Honnan ismerhetők fel a mérgező szülők? Ártalmatlannak tűnő viselkedésekkel befolyásolnak felnőttkorban is

Kevesen ismerik fel őket, de néhány viselkedés és szokás könnyedén leleplezi a toxikus szülőket: ezekre érdemes odafigyelni.

anya lanya vita
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mérgező szülők alatt leginkább az olyan családtagokat értjük, akik valamilyen személyiségzavar, esetleg mentális vagy érzelmi problémák miatt viselkedésükkel káros hatást gyakorolnak gyermekükre.

Sokan kicsi korban észre sem veszik, hogy toxikus apa vagy anya árnyékában nőnek fel, pedig jobb lenne minél hamarabb felismerni ezt, mivel a mérgező szülők felnőtt gyerekeikre is veszélyesek: gyakran manipulálják, befolyásolják őket, és akár a karrierjüket, párkapcsolataikat is tönkretehetik. A következő jelek, viselkedések egyértelműen erre a problémára utalnak.

Állandó figyelmet követelnek

Az ilyen szülők gyakran mindent megtesznek azért, hogy felnőtt gyermekük életében is ők legyenek a középpontban, és folyamatosan a figyelmét, az idejét követelik. Nem képesek megtartani a szükséges távolságot, nem adják meg neki a szabadság, az önállóság lehetőségét, és sokszor önző módon viselkednek. Nem zavarja őket, ha a gyereküknek tanulnia kell, vagy épp ki sem lát a munkahelyi problémákból: ha nekik szükségük van valamire, esetleg úgy gondolják, már rég látták, akkor az összes trükköt bevetik azért, hogy teljesüljön az akaratuk.

Mindent kritizálnak

Természetes, hogy mindenki kap néha-néha kritikát a szüleitől, és ezzel nincs is semmi gond, mert a megfelelő módon és a megfelelő mennyiségben pozitív hatása lehet. A mérgező családtagok viszont gyermekük összes döntését, lépését rosszalló megjegyzésekkel illetik, és csak a negatív következményeket látják, ezekre is hívják fel a figyelmet. Ez a viselkedés azonban nemcsak a karriert és a magánéletet illetően lehet káros, hanem súlyos önbizalomhiányt is okozhat.

Fájó viccek és kegyetlen szavak

Jellemző rájuk az is, hogy durva, bántó viccekkel szekálják gyermeküket, vagy éppen lekicsinylő megjegyzéseket tesznek a személyiségükre, külsejükre, a viselkedésükre vagy az életükre vonatkozóan, és durván bírálják azt. Gyakran fogalmuk sincs, mekkora sérülést okoznak ezekkel még a felnőttekben is, pedig teljesen aláássák az önbecsülést és a magabiztosságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pénzzel manipulálnak

Kicsi korban még természetes büntetésnek számíthat a zsebpénz megvonása, ám felnőttként már toxikus viselkedésre vall, ha a szülők az anyagiakkal igyekeznek zsarolni, manipulálni a felnőttet. És nemcsak a támogatás megvonása gyakori taktika náluk, hanem az is, hogy drága ajándékokat ajánlanak fel valamiért cserébe, vagy meg is veszik őket, hogy aztán később a gyerek úgy érezze, ezért tartozik a szüleinek, és a kérésük szerint cselekedjen.

Csendes zsarnokok

Sokszor alkalmazzák azt a módszer is céljaik elérése érdekében, hogy, amikor valamit nem úgy tesz felnőtt gyermekük, ahogyan ők szeretnék, némasággal büntetik és zsarolják. Ilyenkor nem keresik őt, nem szólnak hozzá, és addig folytatják ezt a viselkedést, amíg a másik meg nem enyhül, meg nem teszi azt, amit vártak tőle. Ezzel azonban olyan döntésbe kényszeríthetik bele a felnőttet, amit egyáltalán nem is szeretne.

Átlépik a határokat

A mérgező szülők nem tisztelik a másik privát szféráját és szabadságát, és az egészséges távolságot sem hajlandóak tartani. Mindenbe beleszólnak, kérdés nélkül beállítanak a gyerekükhöz, és akár a telefonjában, laptopjában is kutakodnak. Fontos azonban, hogy a felnőtt ilyenkor határt szabjon édesapjának vagy édesanyjának, és ne engedje ezeket átlépni, mert csakis így lehet önálló élete és egészségesebb kapcsolata a családtagjával.

Ki az anya, és ki a lánya?

A következő fotók az egész internetet összezavarták, mert senki sem tudja megállapítani, hogy ki az anyuka, és ki a lánya a képeken. Te eltalálod?

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük