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mérgező emberek igen károsak másokra, így a munkahelyen is érdemes vigyázni velük. Borzasztóan nehéz azonban a helyzet, ha a főnök az, aki ilyen viselkedést tanúsít: ebben az esetben ugyanis a hatalmát, pozícióját kihasználva igyekszik befolyásolni az alkalmazottat, elérni, hogy a munkáját helyezze a magánélete elé, és olyan dolgokra is rávenni, melyek valójában nem tartoznak a kötelességei közé.

Van néhány tipikus, szóban vagy üzenetben alkalmazott mondat, mely segít felismerni a toxikus felettest: ha a következőket mondja a beosztottjainak, érdemes odafigyelni rá, és tudatosan ellenállni a hatásának, nemet mondani neki.

„Szükségem van arra, hogy mindig elérhető legyél.”

Az érthető, ha a főnök szorgalmat és maximális teljesítményt vár el általában az alkalmazottaitól, és az is elfogadható, ha néha-néha túlórázni kell. De azt egy felettes sem teheti meg, hogy állandó elérhetőséget várjon el a dolgozóitól, hiszen a munkaidőnek mindenki számára van vége, még akkor is, ha ő valamilyen okból kifolyólag este vagy éjszaka is dolgozik. Sajnos az okostelefonok még inkább elősegítik azt, hogy az ember bárhol megnézhesse az e-mailjeit, és bárhonnan tudjon válaszolni, azonban ez nem így kellene, hogy működjön.

A mérgező főnökök gyakran azt várják az alkalmazottaiktól, hogy mindig munkára készek legyenek, és akár a családi programot otthagyva, de megcsinálják azt, amit kérnek. Ebben az esetben azonban nemet kell mondani nekik, meghúzni a határt a munka és a magánélet között, valamint tudatosítani velük, hogy igenis van szabadidő, amikor senki nem köteles dolgozni. Este már nem muszáj felvenni a telefont, vagy éppen az üzeneteire válaszolnod. Bár lehet, hogy meghökken, felháborodik, nem javasolt behódolni neki, hanem tartani kell magadat az elhatározáshoz, hiszen nemcsak mentális, de egészségügyi szempontból is fontos a szabad, munkamentes idő, valamint a kikapcsolódás.

„Ez nem az én problémám.”

Segítséget, tanácsot kértél a felettesedtől, de ahelyett, hogy választ adott volna, csak annyit felelt: „Ez nem az én gondom”? Ez szintén mérgező viselkedést jelez, hiszen a hanyag mondattal azt érzékelteti, hogy egyáltalán nem érdekli, mi van veled, vagy milyen problémákkal küzdesz, sőt, még az sem, ha nem tudsz megcsinálni egy feladatot. Ezzel általában el akarják hallgattatni az alkalmazottat, érzékeltetni a közöttük lévő pozíciókülönbséget. Ez egyrészt borzasztóan lekezelő és megalázó, másrészt pedig azt eredményezi, hogy a nehézségek megoldatlanul maradnak, a beosztottak pedig nem mernek a felettesükhöz fordulni semmilyen nehezebb helyzet, kérdés esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„A munkahelyed a második családod."

A mérgező főnökök gyakran próbálják úgy manipulálni az alkalmazottakat, hogy a családjukhoz hasonlítják a munkahelyet, vagy bármilyen módon azt érzékeltetik, hogy ez is hasonlóan fontos - vagy még fontosabb -, mint a a magánélet. A családi közeg intimitásának felidézésével próbálják ugyanis elérni, hogy a beosztott ugyanolyan elkötelezettséggel viszonyuljon a munkája, mint a férje/felesége, illetve a gyerekei iránt. Billy McFarland cégvezető például bevallotta, előfordult, hogy így próbálta rávenni a dolgozóit, hogy ne mondjanak fel, vagy megcsináljanak néhány plusz munkát. Ha a főnök ezzel próbál zsarolni, akkor csak engedd el a füled mellett, és válts témát, vagy ne foglalkozz vele. A lényeg, hogy ne hagyd, hogy a befolyása alá kerítsen.

„Ezt mindig is így szoktuk.”

Szintén toxikus viselkedésre utal, ha az egyes feladatokkal, szabályokkal kapcsolatos kérdésekre csak annyit válaszol, hogy ez mindig is így volt, mindig is így kellett csinálni. Michael Watkins karrierszakértő szerint ez azt jelzi, hogy egyrészt nem méltatja rendes válaszra a dolgozóit, másrészt pedig nem nyitott az új dolgokra, nem hajlandó felismerni a változás, változtatás fontosságát. Így arra is nagy az esély, hogy nem ad lehetőséget másoknak a fejlődésre, nem engedi, hogy az alkalmazottai a megszokottól eltérő módon oldják meg a rájuk bízott munkát, és egyáltalán nem rugalmas. Arra kötelezi az embereket, hogy mindent úgy csináljanak, ahogyan addig is, és ne eszközöljenek semmiféle újítást még akkor se, ha az sokkal produktívabb, jobb lenne nekik vagy másoknak.

Ha valaki úgy érzi, főnöke mérgező személyiség, akkor ajánlott odafigyelni minden mondatára, utalására, majd tudatosan kiszűrni a manipulatív megjegyzéseket, és ellenállni nekik. Fontos meghúzni a határt a munka és a magánélet között, nem szabad hagyni, hogy a felettes teljesen behálózza az embert, és olyan dolgokat várjon el tőle, melyekhez valójában nem lenne joga.

Innen tudhatod, hogy manipulálnak

Sokszor nem könnyű észrevenni, ha a főnököd vagy a kollégáid befolyásolni próbálnak. Ha viszont a fentebb említett mondatokon kívül még az alábbi jeleket is tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy manipuláció áldozata vagy a munkahelyeden.

Ezt is szeretjük