3 kifejezés, amit kerülj el, ha magabiztosnak akarsz tűnni - Ezt mondd helyettük
Gyakran használatosak, pedig nem keltenek jó benyomást.

no beszel
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok olyan alkalom adódhat, amikor fontos, hogy magabiztosnak tűnj, mint például egy állásinterjún, egy megbeszélésen, egy tárgyaláson, de néha teljesen hétköznapi szituációkban is jól jön, ha mások annak tartanak.

Ehhez azonban nemcsak a testtartásodra és a viselkedésedre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy mit hogyan mondasz. Néhány jelentéktelennek tűnő kifejezés ugyanis elronthat mindent, és bizonytalannak mutathat. A következőket ezért mindenképpen érdemes elhagyni vagy lecserélni inkább egy kicsit másra.

Nem vagyok benne biztos, de…

Eredetileg a nem vagyok benne biztos és a nem az én feladatom, de... kezdetű mondatok arra szolgálnak, hogy az illető egy kicsit felmentse magát a felelősség alól, tehát előre szól, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jót fog tenni vagy mondani. A legtöbben akkor használják, amikor nem biztosak a saját tudásukban, ezzel pedig másokkal is tudatják a bizonytalanságukat. Nem csoda tehát, ha a magabiztos benyomást alapból kizárják ezek a kifejezések.

beszelgetes

Ezért, ha lehet, minél kevesebbet használd őket. Helyettük inkább mondd, hogy én úgy tudom, hogy, vagy pont most láttam/hallottam, hogy így van/így kell csinálni. Ezekkel, bár még mindig érzékelteted, hogy nem tudod teljesen pontosan, mégsem rossz üzenetet közvetítesz magadról a másik felé. A titok csupán annyi, hogy a negatív szavakat kicseréled a mondatokban.

Mi lenne, ha?

Ha valami javaslatod lenne, akkor ne ennyire óvatosan vezesd be, mert így nem vesznek igazán komolyan, hiszen azt üzened, hogy te sem vagy biztos abban, hogy jó az ötleted. Ráadásul a pszichológusok szerint, ha kérdésként teszed fel a javaslatodat, sértettnek érezheted magad, ha esetleg kritika vagy visszautasítás érné. Ezért helyette kijelentő mondatot használj inkább. Például a szerintem jó lenne, vagy az úgy gondolom, hasznos/jövedelmező lenne, ha kezdetű megszólalásokkal azon kívül, hogy magabiztosságot sugallsz, még egy kicsit érvelsz is rögtön az ötleted mellet. A munkahelyeden mindenképpen így érdemes kezdeni, ha valami újdonsággal állnál elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem gondolod?

A visszakérdezésekkel az a baj, hogy megerősítést kérsz a mondandódhoz másoktól, így egyértelmű lesz számukra, hogy azt szeretnéd, hogy alátámasszák az igazadat. A magabiztos személyiségeknek viszont erre nincsen szükségük, hiszen tudják, mit akarnak, és arról is meg vannak győződve, hogy helyes az, amit mondanak, sőt, ki is állnak mellette. Ha mindenképpen szeretnél valami visszajelzést, akkor egy prezentáción vagy egy interjún inkább annyit kérdezz csak, hogy van-e valakinek kérdése ahhoz kapcsolódóan, amit elmondtál.

Ezt is szeretjük