Így lehet véget vetni a munkahelyi kihasználásnak - Mire és hogy mondj nemet?

Állandóan csak plusz feladatokat kapsz, és mások teendőit kell elvégezned? Így szabj határt a rád zúduló feladatoknak és a kihasználásnak.

no nemet mond

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos igen sok munkahelyen előfordul az, hogy kihasználják az alkalmazottakat, és sokkal több feladatot, elvárást rónak rájuk, mint azt a pozíciójuk engedné, ráadásul bármiféle kárpótlás, jutalom nélkül.

A munkavállalóknak is nehéz meghúzni a vonalat aközött, hogy mivel tudják bizonyítani azt, hogy terhelhetőek, lelkesek, és igenis megérdemlik a fizetésemelést vagy az előléptetést, és aközött, hogy túl sokat vállalnak szívességből, illetve engedik, hogy kizsigereljék őket. Vannak bizonyos jelek, melyek egyértelműen utóbbira utalnak, ezek esetében viszont megálljt kell parancsolni a főnöknek, ezzel együtt a kihasználás folyamatának is. A következő módszerek segítenek ebben.

Mi az, amit ne vállalj el?

Persze, néha-néha mindenhol megesik, hogy túlórázni kell, vagy más helyett elvégezni néhány teendőt, esetleg megcsinálni valamit, ami nem a munkakörödbe tartozik. Ezzel alapvetően nincs nagy gond, ha csak ritkán fordul elő. Ha azonban rendszeressé válik, fel kell szólalni ellene, vagy udvariasan visszautasítani a kérést. Nemet kell mondani arra is, ha a főnök a magánéletével kapcsolatos vagy asszisztensi feladatokat ad ki neked annak ellenére, hogy teljesen más pozícióban dolgozol, arra pedig szintén, ha a kollégák passzolják le neked állandóan a saját munkájukat. 

Szabj határokat!

El kell döntened, hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami már az energiáid, a kötelező feladataid és a szabadidőd kárára megy. Ha pedig meghúztad magadban a határokat, állj is ki mellettük. Amennyiben ezen felül kérnek valamit, udvariasan utasítsd vissza: mondd, hogy sajnos nem fér bele az idődbe, elfoglalt vagy a főbb feladataiddal, hogy nem tudsz most túlórázni. Ha pedig nagyon nem akarják elfogadni, azt is felhozhatod, hogy ez nem tartozik a te hatáskörödbe. Ám arra mindenképpen ügyelj, hogy higgadtan, udvariasan és kedvesen mondj nemet.

Ne vállald magadra rögtön!

Tudnod kell, hogy, ha hirtelen elkezdesz nemet mondani az addig szó nélkül elvégzett teendőkre, megeshet, hogy a környezetednek nem fog tetszeni, és bizony, vállalnod kell, hogy kisebb konfliktusokba keveredsz. Ettől azonban nem szabad megijedned vagy visszakoznod, mert, ha mégis, akkor ugyanúgy visszaesel a kihasználás csapdájába. Készülj fel az esetleges nézeteltérésekre, gondold át, mit fogsz mondani, ha biztosra akarsz menni. Légy határozott, ne engedd meggyőzni magad, és használd sokszor a mondataidban az én szót, mert ezzel meggyőzőbb leszel. Mondd el, hogy érzel a dologgal kapcsolatban, mit gondolsz, és miért nem vállalod el. Ha pedig nem hagyja abba a másik a nyaggatást, zárd rövidre a témát azzal, hogy sajnálod, de vissza kell menned dolgozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Kérj érte kompenzálást!

Ha úgy érzed, van, ami nem tartozik a munkakörödbe, és tovább kellene dolgoznod miatta, de sehogy sem tudod visszautasítani, kérj érte kompenzálást: plusz pénzt vagy szabadnapot, esetleg szabad félnapot. Indokold meg, mennyi plusz órát jelentene neked a rád bízott feladat, és kérd a főnököt arra, hogy térítse meg neked ezt valahogy, hiszen a te időd is pénz, és te sem szívességből vagy ingyen dolgozol ott. Persze, ezt is udvariasan fogalmazd meg, hogy később ne származzon belőle hátrányod.

Innen tudhatod, hogy manipulálnak

Sokszor nem könnyű észrevenni, ha a főnököd vagy a kollégáid befolyásolni próbálnak. Ha viszont ezeket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy manipuláció áldozata vagy a munkahelyeden.

Ezt is szeretjük