Auschwitz szukájának hívták a brutális szörnyeteget: Irma Grese kegyetlensége semmihez sem fogható

A náci felügyelőnő, Irma Grese a legkegyetlenebb módszerekkel kínozta a táborban lakó nőket, és a legszebbeket küldte először gázkamrába.

Irma Grese

A koncentrációs táborok felügyelőinek brutalitásairól rengeteg megrázó történet látott már napvilágot. A legrettegettebb tisztek között azonban egyáltalán nem csak férfiak voltak. Az egyik leghírhedtebb őr egy fiatal nő volt, aki rendszeresen szadista módon kínozta a táborokba került asszonyokat, és kifejezetten élvezte nézni a szenvedésüket.

Az Auschwitz szukájának és hiénájának, Bergen Belsen-i gyönyörű szörnyetegnek, illetve a Pokol Szőke Angyalának is becézett Irma Gresét tettei miatt 22 évesen ítélték halálra, és végezték ki.

A bántalmazás, az apai szigor és a propaganda hatása

Irma Grese 1923-ban született a németországi Frechenben Berta Grese és a tejiparban dolgozó Alfred Grese harmadik gyermekeként. Összesen öten voltak testvérek, három lány és két fiú. Amikor tizenhárom éves lett, anyja öngyilkosságot követett el, miután rájött, hogy férjének viszonya van az egyik helyi kocsma vezetőjének lányával. Apja egyébként hithű, konzervatív katolikus volt, és mindig szigorúan bánt gyerekeivel, továbbá az sem volt ritka, hogy veréssel fegyelmezte, büntette őket. Azt is megtiltotta nekik, hogy valaha belépjenek bármilyen szervezetbe vagy pártba.

Irma tizenéves volt, amikor megkezdődött a náci oktatás az iskolákban, ő pedig már ekkor különösen fogékony volt az ideológiára. Úgy érezte, Németország túl liberális, megengedő, és ezzel megrontja az embereket. Befolyásolhatóságához egyébként fiatal kora mellett több minden hozzájárult. A lányt az osztálytársai folyamatosan bántották, kiközösítették, csúfolták társai, neki azonban sosem volt bátorsága visszavágni ellenségeinek. Annyira szenvedett, hogy végül tizenöt évesen abbahagyta a tanulást, és először kisebb boltokban, majd egy farmon dolgozott a megélhetésért.

Tudatosan építette náci karrierjét

Valószínűleg a gyermekkori traumái, a meggyőző propaganda, illetve az apja elleni dac egyaránt hajtotta a fiatal lányt, amikor nem sokkal később már az SS egyik szanatóriumában vállalt munkát nővérasszisztensként. Irma Gresét teljesen elvakították Hitler szavai, elképzelései és az egész náci gondolkodásmód. Ez a döntése ráadásul segített kiszabadulni a merev és elnyomó családi környezetből, valamint hatalmat adott a kezébe. 1940 környékén csatlakozott a Hitlerjugendhez és a Bund Deutscher Mädel nevű női ifjúsági szervezethez. 18 éves korában jelentkezett az SS női „segédeinek” kiképzőközpontjába, majd amikor egyszer hazatérve elbüszkélkedett ezzel apjának, a férfi megverte őt, és közölte vele, hogy soha többé nem akarja látni.

Először a ravensbrücki koncentrációs táborban dolgozott őrként, majd 1943-ban előléptették az auschwitzi tábor felügyelőjévé, így pedig körülbelül 30 ezer nő felett volt hatalma. Nemsokára megkapta a legmagasabb rangot, amit egy nő elérhetett: Rapportführerin, azaz irányító felügyelőnő lett. A kiképzések során arra tanították őket, hogy tartsanak rendet, és büntessék meg szigorúan a foglyokat, Irma Grese brutalitása azonban mindenki másét túlszárnyalta. 

A gyönyörű szörnyeteg

Külsőre senki sem gondolta volna róla, hogy mire képes. A beszámolók szerint csodaszép volt, ragyogó kék szeme, szőke haja és tökéletes alakja volt, míg arcát sokan egyenesen angyalinak írták le. Imádta a különleges parfümöket, melyekkel mindig befújta magát a kínzások előtt. A legelőkelőbb butikokból szerezte be a legjobb minőségű, legdivatosabb ruhákat, de a haláltábor lakóinak tárgyait is rendszeresen kisajátította. Mindig ügyelt arra, hogy hibátlan legyen a megjelenése, órákat töltött a tükör előtt frizurája és sminkje igazgatásával. Úgy tekintett önmagára, mint egy filmsztárra, sőt ez is volt a végső karriervágya. Úgy tervezte, hogy a háború után mozikban fog főszerepeket vállalni, és ünnepelt híresség válik majd belőle.

