Egyoldalú barátságban élsz? Válaszolj 5 kérdésre, és kiderül, mennyire vagy fontos a másiknak

Ha a legtöbbre igennel válaszolsz, sajnos ideje elgondolkoznod, hogy a másik is ugyanúgy akarja-e a barátságot.

baratsag vege cover 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy barátságban fontos, hogy a felek teljesen egyenrangúak legyenek, mindketten megoszthassák a másikkal a problémáikat, és ugyanúgy viszonyuljanak egymáshoz. Sajnos azonban vannak olyan baráti kapcsolatok is, amik inkább csak az egyik oldalról jöttek létre igazán.

Általában ilyenkor az egyik fél mindent megtesz a barátjáért, a másik viszont inkább csak kihasználja a helyzetet és a kapcsolatot. Ezt nevezzük egyoldalú barátságnak. Sokan nem akarják felismerni, ha ilyenben élnek, de vannak olyanok is, akikben valóban nem tudatosul, hogy erről van szó. Az alábbi kérdésekkel azonban könnyen ki lehet deríteni: ha a legtöbbre igen a válasz, akkor valószínűleg egyoldalú a barátság.

Csak akkor hív, ha szeretne valamit?

Mikor volt utoljára, hogy a barátod csak úgy felhívott, hogy mi újság veled, és fussatok össze? Vagy általában csak akkor hív, ha bajba került, esetleg szüksége van valamire? Ha az utóbbi az igaz, akkor biztos, hogy nem igazi, őszinte barátságról van szó, csak kihasznál téged. Gondold át, miért szokott üzenni, és ha csak olyan helyzetek jutnak eszedbe, amikor kért tőled valamit, akkor nem biztos, hogy érdemes tovább tartani vele a kapcsolatot.

baratsag vege cover

Állandóan csak magáról beszél, vagy a mobilján lóg?

Végre leültetek egy kávé mellé, és amikor elkezdesz magadról beszélni, előveszi a telefonját, és azon pötyög? Vagy beléd fojtja a szót, és csak magáról hajlandó beszélni egész végig, közben pedig elvárja, hogy kíváncsian hallgasd? Akkor valószínűleg csak arra használ, hogy kiöntse neked a lelkét, vagy tanácsot kérjen tőled. Ha meg sem fordul a fejében, hogy rólad kérdezgessen, vagy csak néhány semmitmondó mondattal reagál a veled történtekre, biztos lehetsz benne, hogy nem igazi barát.

Lemondja a programot, de kiakad, ha neked nem jó?

Szintén az egyoldalú barátság egyértelmű jele, ha a másik fél állandóan lemondja a közös programjaitokat, és elvárja, hogy sértődés vagy harag nélkül toleráld, bezzeg amikor neked nem jó valami, hisztizik, és nem áll szóba veled. Ez is arra utal, hogy csak magát tartja fontosnak, és nem akar belegondolni a te helyzetedbe, megérteni téged. Sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem is szeretne veled találkozni, kivéve akkor, ha szeretne valamit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szívességet kér, de nem viszonozza?

Gyakran előfordul, hogy szüksége van valamire, és rögtön téged hív? Sokszor kér kölcsön ruhákat, esetleg pénzt, aztán persze később meg se köszöni, és nem is viszonozza? Ez egyértelmű jele annak, hogy kihasznál téged. Persze a barátnők kérnek szívességet egymástól, de mindig hálásak érte a másiknak, és próbálják viszonozni, a kölcsönt pedig minél hamarabb visszaadni. Az a barát, aki viszont csak kér, de nem ad, valószínűleg nem is igazi. Az pedig még nagyobb intő jel, ha amikor te kérnél tőle valamit, kifogásokat keres, hogy miért nem tudja teljesíteni vagy odaadni azt, amit szeretnél.

Tudod, hogy nem számíthatsz rá mindig?

Ha valami baj történne, akkor felhívhatod bármikor? Biztos vagy benne, hogy felveszi a telefont, meghallgat, és segít, ahogy csak tud? Ha nem, és azt is tudod, hogy fordítva viszont elvárná, hogy állandóan a rendelkezésére állj, és számíthasson rád, akkor át kell gondolnod, hogy érdemes-e továbbra is szoros barátságban maradnotok, mert valószínűleg csak egyoldalú a kapcsolatotok. Ebben az esetben azonban fontos, hogy inkább minél hamarabb lépj tovább, mert az ilyen viszony rossz hatással lehet rád.

Ezt is szeretjük