A pszichopaták is képesek érezni: 5 dolog a személyiségzavarról, amit kevesen tudnak

A pszichopatákról elterjedt tévhit, hogy képtelenek érezni, de ennél sokkal bonyolultabb ez az antiszociális személyiségzavar.

Pszichopata jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichopatákra sokan gondolnak úgy, hogy hideg, érzelemmentes emberek, pedig valójában ennél sokkal összetettebb az antiszociális személyiségzavar e típusa. 

A pszichopátia jellemvonásaihoz tartozik a magával ragadó bájosság, a magas intelligencia, a rossz ítélőképesség, a hibákból való tanulás hiánya, az, hogy képtelenek a szerelemre, a bűntudat és szégyenérzet hiánya, a manipulatív viselkedés, az egocentrikusság, a hazudozás. Ennek fényében nem csoda, hogy elterjedt a nézete annak, hogy valójában nem is képesek érezni, pedig ez nincs így.

A pszichopaták is szeretnek

Akárcsak az egészséges emberek esetében, a pszichopaták körében is akadnak olyanok, akik a maguk módján kötődnek a szüleikhez, rokonaikhoz, a gyerekeikhez, a házastársukhoz, az állatukhoz, csak idegenekkel szemben ütköznek problémákba, pláne, ha az érzelmeiket és a bizalmukat kell megosztani velük.

GettyImages-639446190

A pszichopatákat nagyon is megviseli a szeparáció, a válás, egy szeretett személy halála vagy saját deviáns viselkedésükkel kapcsolatos ellenérzéseik.

Szoronganak saját deviáns viselkedésüktől

Egy ilyen személy számára különösen lényeges, hogy szeressék őt, és hogy fontosnak érezze magát. Azonban ez a vágya legtöbbször beteljesületlen marad, mert nem könnyű bárkinek is közel kerülnie hozzá, elviselni őt. A pszichopaták időnként igenis tisztában vannak a viselkedésükkel, és őszintén elszomorodnak attól, hogy nem tudják azt kontroll alatt tartani. Többségük nélkülözi a szociális hálózatot és a szoros kötelékeket. 

Kaotikus családi háttér

Ezek az emberek börtönként élhetik meg saját családi otthonukat, és úgy érezhetik, hogy másokhoz képest számukra sokkal kevesebb lehetőség adatott meg az életben. Általában a családi háttér is problémás a pszichopatáknál, előfordul, hogy a szülők figyelmetlenek és nem elég segítőkészek. Nem ritkán agresszívan, aszociálisan viselkednek, a droghasználat is jellemző lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Népszerűek lehetnek

Egyes pszichopaták rendkívül hatékonyan adaptálódnak a környezetükhöz, még népszerűségnek is örvendhetnek, miközben állandóan az az érzelem gyötri őket, hogy el kell rejteniük valódi arcukat, mert az már nem lenne elfogadható környezetük számára. Ez azonban nehéz választás elé állítja őket: adaptálódjanak, és éljenek egy üres látszatéletet, vagy ne alkalmazkodjanak, hanem inkább magányosan járják útjukat, a társadalomtól elszigetelve. Nem ritkán érzik úgy, hogy azt a szeretetet és barátságot, amit látnak maguk körül, soha nem fogják megtapasztalni.

Depresszió és szorongás

Nagyon sok ingerre, impulzusra van szükségük egy nap, de a legtöbb ilyen jellegű cselekedetük csak kiábrándultságot okoz számukra, és konfliktusokat generál. Az életkor előrehaladtával a pszichopaták nem képesek folytatni állandóan pörgő életmódjukat, kiégettek és depressziósak lesznek, miközben elégedetlenek addigi életükkel.

GettyImages-1148855087

Egészségi állapotuk romlik, szorongás, depresszió alakulhat ki náluk, az „életnek semmi értelme nincsen” érzés uralkodhat el rajtuk. Úgy érezhetik, hogy az egész világ ellenük van, de akár meg is győzhetik magukat arról, hogy nekik különleges bánásmód jár, és így vagy úgy, de megérdemlik, hogy beteljesítsék vágyaikat.

A pszichopaták kezelése

Az antiszociális személyiégzavarral élők kezelésénél felfedezték, hogy bizonyos neurokémiai anyagok rendellenes szintje figyelhető meg az érintetteknél. Ilyen a monoamin-oxidáz, röviden MAO, a szerotonin, tesztoszteron, a kortizol és egyéb hormonoké. Az pedig, hogy képtelenek tanulni a tapasztalataikból, összefüggésbe hozható az agykéreg zavaraival. 

Különböző terápiás eljárások segíthetnek javulást hozni, ilyen a pszichoterápia, a pszichofarmakoterápia és/vagy neurofeedback-, azaz EEG-biofeedback-tréning. A hosszú távú, legalább öt éven keresztül tartó pszichoterápia megszüntethet egyes jellemvonásokat, de a kezelések alatt a hormonháztartás változásait is megfigyelik, akár különböző gyógyszerekkel egyensúlyozhatják ki.

Miért vonzódik sok okos nő a rosszfiúkhoz?

Több oka is van annak a pszichológusok szerint, hogy rengeteg nő ellenállhatatlannak tartja a rosszfiúkat.

Miért vonzódik sok okos nő a rosszfiúkhoz? Íme, a pszichológiai magyarázat

Több oka is van annak a pszichológusok szerint, hogy rengeteg nő ellenállhatatlannak tartja a rosszfiúkat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük