Szabadulj meg a mérgező barátoktól: ha ezeket a jeleket tapasztalod, ideje továbblépned

Hiába ismeritek egymást évek óta, ezek a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy nem vagytok egy hullámhosszon.

barátság vita kapcsolatok barátnők (6)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tévhit, hogy a régi barátságok, melyek már akár tíz évet is kibírtak, örökké tartanak. Nem szükségszerű a szakítás, de hiba azt gondolni, hogy azzal, hogy az ember jelleme és környezete - amúgy teljesen természetes módon - változik, nem befolyásolja a kapcsolatokat, beleértve a barátiakat is. 

Sokan szinte kötelezőnek veszik, hogy ne engedjék el maguktól a régi ismerősöket, de attól még, hogy valakivel sok minden összeköt, nem szükségszerű együtt lógnotok az idők végezetéig.

Jelek, hogy vége

Egy párkapcsolat végét is jelzik különböző jelek: bizonyos nonverbális jelzések is felhívhatják a figyelmet, hogy valami nincs rendben. Ugyanígy, egy kimúlt barátság jeleit is fel lehet sorakoztatni: ezek sajnos arra utalnak, hogy ideje külön utakon folytatni az életeteket. 

barátság vita kapcsolatok barátnők (2)

Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ősellenségként kell tekintenetek a másikra, csupán azt, hogy mindketten más életszakaszban jártok, amelyben nem biztos, hogy a másik támaszt nyújt, inkább hátráltat. 

Versenyeztet a többi baráttal

Gyakran felhozza, hogy egy másik barátnője mennyivel bőkezűbb vele, mennyi ajándékkal és figyelmességgel lepi el, míg te épphogy időt szakítasz rá az ebédszünetedben? Ha úgy érzed, hogy ahelyett, hogy értékelné az erőfeszítéseket, amiket teszel, inkább másokhoz hasonlítgat, szólaljon meg a fejedben a vészcsengő: kell ez nekem?

Csak neki lehetnek problémái

Felhív, hogy milyen szörnyűség történt vele, és órákon át ecseteli, milyen trauma volt átélni, hogy nem olyanra vágta a haját a fodrász, amilyenre szerette volna? Érezted már, hogy ellenkező esetben, ha egy valóban komoly lelki problémát szerettél volna megbeszélni vele, elviccelte a dolgot, vagy egyáltalán nem figyelt, és magára terelte a szót? Nos, ez esetben nem törődik veled őszintén, akármilyen fájó is kimondani, neki csak saját maga a fontos.

A kritikát csak osztja, de nem fogadja 

Állandóan valamilyen csípős megjegyzéssel illeti a frizurád, a ruhád, a cipőd és úgy általánosságban az életmódodat? Ellenkező esetben, ha megjegyzést teszel, egyből a plafonon van? Elképzelhető, hogy az irigység beszél belőle, de sajnos ez nem magyarázat, barátságban nem szabad ilyen mértékű féltékenységnek jelen lennie. 

barátság vita kapcsolatok barátnők (5)

Te kajtatsz utána, ő magától sosem keresne - csak szívességért 

Amikor a barátnőd minden egyes találkozásotokkor azt sugallja, hogy érezd magad megtisztelve, hogy szán rád az idejéből, nem biztos, hogy gyümölcsöző kapcsolatotok van. Megfigyelted, hogy csak hónap végén kezd pittyegni a telefonod, amikor kellene neki egy kis kölcsön, egyébként viszont, ha te nem erőlteted a találkozót, hetek telhetnek el anélkül, hogy látjátok egymást? Lehet, hogy így lenne jól. 

Azt akarja, hogy megváltozz

Ha többször is megjegyzést tesz arra, hogyan kellene viselkedned, vagy megkérdőjelezi a döntéseid alapját, nem biztos, hogy jóindulatból teszi. Az igaz barátok úgy fogadnak el, ahogy vagy, nem akarnak okosabbak lenni nálad, és átvenni az irányítást az életed felett azzal, hogy befolyásolják minden egyes lépésedet. 

Hullámzó a hangulata, és rajtad vezeti le a feszültségét

Mindenkinek lehetnek stresszes napjai, de, amikor az állítólagos legjobb barátnőd a legkisebb apróságon is indokolatlanul felhúzza magát, a magyarázkodás helyett jobb, ha odébbállsz. Természetesen az érzelmi hullámvölgyekben fontos, hogy mellette legyél, de egy bizonyos szint után a te mentális egészséged kárára megy, ha sorozatosan, ok nélkül olyan vádakat vág a fejedhez, melyeket nem érdemelsz meg csupán azért, mert ingerült. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Miért nem szakítasz?

Azt gondolná az ember, hogy a fenti jelek elég okot szolgáltatnak bárkinek, hogy kevésbé keresse a másik társaságát. Sokan tudják, hogy a barátság egy idő után tényleg többet vesz el belőlük, mint amennyit ad, mégsem lépnek tovább. De mi ennek az oka?

Irányít téged

Egyes személyiségek olyan erős manipulatív képességgel rendelkeznek, hogy meggyőzik a másikat arról, hogy szüksége van rájuk. Elhitetik, hogy valójában ők tartanak téged egyben, miközben tulajdonképpen csak kihasználják a naivitásodat. Intő jelnek számíthat, ha a barát gyakran hoz fel olyan dolgokat, melyeket a múltban tett érted, szinte magához láncol velük, és kisajátít. Esetleg azzal fenyegetőzik, hogy kikotyogja a titkaidat? Lépj időben, mert egy olyan érzelmi ringlispílbe kerülhetsz, amiből nagyon nehéz kiszállni: kiszolgáltatottnak fogod érezni magad, pedig valójában ő nem tud nélküled létezni. 

barátság vita kapcsolatok barátnők (1)

Jó a humora - vagy mégsem?

Folyamatosan bírál, és becsmérlő megjegyzéseket tesz vicces köntösbe bújtatva? Lehet, hogy egy ideig a szarkasztikus humor mintapéldájának tartod barátnődet, de a megjegyzések egyre sértőbbé válhatnak, és, mire rájössz, hogy valójában ő minden egyes szavát komolyan gondolta, csak egy dolgot fogsz bánni: hogy nem hagytad faképnél már az első gonosz megjegyzésénél.

Rosszabb egyedül

A tudat, hogy az egyetlen barátnőd eltűnik a képből, lehet, hogy megrémiszt. De gondolj arra, hogy ezzel magadtól veszed el az esélyt, hogy másokkal barátkozz, új társaságba menj, vagy egyáltalán jól érezd magad. Összetartó erő tud lenni még a sok közös emlék és barát: természetesen egyiket sem kell sutba dobni, nyugodtan járhattok egy társaságba, de itt az ideje, hogy ne mindig egymással legyetek elfoglalva, nyiss a többiek felé is, hiszen lehet, hogy van a baráti körben más, akivel jobban egy hullámhosszra tudsz kerülni.

A szakítás után

Ezek a tippek megkönnyítik a szakítás utáni időszakot: legyen szó pasiról vagy barátnőről, a lényeg tulajdonképpen ugyanaz marad.

Ezt is szeretjük