3 férjével és 11 gyermekével is végzett a sötét angyal: 40 évesen akasztották fel bűneiért

Mary Ann Cotton az egyik leghírhedtebb brit sorozatgyilkos volt. Hosszú évekig nem bukott le, pedig saját családtagjaival is végzett.

Mary Ann Cotton, a sorozatgyilkos

Mary Ann Cotton ránézésre hétköznapi családanyának tűnhetett, azonban az átlagos, ártatlan külső sötét, kegyetlen belsőt rejtett. Ő a brit történelem egyik leghírhedtebb női sorozatgyilkosa. 

Bár hivatalosan csak mostohafia meggyilkolását tudták rábizonyítani - emiatt is akasztották fel -, valójában a források, a korabeli történések, beszámolók mind arra utalnak, hogy jóval több ember életét oltotta ki: a történészek szerint összesen 21 emberrel is végezhetett, áldozatai nagy része pedig családtagjai közül került ki.

Mary Ann Cotton, a sötét angyal

Mary Ann Cotton 1832-ben született az angliai Low Moorsley nevű településen a család első gyermekeként. 1834-ben húga született, aki azonban néhány hónap után elhunyt, bátyja pedig 1835-ben jött a világra. Amikor nyolcéves volt, Murtonba költöztek, a gyermekek itt jártak tovább iskolába. A lányt szorgalmas, átlagon felüli intelligenciával rendelkező tanulónak írták le, akinek megjelenése különösen rendezett és tiszta volt. 

1842-ben édesapja életét vesztette egy bányabalesetben, és mivel a házukat a férfi munkaadója biztosította, az egész családot ki akarták lakoltatni. Édesanyja részben ezért is ment hozzá egy évvel később második férjéhez, aki szintén bányász volt. Mary Ann 16 évesen költözött South Hettonba, hogy nővérként dolgozhasson, majd néhány évvel később visszatért mostohaapjához, és kitanulta a varrást.

Férjeit és gyermekeit is megölte

Húszévesen ment férjhez William Mowbray-hez, akivel egy kis időre Cornwallba költöztek, majd visszatértek Északkelet-Angliába. Ezután kezdődtek meg a rejtélyes halálozások, melyek a körülmények és a források alapján, valamint a történészek szerint mind a nőhöz köthetők. Négy vagy öt közös gyermekük már csecsemőkorában elhunyt, William 1865-ben veszítette életét, a következő években pedig úgy tudni, további négy gyermekük közül csak egyikük maradt életben. A pontos számot az iratok hiánya miatt nem tudták megállapítani a szakértők. Mindannyian hasonló gyomortünetekkel küzdöttek haláluk előtt, melyek gyomor-bélhurutra engedtek következtetni. A gasztroenteritisz okozta panaszok azonban megegyeznek az arzénmérgezés tüneteivel, ami nem véletlen - Mary Ann Cottonnak ugyanis ez volt a fegyvere. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tisztában volt azzal, hogy a két betegség szinte ugyanazokkal a következményekkel jár, könnyen összekeverhetőek, így eltussolhatóak a gyilkosságok. Hosszú ideig egyébként be is vált a módszere, hiszen senki nem fogott gyanút, és a szert könnyedén be tudta szerezni a patikákból, ahol többek között takarítószerként is árulták. Az arzént rendszeresen áldozatai ételeibe és italaiba csempészte, így szép lassan, fokozatosan és észrevétlenül mérgezte őket, hogy úgy tűnjön, természetes módon, betegségtől veszítették életüket. És hogy miért tette? A történészek szerint azért, hogy megszerezze a férfiak biztosítási pénzét, a férjeivel együtt pedig egyszerre megszabadult jó néhány gyermekétől is, hogy ne akadályozzák későbbi terveit. A halálozási arány ekkor még alapvetően igen magas volt, a férfiak átlagéletkora pedig 41 év volt, így az orvosok kezdetben egyáltalán nem is gyanakodtak.

Életben maradt lányát az édesanyjára hagyta, majd 1865 augusztusában újra férjhez ment George Wardhoz, aki egy évvel később szintén elhunyt, a biztosítási pénzt pedig ugyanúgy Mary Ann kapta. Ezután egy özveggyel, James Robinsonnal alakított ki közeli kapcsolatot: először a bejárónője lett, majd miután a férfi kisbabája szintén meghalt gyomorbetegségben, a nőnél keresett vigaszt, aki hamarosan teherbe is esett.

mary ann cotton 3

Mikor a nő édesanyja elkapta a hepatitiszt, hazalátogatott az asszonyhoz, ám hamarosan ő is hasi tünetekre panaszkodott, nem sokkal később pedig életét veszítette. Ugyanúgy, ahogy Mary Ann életben maradt lánya is, aki azután hunyt el, hogy visszaköltözött anyjához és új párjához. Miután Robinson másik két gyermeke is gyomor-bélhurutra emlékeztető tünetekben halt meg, a férfi 1867-ben feleségül vette párját. Lassan azonban észrevette, hogy túlságosan is anyagias, és gyanút fogott, amikor Mary Ann azt kezdte erőltetni, hogy kössön életbiztosítást, ezért elhagyta őt. Kapcsolatuk során legalább két gyermekük született.

Mostohafia megölése buktatta le

Az asszony az utcára került, de nem búslakodott sokáig, 1870-ben már akkor hozzáment Frederick Cottonhoz, amikor még el sem vált előző férjétől, majd hamarosan várandós lett. A férfi azonban egy évvel később elhunyt szintén gyomor-bélhurutban, feleségére hagyva két fiát. Nem sokkal később Mary Ann szerelmi viszonyba bonyolódott Joseph Nattrassal, aki meghalt, miután megváltoztatta végakaratát, és mindent a nőre hagyott. Ezután egyik mostohafia, Frederick Jr. is életét vesztette, Mary Ann pedig a másik fiútól is meg akart szabadulni. De Charles Edward Cotton halála végül lebuktatta.

A környezetében élők már évek óta arról pletykáltak, hogy ő tette el láb alól az összes családtagját, és az orvosoknak, illetve a rendőrségnek is gyanús lett a sok halálozás az asszony körül, ezért elkezdték jobban kivizsgálni az eseteket. A hétéves fiú szervezetében arzént találtak, de a nő ezt arra fogta, hogy az ezzel színezett tapétából, illetve a takarítószerekből kipárolgó anyagot lélegezte be. Végül azonban ezt az egy gyilkosságot sikerült teljesen rábizonyítani, de tárgyalását későbbre halasztották a terhessége miatt. Így 1873-ban, negyvenéves korában akasztották fel bűneiért, amiket sosem ismert el. Kivégzésekor hosszú percekig szenvedett.

Azt a történészek nem tudják biztosan, hogy kitől hány gyermeke született, ugyanis a források hiányosak. Azonban úgy tudni, összesen legalább tizenhárom gyereknek adott életet, közülük pedig csak ketten maradtak életben, ők viszont igyekeztek minél távolabb maradni a nyilvánosságtól. Mary Ann Cotton az élete során valószínűsíthetően legalább 21 emberrel végzett, köztük három férjével és tizenegy gyermekével is.

Intim portrék sorozatgyilkosokról

David Tesinsky hátborzongató feladatra vállalkozott, amikor kipattant a fejéből legújabb projektjének ötlete. Az ukrán fotós úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajna egyik börtönébe, ahol a legkegyetlenebb bűnözőket tartják fogva. Egészen közeli, felkavaróan intim portrékat készített sorozatgyilkosokról.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben - Sorozatgyilkosok portréi

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Northfoto, Pinterest, Tumblr.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük