Miért a rossz férfit vonzza magához valaki újra és újra? Nem csak a balszerencse az oka

Többek közt a gyermekkori minták és az önértékelési problémák is hozzájárulnak a problémás, káros, boldogtalanságot eredményező kapcsolatokhoz.

Rossz férfi bevonzása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos az élete során mindenkivel előfordul, hogy a számára nem megfelelő partnerrel hozza össze a sors. Olyannal, aki nem kezeli helyesen, aki rossz bánásmódban részesíti, aki megcsalja, vagy, aki mérgezően viselkedik, esetleg bármilyen más szempontból káros hatással van rá, az életére. Azonban, ha valaki rendszeresen ilyen párt fog ki, az már nem valószínű, hogy a sors műve.

Több tényező is közrejátszik abban, ha egy nő mindig a rossz férfit vonzza magához, újra és újra számára toxikus, fájdalmas kapcsolatokban találja magát. Annak, aki ilyen cipőben jár, érdemes ismerni ezt, és átgondolni, hogy az ő szerelmi életében melyek játszhatnak leginkább közre, majd pedig tudatosan tenni ellenük, hogy végre egy számára ideális párra leljen, és megtapasztalhassa a kiegyensúlyozott kapcsolatot.

A rossz kapcsolat okai: félelem az egyedülléttől

Vannak, akik rosszul érzik magukat, ha épp szinglik, és kétségbeesetten keresik az új kapcsolatokat, ám ennek általában nem lesz jó vége. Félnek az egyedülléttől, és úgy vélik, a magány ijesztő, szomorú, ezért megállapodnak olyanok mellett is, akik egyáltalán nem megfelelőek számukra, és inkább boldogtalanul élnek a rossz férfival, minthogy partner nélkül legyenek. Nem jó, ha mindenképp viszonyra vágyik valaki, és elfogadja azt, akit az élet az útjába sodor: ehelyett tudatosan kell párt választani, és vissza kell utasítani azt, aki nem adhatja meg a boldogságot.

Benne ragadni a gyerekkori mintákban

A gyermekkori minták nagyban befolyásolják a párválasztást. Például, ha az egyik szülő félrelépett, vagy rosszul bánt a másikkal, de nem beszélték át, nem változtattak, csak elviselték, és így maradtak a kapcsolatban, akkor nagy az esély arra, hogy a gyermek felnőttként hasonlóan nem mer majd kilépni egy ilyen viszonyból, vagy hűtlen partnert vonzz magához. De többek közt akkor is hasonló helyzet állhat elő, ha az illetőt elhanyagolták kicsi korában, nem kapta meg a kellő dicséreteket, visszajelzéseket, illetve, ha bármilyen módon erőszakot tapasztalt a családjában. Ezek esetében is fontos a felismerés, a berögzült mintákat pedig pszichológus segítségével lehet a leghatékonyabban feloldani.

Alacsony önértékelés

Akik alábecsülik önmagukat, gyakran úgy érzik, jobb partnert úgysem találhatnak, vagy úgysem érdemelnek meg, ezért megbarátkoznak azzal, akiről úgy gondolják, elérhető számukra - függetlenül attól, hogy hogyan bánik velük. Ez azonban hatalmas hiba. Mindenki megérdemli a tiszteletet, a szerelmet és a boldog kapcsolatot, és ezt tudatosítania is kell önmagában: nem szabad megbékélni a nem megfelelő férfival, és nem szabad félni a szakítástól sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Az intő jelek ignorálása

A párkapcsolatok elején a rózsaszín köd sok mindent elfedhet, és ahhoz vezethet, hogy az ember figyelmen kívül hagyja a kezdeti, intő jeleket, és gyakran eredményezi azt is, hogy valaki mindig rossz viszonyokban találja magát. Ha már a kezdetekben nincs meg a megfelelő bánásmód és a kellő tisztelet, vagy bármi arra utal, hogy mérgező személy lehet a másik, akkor a helyzet később általában csak rosszabbá válik, ezért érdemes minél hamarabb lezárni ilyenkor a bimbózó románcot.

A rosszra fókuszálás

Amikor az ember már sok balul elsült kapcsolaton van túl, hajlamos azt hinni, hogy csakis a nem megfelelő férfiakkal képes viszonyt kezdeményezni, és ezt annyira sokszor mondogatja másoknak, vagy gondolja magában, hogy tudat alatt valóban ilyen partnereket vonz majd be az életébe. Ezért sem szabad erre koncentrálni, hanem el kell határozni, hogy legközelebb tényleg olyan szerelmet kap majd, amilyet valóban szeretne. Persze, ezért tenni is kell: nem szabad félni a kezdeményezéstől, a szokatlan helyzetektől és a visszautasítástól sem. 

Bár ezek a leggyakoribb okok, természetesen egyéb tényezők is közrejátszhatnak a helytelen választásban, melyek egyénenként változhatnak, és amelyeket egy pszichológus segítségével lehet a legjobban felderíteni. De annak is érdemes tudatában lenni, hogy tökéletes kapcsolat nem létezik, ezért nem is ezt kell keresni. Hanem azt, amelyben, ha vannak is hullámvölgyek, kisebb-nagyobb viták, alapvetően mindkét fél boldog, elégedett, kiegyensúlyozott, és megadják egymásnak a kellő tiszteletet. 

A mozdulatok jelzik, ha már nincs meg a szerelem

Sok apróság mutathatja azt, ha a párkapcsolatban megváltoztak az egyik fél érzései. Nemcsak a szavaiból és a viselkedéséből, hanem a mozdulataiból is leolvasható, ha már nem szereti igazán a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám, ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük