Ezt mondd, ha nem értesz egyet a főnököddel - Így győzheted meg az igazadról

Teljesen máshogy kell szembeszállnod vele, mint bármelyik ismerősöddel.

fonok beszelgetes
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben egy picit idegesek, amikor a főnökükkel kell megvitatni valamit, akkor pedig főleg, amikor nem értenek vele egyet. Megmondják, hogy szerintük nincs igaza, vagy hagyják annyiban? Rossz vége lesz, ha ellent mondanak neki, vagy dicséretet kapnak a jó ötleteikért? Nagyjából ezek a kérdések futnak végig ilyenkor mindenki agyában. Aztán, ha megszületett a döntés, és úgy határoznak, hogy kiállnak a saját véleményük mellett, csak még több bizonytalanság bukkan elő.

Nem mindegy ugyanis, hogyan hozod elő a problémát, hogyan érvelsz, mit mondasz, na és mikor: ezek mind közrejátszanak abban, hogy sikeres lesz-e a beszélgetés, vagy nem. Bár minden főnök más, vannak olyan alapvetően bevethető taktikák, trükkök, melyek segítenek meggyőzni őt az igazadról.

Beszélgetés előtt ezt gondold át

Ha valami olyat hallasz, amivel nem értesz egyet, lehetőleg akkor se szólj azonnal. Higgadj le, és először gondold át, megéri-e belemenni a vitába. Ha jelentéktelen apróságokról van szó, sokszor jobban teszed, ha csak elfogadod a véleményét. Ha azonban téged is érintő dologról, amit nem érzel jónak, vagy esetleg egy olyan döntésről, ami neked vagy a cégnek rossz, esetleg szerinted máshogy kellene csinálni, akkor nyugodtan szállj vitába - de óvatosan és udvariasan. Hiszen egy főnök sosem szereti, ha főnökösködni akarnak felette.

fonok beszelgetes2

A beszélgetés előtt fontolj meg mindent alaposan, vedd számba a tényeket, és azt is, hogy ő milyen ellenérveket hozhat fel. Aztán próbálj magadban mindenre választ, ellenérvet találni. Ha felkészülten kezdesz bele a dologba, kevesebb meglepetés érhet, és a legtöbb válaszát azonnal le tudod majd reagálni. És, ami még fontos: válaszd ki a megfelelő időpontot. Hétfő reggel a szakértők szerint rosszabbul sülhet el egy ilyen beszélgetés, de az sem jó, ha egy sűrű napon, mondjuk meeting előtt kapod el a főnököt vitázni. Keress egy olyan időpontot, amikor nyugisak a körülmények, és tud szánni rád jó pár percet.

Kérdéssel kezdj!

Ha szóba hozod a dolgod, mindig kérdésekkel indíts, ne rohand le azonnal azzal, hogy nem értesz vele egyet. Kérdezz rá, hogy emlékszik-e arra, amikor ezt és ezt mondta, aztán faggasd még néhány apró részletről, és arról, hogyan is gondolta a dolgot. Így nem rögtön rátámadsz, hanem szép lassan, nyugodtan felvezeted a beszélgetést, és sokkal nagyobb esélyed lesz meggyőzni őt az igazadról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt hangsúlyozd, ami neki jó!

Mindig próbáld azt kiemelni, hogy neki vagy a cégnek mi haszna lenne abból, amit te szeretnél. Mondjuk, ha a főnök azt mondta, hogy nem tartja jó ötletnek az otthoni munkát még ritkán sem, de te néha szeretnél home office-ból dolgozni, akkor mondd, hogy így hatékonyabb lehetnél, több mindent el tudnál végezni. Vagy akár, hogy az utazással töltött időt is a feladataid elvégzésére fordíthatnád, ezért hamarabb kész is lennél velük. A lényeg, hogy ne arra helyezd a hangsúlyt, hogy te miért szeretnél valamit, hanem arra, hogy neki ebből milyen előnye származna. Ugyanez vonatkozik bármilyen más témára is.

Bombázd az ötletekkel!

Ha mondjuk, egy projektet máshogy szeretnél kivitelezni, mint ahogyan ő eredetileg tervezte, akkor a felvezetés után mondd el, hogy sokat gondolkoztál a dolgon, és úgy véled, van néhány ötleted, ami még jobbá, hatékonyabbá tehetné az egészet. Akármiről van is szó, a gondolataid elmondása közben tedd hozzá néha azt, hogy egyetértesz az ő álláspontjával, véleményével, és rendkívül jónak találod, de van valami, amivel szerinted még hatékonyabb lehet, vagy amivel még többet lehet kihozni belőle.

fonok beszelgetes1

Bizonyíts!

A legjobb, ha a mondandódba és az érvelésedbe beépítve felhozod az eddigi sikereidet, ezzel is alátámasztva, hogy milyen jól teljesíted a munkádat, vagy milyen jól oldottál meg egy feladatot. Így felhívod arra a figyelmét, hogy most is hallgasson a véleményedre, mert az előzőleg rád bízott teendőkből is kihoztad a maximumot. Ezután nagyobb eséllyel gondolkodik majd el azon, hogy megfontolja a véleményedet, és igazat adjon neked.

Ha ezeket beveted, egy építő jellegű, mindkettőtök számára hasznos beszélgetés alakulhat ki, melynek során azonban ügyelned kell arra, hogy sose vedd túl személyesre a hangsúlyt, és ne engedd, hogy veszekedésbe torkolljon a megbeszélés. Maradj végig nyugodt, racionális, kedves és udvarias, hogy elérd a célodat. 

Ezt is szeretjük