A legtöbben el sem tudták képzelni, hogy lehet egy ennyire gyönyörű fiatal nő ilyen kegyetlen. Valójában egyébként nem csupán kegyetlen, hanem egyenesen szadista volt. Örömmel gyötörte a táborok lakóit, és minden percét élvezte a bántalmazásoknak. Az egykori áldozatok szerint mindig a legszebb rabokat küldte először a gázkamrába, fegyelmezési módszerei pedig különösen brutálisak voltak. Gyakran ostorral csapkodta az asszonyok csupasz mellét, gumibottal ütötte őket, és szintén rengetegszer acélbetétes bakancsával rugdosta őket félholtra. Előfordult, hogy betanított és kiéheztetett kutyáit uszította a rabokra, illetve az is, hogy egy nőnek szülés közben összekötötte a lábait, majd végignézte, ahogy szenved. 

Szexuális deviancia, sorozatos viszonyok

Mind az áldozatok, mind a szakértők úgy vélték, mások kínzása és szenvedése nemcsak élvezetet és örömöt okozott számára, hanem egyfajta szexuális izgalmat, gyönyört is. Emellett állítólag nimfomán is volt, így rengeteg férfival és nővel folytatott viszonyt. Az auschwitzi tábor parancsnokával, Josef Kramerrel, illetve a hírhedt orvossal, dr. Joseph Mengelével is kapcsolatba került. Úgy tudni, tőle teherbe is esett, de a magzatot elhajtották. 

irma grese 5
Fotó: en.wikipedia.org

A tábor lakói közül szintén sokakkal lefeküdt annak ellenére, hogy ez szigorúan tiltott volt. Egy Blockova nevű nő volt a kedvence, vele hosszabb ideig folytatott affért, azonban amikor ráunt, kivégeztette őt. A felügyelőnő rendszeresen molesztálta, zaklatta a rabokat. A foglyoknak persze nem volt választásuk: ha Irma kiszemelte őket, akkor nem mondhattak nemet, hanem teljesíteniük kellett minden parancsát, kívánságát. 

Életében állítólag egyetlen férfi volt, akit igazán szeretett. Franz Hatzinger házas volt, 14 évvel idősebb a nőnél, és valószínűleg Auschwitzban találkoztak először. Amikor Irma Gresét 1945-ben egy másik táborba, Belsenbe szállították, rögtön tovább is akarták küldeni. Ő azonban megkérte Joseph Kramert, hogy hadd maradjon itt egy kicsit, hogy több időt tölthessen a férfival. Egyes vélemények szerint ez okozta vesztét: ha továbbutazik, lehet, hogy megmenekül a kivégzés elől. Franz Hatzinger később elkapta a tífuszt, és belehalt a betegségbe. A felügyelőnőt pedig a táborban felismerte egy egykori rab, és jelentette egy brit rendőrnél.

22 évesen végezték ki

Belsenben egyébként brutalitása még tovább fokozódott, és új kínzási módokat talált ki. Volt, hogy napokon, heteken át térdeltette az áldozatokat, órákon kellett a hóban és a jégben állniuk a fagyos éjszakában. Addig folytatta kegyetlenségeit, amíg csak lehetett, sőt állítólag még utána is: amikor elkezdték felszámolni a táborokat, ő még akkor is kínozta a foglyokat. 

Végül a britek elfogták, és katonai törvényszék kezdte tárgyalni az ügyét. Rengetegen vallottak ellene, ő azonban végig tagadott, és semmiféle megbánást nem tanúsított. 1945-ben halálra ítélték, és december 13-án, 22 éves korában felakasztották. A bitófán a hóhérnak csak annyit kiáltott szigorúan: „schnell”, vagyis gyorsan.

Szívbemarkoló felvételek a haláltáborból

1944 telén, a holokauszt tetőpontján egy fiatal, lengyel fényképész elásott egy dobozt, tele fotókkal és negatívokkal. A képek 1939-től kezdve öt éven át mutatták be a deportálásra váró, később pedig elhurcolt zsidók életét egészen közelről, így nem csoda, hogy a készítő Henryk Ross elrejtette őket a nácik elől. A lódzi művész felvételei azonban most újra napvilágra kerültek.

Elásta a képeit a zsidó fotós a nácik elől: a haláltáborban készültek, és most előkerültek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary, en.wikipedia.org.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük