Így viselkedik az, aki mérgező szülőkkel nőtt fel - 5 szokás, ami felnőttkorban erről árulkodik a pszichológus szerint

A toxikus anya vagy apa káros hatása felnőttkorban is erőteljesen megmutatkozik.

anya lanya konfliktus
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermekkorban rengeteg külső tényező játszik közre a személyiség formálódásában, de a legnagyobb befolyással ilyenkor egyértelműen a szülők vannak az emberre. Ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy számos szokást és viselkedést sajátítanak el a gyerekek az apától és az anyától, hanem azt is, hogy, ha a felnőtt személyiségzavarral küzd, az is erőteljes hatással van rájuk.

Felnőttkorban is sok apróságból megmutatkozik, ha valaki toxikus családban nőtt fel. A pszichológusok elmondták, melyek a legárulkodóbb jelek, amelyeket sokan nem is vesznek észre máson vagy még önmagukon sem. 

Állandó megfelelni akarás

Az természetes, sőt, nagyon is pozitív, ha valaki általában kijön másokkal, és igyekszik jó kapcsolatot ápolni mindenkivel. Dr. Helen Odessky klinikai pszichológus szerint viszont a mérgező szülővel felnőtt ember nemcsak erre törekszik, hanem kényszeresen meg akar felelni a környezetének, és azt akarja, hogy kedveljék, elismerjék, ezért pedig bármire képes.

Ez általában azért van, mert a toxikus anya vagy apa mellett rengeteg konfliktust és veszekedést kellett átélnie, nem értékelték eléggé, vagy nem mutatták ki kellő módon a felé irányuló szeretetüket. Így később ezt szeretné pótolni, illetve el akarja kerülni a nézeteltéréseket, hiszen ezekből jócskán kijutott neki kicsi korában is.

A legrosszabbat feltételezi

Szintén jellemző, hogy gyorsan von le elhamarkodott következtetéseket, és nem bízik másokban, mindig a legrosszabbat feltételezi róluk. Ennek következtében pedig nehezen alakít ki szorosabb kapcsolatokat. A szakértő szerint ez legfőképpen a szülő manipulatív viselkedése miatt van. Mivel tőle ezt szokta meg, a környezetétől is hasonlóra számít, így távolságtartó és kétkedő lesz, fél attól, hogy át akarják verni, vagy befolyásolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Túl sokat vállal

A toxikus családtagok gyakran kritizálják gyermeküket, sosem tartják elég jónak azt, amit tesz, vagy éppen őt magát. Richard Brouillette pszichoterapeuta szerint ezért a kicsi úgy érzi, sosem felel meg az elvárásoknak, ez pedig felnőttkorban sem múlik el. Kevésre tartja magát, elégtelennek a teljesítményét, és ezt azzal akarja kompenzálni, hogy túlvállalja magát. Sosem mond nemet egy-egy plusz feladatra, sőt, gyakran önként jelentkezik rájuk, hogy bizonyítson.

Fél az új kihívásoktól

Mivel úgy tartja, semmihez sem elég jó, retteg a nagyobb, új kihívásoktól, mint amilyen például a munkahelyváltás. Ebben az is közrejátszik, hogy a mérgező szülők túl szorosan fogták, illetve nem hagyták kibontakozni, önállósodni, így fél az ismeretlentől, és nem elég független. Szintén előfordul, hogy az ambíciók gondolata bűntudatot ébreszt benne, és megragad az életben, nem tud tovább fejlődni annak ellenére, hogy ennek semmilyen képességbeli akadálya nem lenne.

A lazítás káros módjai

Richard Brouillette azt is hozzátette, hogy a mérgező családban felnőtt gyerekek gyakran választják a lazítás káros módjait. Ez számos dolgot takarhat, de ide tartozik például a féktelen bulizás, a túlzott alkoholfogyasztás, és akármilyen meglepő, a túl sok alvás vagy netezés is. Részben azért tesznek így, mert figyelemre vágynak, részben pedig azért, mert úgy érzik, így tudnak igazán kikapcsolódni.

Megható dolgot kértek a menyasszonyok édesanyjuktól

Élete egyik legemlékezetesebb napján mindenki arra vágyik, hogy a számára legfontosabb emberek álljanak mellette, és kísérjék végig ezen a megható és izgalmas úton. Néhány menyasszony éppen ezért édesanyjához fordult azzal a kéréssel, amivel egyébként az apákhoz szoktak. Megható pillanatok az esküvőkről.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük