Pszichopata sorozatgyilkos volt, mégis megőrültek érte a nők: Charles Mansonnak sokan nem bírtak ellenállni

Volt olyan, aki nyolcvanévesen szeretett bele az akkor már börtönben ülő férfiba. Charles Manson ördögien hálózta be a nőket.

Charles Manson és a nők

Bár a legveszélyesebb embernek is nevezett Charles Manson 2017 novemberében elhunyt, szörnyű tetteit és történetét azóta sem felejtette el a világ. Nemrég például Quentin Tarantino új filmje, a Volt egyszer egy… Hollywood című alkotás dolgozta fel más szemszögből megközelítve. 

De pontosan ki is volt ő? Hogyan hálózta be a nőket, és miért rajongtak érte annyian? Hogy érte el, hogy még ölni is képesek legyenek a kedvéért? Ennek jártunk most utána.

Charles Manson nehéz gyermekkora

Charles Milles Madox 1934-ben született az akkor 16 éves Kathleen Maddox gyermekeként. A fiatal anya sokáig egy William Manson nevű férfi felesége volt, ezért változtatták meg a nevét. Apját valószínűleg sosem ismerte, és igen hányatott gyermekkora volt. Anyja rengeteget ivott, végül pedig gyermeke négyéves korában börtönbe is került, így a fiú nagynénjéhez és nagybátyjához került egy időre. Mikor édesanyja kiszabadult, újra magához vette, ám 1947-ben árvaházba akarta adni őt. Végül egy bentlakásos fiúiskolában kapott helyett, ahonnan többször megszökött.

charles manson fiatal

Először 13 éves korában követett el rablást, innentől kezdve pedig egymást érték a kisebb-nagyobb bűncselekmények, melyeket általában a megélhetésért követett el: például élelmiszerboltokat, benzinkutakat fosztott ki, vagy éppen bicikliket, kocsikat lopott más fiúkkal. Ezek miatt tinédzserkorának jó részét javítóintézetekben töltötte, melyekből rendszeresen megszökött, és melyekben saját bevallása szerint többször is szexuálisan zaklatták.

Charles Manson a vizsgálatok szerint az iskolák ellenére majdnem teljesen írástudatlan volt, a pszichológusok és a szociális munkások pedig agresszív és antiszociális viselkedéséről számoltak be. A fegyelmező intézményekben sem tudott beilleszkedni, bántalmazta, veszélyeztette a társait, és állítólag olyan is előfordult, hogy pengét tartott egy fiú torkához, és molesztálta őt.

1956-ban került először felnőtt börtönbe, innentől szorosan egymás után váltakoztak a rácsok mögött és a szabadon töltött időszakok: elítélték például prostituáltak futtatásáért, később pedig azért, mert szektájával több emberrel végeztek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kétszer házasodott

1955-ben, 21 évesen vette el első feleségét, az akkor 15 éves Rosaline Jean Willist, aki már terhes volt az ifjabb Charles Mansonnal, amikor férje börtönbe került. Az első évben még látogatta őt, később azonban elhagyta egy másik férfiért, így három év házasság után elváltak. Második feleségét, Leonda Rae „Candy” Stevenst 1959 ben vette el. A lány prostituáltként dolgozott, és a bíróságon a szabadon engedéséért könyörgött. Valójában azért is házasodtak össze, hogy a nő ne tanúskodhasson ellene a bíróságon, és így szabadon engedhessék. Végül azonban - miután egy ideig tovább futtatta örömlányként - 1963-ban elváltak, 1967-ben pedig elkezdte a Manson család felépítését.

Így kerítette a hatalmába a nőket

Charles Manson személyiségére nagy hatással volt nehéz gyermekkora, valamint az is, hogy akármennyire is próbált, nem tudott érvényesülni zenészként. Agresszív volt, veszélyes, mégis határozott, domináns, okos, karizmatikus, és rendkívül jól manipulálta az embereket. A Manson család felépítése után volt, hogy körülbelül 19 nővel élt együtt, és közülük sokkal szexuális kapcsolatot is létesített. 

Tudatosan vadászott a bizonytalan, magányos, családi problémákkal küzdő nőkre, akik éheztek a szeretetre, a törődésre, és arra vágytak, hogy tartozhassanak valakihez. A férfi a gyengeségeiket kihasználva manipulálta őket, elhitette velük, hogy megértő, gondoskodó, és mindent megad nekik, amiről csak álmodnak. Kihasználta a sebezhetőségüket, és elhitette velük, hogy senki másra nem számíthatnak, csakis rá. Bátorította őket, kiemelte a tehetségeiket, önbizalmat adott nekik, hogy még jobban a befolyása alá kerítse őket.

