A mérgező, manipulatív partner 4 leggyakoribb mondata párjának - Ártalmatlannak tűnnek, mégis befolyásol velük

A manipulatív partner szinte észrevétlenül vonja velük befolyása alá a másikat, és éri el, hogy mindig neki legyen igaza.

Manipulatív partner mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kapcsolatot akkor nevezhetünk mérgezőnek, ha fizikai, mentális vagy lelki szempontból negatív hatással van, káros, veszélyes az egyik vagy mindkét félre, és hiányoznak belőle az egészséges kapcsolat alappillérei, például a kölcsönösség, a bizalom vagy a tisztelet.

A toxikus viszonyoknak több fajtájuk is van, az egyik gyakori típus az, amikor a partner erősen manipulatív viselkedéssel próbálja magához láncolni párját, elérni, hogy azt tegye, amit ő akar, és úgy viselkedjen, ahogyan ő szeretné. Ezt nem könnyű mindig felismerni, mert a másik gyakran észrevétlenül keríti a befolyása alá társát. A következő mondatok azonban elárulhatják: a manipulatív emberek ezekkel igyekeznek befolyásolni a párjukat.

„Ez is a te hibád, mint a többi.”

Egy normális kapcsolat a kölcsönösségre és az egyenjogúságra épül: a felek vállalják a felelősséget saját hibáikért, képesek bocsánatot kérni, és nem a másikat igyekeznek mindig bűnbakként beállítani. A manipulatív partner azonban teljesen máshogy viselkedik. Mindig társát festi le rosszként, sosem vallja be, ha valamint elrontott, és minél jobban alá akarja ásni párja önbizalmát. El akarja hitetni vele, hogy semmire sem képes egyedül, vagy akármibe fog, azt úgyis elrontja. Így próbálja elérni, hogy értéktelennek érezze magát.

„Ne hallgass a családodra!”

Előfordul, hogy valaki nem kerül közeli kapcsolatba a párja családjával, sőt, az sem ritka, hogy nem kedveli őket, azt azonban nem várhatja el, hogy partnere megszakítsa velük a kapcsolatot. A mérgező személyek mégis gyakran ezt teszik. Arra buzdítják a másikat, hogy sose hallgasson a szüleire, testvéreire, megpróbálják ellenük hergelni őt, és elidegeníteni tőlük. Ezt pedig általában azért teszik, hogy kisajátítsák partnerüket.

„Nem tudom, miről beszélsz, nem történt ilyen.”

A manipulatív emberek egyik leggyakoribb taktikája, hogy igyekeznek megtéveszteni a másikat, és tagadják korábbi mondataikat, valamint a múltbéli tetteiket. Letagadják a sértéseket, a bántó viselkedést, és úgy csinálnak, mintha meg sem történt volna. Ezzel általában a céljuk, hogy megtévesszék a partnert, elérjék, hogy kételkedjen a valóságban, a saját emlékeiben, és megvédjék, ártatlannak tüntessék fel magukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Megint túlreagálod az egészet.”

Szintén jellemző rájuk, hogy hárítják a felelősséget, a számonkérést, és a másik minden problémáját csak egy apró, lényegtelen gondként kezelik. Ha a párjuk vitázni kezd, egyszerűen csak annyival elintézik az egészet, hogy túlreagálja. Ez egyrészt nagyon sértő és megalázó tud lenni, másrészt pedig lehetetlenné teszi a felmerülő nehézségek megbeszélését. Ráadásul ezzel szintén rombolja társa önértékelését is.

Ha a fentebb említett mondatokat gyakran hallani valaki szájából egy kapcsolatban, az igencsak vészjósló lehet: egyértelműen manipulatív személyiségre utalnak, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Ilyenkor le kell ülni vele, megbeszélni a problémákat, de talán a legjobb párterapeutához fordulni. Ha azonban sehogy sem változik a helyzet, talán a szakítás lehet a legjobb megoldás.

Mit jelent a mérgező férfiasság a valóságban?

A fotós a mérgező férfiasság fogalmáról kérdezte a férfiakat, valamint arról, hogyan is van ez jelen a hétköznapokban, ők mit gondolnak róla, hogyan élik ezt meg. Fontos dolgokra hívták fel a figyelmet.

Mi az a mérgező férfiasság, és miért olyan káros? A fotós férfiakat kérdezett meg róla

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük