Egy hét alatt megkedvelik az új embert a kollégák, ha így viselkedik: a testbeszéd is fontos
Néhány trükköt bevetve garantáltan gyorsan befogadják az új kollégát a munkatársak. Ezekkel könnyű lesz a beilleszkedés.

kollegak beszelgetnek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új munkahelyen eltöltött első napok sosem könnyűek. Koncentrálni kell a feladatokra, megismerni az eddig még szokatlan rendszert, a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. De mindezek mellett a kollégákat sem szabad hanyagolni.

Ugyanúgy, ahogy az első találkozáskor eldől, szimpatikusak-e egymásnak a felek, a munkahelyen is már egy hét alatt kialakul az első benyomás az új emberről. Ezért érdemes nemcsak a teendőkre koncentrálni a betanulás alatt, hanem figyelmet fordítani a kapcsolatépítésre is. A következő tippekkel könnyen elnyerhető a munkatársak szimpátiája.

Külső és hozzáállás

Mindenekelőtt tanácsos időt fordítani az öltözködésre. Kutatások bizonyították, hogy az emberek az első hét másodpercben véleményt alkotnak a másikról, amiben közrejátszik a ruha is. Mindig profin, a munkahely stílusához és az időjáráshoz kell összeválogatni az aznapi szettet. Ajánlott kerülni a túl mini szoknyákat, a mélyen dekoltált blúzokat, mert ezek könnyen ellenszenvet kelthetnek. Ugyanígy fontos az igényesség: a szép körmök, a rendezett frizura és esetleg a visszafogott smink.

A hozzáállás és a kisugárzás szintén jócskán közrejátszik az első benyomás kialakításában. Ezért érdemes minden emberhez, témához és kérdéshez lelkesedéssel, nyitottsággal állni. Az ilyen, pozitív hozzáállás rögtön bizalmat és szimpátiát kelt a többiekben.

Nyitni kell mások felé

Természetes, hogy az új embert a feladatok és a tanulás köti le leginkább, de a legjobb, ha az ebédszünetben inkább leteszi a munkát, és csatlakozik a többiekhez. Nem ajánlott az első héten visszautasítani a meghívásokat, a legtöbbet lehetőség szerint el kell fogadni, legyen szó egy közös étkezésről vagy a munkanap utáni kikapcsolódásról. Ezek esélyt adnak a barátkozásra, és megmutatják a csapatnak, hogy az új kolléga is szívesen csatlakozik hozzájuk, nem húzza ki magát a közös dolgokból. Az ilyen programok összehozzák az embereket, és segítenek a szorosabb kapcsolatok kialakításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a testbeszéd

Fontos odafigyelni a testbeszédre is, mert ezzel tudat alatt befolyásolható a rólunk kialakult kép. A keresztbe tett lábak és karok, a begubózás a számítógép előtt azt sugallják, hogy az újdonsült munkatárs nem akar ismerkedni, és ez távol tartja az esetleg ismerkedni akarókat. Javasolt inkább ilyenkor nyitott pózokat felvenni, mosolyogni másokra, illetve enyhén gesztikulálni beszéd közben.

Kérdések és személyesség

Az első héten érzékeltetni kell a többiekkel, hogy az új ember tanulni akar, és tiszteli a régebb óta ott dolgozókat, valamint a tapasztalatukat. Ez leginkább hasznos kérdésekkel lehetséges. Természetesen nem szabad folyamatosan mindennel máshoz fordulni, de néhány segítségkérés akár bizalmat és szimpátiát is kelthet másokban.

Ugyanúgy, ahogyan a személyes információk megosztása. Nem az intim titkokról, a családi részletekről kell beszélni persze, hanem akár a hobbikról, a kisállatokról vagy akár a kedvenc ételekről, italokról, ha szóba kerülne a téma. Ez közelebb viszi egymáshoz az embereket, és ha egy-egy közös pontra is fény derül, az még szorosabb kapcsolatot képes kialakítani.

Lényeges apróságok

A fentieken kívül van még néhány apróság, amire érdemes odafigyelni. Többek között nem szabad megfeledkezni a köszönöm szóról, ha valaki segít, tanácsolt gyorsan megjegyezni a neveket, és besegíteni megoldani a problémákat, feladatokat, hogy erősítsük a csapatszellemet. Kerülni kell a pletykákat, a véleménynyilvánítást egy másik kollégáról az első héten, illetve a konfliktusokat is. 

Ha még inkább biztosra akarsz menni, vess be olyan mozdulatokat, melyek már az első percekben leveszik a lábáról a beszélgetőpartnert. Mutatjuk, melyek ezek.

Ezt is szeretjük