Már az első találkozáskor igyekezett rátapintani a legérzékenyebb pontjaikra, és nagy együttérzést mutatott, ezzel pedig az ujjai köré csavart mindenkit. Ezenkívül gyakran drogokkal és szexszel manipulálta partnereit. Volt, aki utólag varázslatos élményként élte meg a szeretkezéseiket, és volt olyan is, aki úgy érezte, csakis Manson mellett érezte magát igazi nőnek. Többen arról számoltak be, hogy annyira erős intimitást volt képes felépíteni, amilyet addig még nem tapasztaltak: sokak szerint pontosan ez volt az egyik kulcsa mágikus hatalmának.

Még a gyilkolásra is rávette a tagokat

A társadalmon kívüli élet ígéretével kecsegtette őket, egy olyan hellyel, ahol szabadok és boldogok lehetnek. Azt mondta nekik, együtt erősek, és bármire képesek, hamarosan pedig annyira magához láncolta őket, hogy tényleg mindent megtettek, amire csak kérte őket. A jelenséghez az is hozzájárult, hogy Manson Jézus és a Sátán megtestesülésének állította be magát, mindig is bizonygatta óriási hatalmát, egy idő után pedig már erőszakkal, bántalmazással kényszerítette a nőket arra, hogy engedelmeskedjenek neki. 

Mindezekkel együtt saját elképzeléseit, vízióit, világnézetét könnyen beleültette a Manson család tagjainak fejébe, hiszen mindent elhittek neki, és nem ismerték fel pszichopata tulajdonságait, nem kérdőjelezték meg szavainak valóságtartalmát. Többek között azt a jövőképét is igaznak vélték, hogy a faji feszültség növekszik, a színes bőrűek pedig fellázadnak majd, de ők a kiválasztottak, akik megmenekülnek, és a világ uraivá válnak. Így még erősebb félelmet keltett a család tagjaiban, és még szorosabban láncolta őket magához. Ez pedig egyenes úton vezetett a gyilkosságokhoz: a forradalom elmaradt, Manson azonban megteremtette magának a Helter Skeltert, azaz a zűrzavart - ennek elméletét egy Beatles-album igencsak egyedi értelmezéséből alkotta meg. Azt gondolta ugyanis, hogy ebben egy kódolt üzenet, jóslat van elrejtve, amit csak ő tud értelmezni. Ezután pedig rászabadította a világra a szinte agymosáson átesett szektatagokat, akik szörnyű mészárlásokat hajtottak végre. Többek között leszúrták egy ismerősüket, Gary Hinmant, valamint Terry Melcher egykori házába is betörtek: Roman Polanski várandós feleségét, Sharon Tate-et 169 késszúrással végezték ki.

A börtönben is rajongtak érte

A férfit 1971-ben ítélték életfogytiglanra, de sokan még ezután is rajongtak érte. Egy fiatal nő például akkor szeretett bele Mansonba, amikor már börtönben volt. Afton Elaine „Star” Burton 17 évesen kezdte látogatni a bűnözőt, akibe állítása szerint teljesen beleszeretett. A nő többször is azt nyilatkozta, ez a kapcsolat az, amire szüksége van, arra született, hogy a sorozatgyilkos szerelme legyen. Gondját viselte a férfinak, mindent megtett érte még annak ellenére is, hogy a családja tiltotta tőle. Később, 26 éves korában házassági engedélyért is folyamodtak, ám végül a hírek szerint a 80 éves férfi vetett véget a kapcsolatnak.

Manson 2017-ben hunyt el, ám a kultusza még a mai napig él. A sorozatgyilkosokat övező félelem, rejtélyesség ugyanis sokak számára vonzó - ugyanúgy, ahogy az a hatalom és sötét karizma is, ami sugárzik belőlük.

Intim portrék sorozatgyilkosokról

David Tesinsky hátborzongató feladatra vállalkozott, amikor kipattant a fejéből legújabb projektjének ötlete. Az ukrán fotós úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajna egyik börtönébe, ahol a legkegyetlenebb bűnözőket tartják fogva. Egészen közeli, felkavaróan intim portrékat készített sorozatgyilkosokról.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben - Sorozatgyilkosok portréi

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük