Azt hinnéd, segítesz, pedig csak ártasz a másiknak - Mit tegyél, és mit ne, ha egy barát nehéz helyzetbe kerül?

Nem mindig az a legjobb módszer a barát megnyugtatására, amire először gondolnál.

baratok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valakivel rossz történik, esetleg nehéz helyzetbe kerül, valószínűleg a családtagjai, a párja vagy a legjobb barátja az, akivel a legszívesebben megosztja a bánatát, fájdalmát és a felmerülő problémákat.

A másiknak ilyenkor egyértelműnek tűnhet, hogy mit tegyen, valójában azonban néhány hasznosnak hitt módszer vagy viselkedés inkább árthat, minthogy segítene.

Hasznosnak hinnéd, de nem segít

Sokan úgy gondolják, a legjobb ötlet minél több és minél részletesebb tanácsot adni egy nehéz helyzetbe került barátnak, ám ez a pszichológusok szerint valójában inkább káros. Persze, egy-két hasznos javaslatot nyugodtan tehetsz, de inkább csak úgy, hogy te mit tennél a helyében, ne úgy, hogy szerinted mit kellene csinálnia. Ha ugyanis túlzásba viszed, azzal azt érezheti, hogy túlléped a határokat, vagy erőlteted, amit gondolsz. Ráadásul nem mindig láthatsz bele eléggé az élethelyzetébe, a probléma hátterébe vagy a másik gondolataiba - ezért is nem ajánlott rázúdítani egy tanácsözönt. Mert, ha így teszel, előfordulhat, hogy még jobban kétségbeesik, összezavarodik, vagy negatív érzései támadnak irányodba.

A legnépszerűbb nyugtató, vigasztaló módszerek közé tartozik az, hogy a másik egy hasonló, saját példát említ, és ezen keresztül próbál tanácsot adni. Ez viszont csak akkor hasznos, ha valóban csupán egy-két mondat erejéig kerül szóba a történet. Ha hosszan beszélsz ilyenkor magadról, az inkább káros. A barát úgy érezheti, hogy háttérbe szorítod, magadat akarod a középpontba állítani, és valójában nem is érdekelnek a nehézségei. 

A fentebb említettekhez hasonló okok miatt nem javasolt erőteljes kritikát megfogalmazni. Az egyébként is problémákkal küszködő barát sokkal sértődékenyebb, könnyebben magára vesz mindent, így gyakran rosszul sülnek el a hasonló véleménynyilvánítások. Mindezeken kívül pedig nem szabad ráerőltetni semmit, még a segítségedet sem.

Mit ajánlott tenni?

De akkor mit érdemes ilyenkor tenni? A legegyszerűbb, de leghasznosabb a hallgatás és a megértés. Az emberek nagy részének már az megnyugtató, ha a legjobb barátjuk végighallgatja őket, hiszen nagy megkönnyebbülést jelent az, ha valaki végre kimondhatja azt, ami bántja, vagy, ami fájdalmat okozott neki. Ez sokszor segít is abban, hogy feldolgozzák a nehézséget, és ahhoz is hozzájárulhat, hogy tisztábban lássanak, és gyorsabban megoldást találjanak a helyzetre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül fontos, hogy nyújts érzelmi támaszt. Hangsúlyozd, hogy mindig ott leszel mellette, segítesz, amiben csak tudsz, és támogatod minden döntésében. Már csak ezek a mondatok is megnyugtatóan hatnak a másikra, hiszen erősítik benne a tudatot, hogy nincs egyedül a problémáival, és azt, hogy akármi történik, lesz valaki, akire számíthat.

Szintén jót tehetsz még azzal, ha segítesz neki különböző perspektívákból szemlélni a történteket és a helyzetét. Világíts rá több szempontra, kérdésre vagy lehetőségre, és hagyd, hogy ő maga gondolja tovább a megoldást. Ezzel tényleg nem erőltetsz majd semmit, csupán hozzájárulsz ahhoz, hogy alaposabban megfontoljon mindent, és tisztábban láthassa az életét.

Kutya-baba barátság

A kisbabáknak gyakran a háziállatok lesznek a legjobb barátaik. Így történt ez Merrivel is, aki rendkívül szoros kapcsolatba került a család hatalmas dán dogjával. Imádni való fotókat készített róluk az anyuka.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük