Szörnyű dolgokat művelt a magyar nővel Josef Mengele és csapata - Őszintén mesélt róla

Megjelent a négy koncentrációs tábort túlélő Mengele-lány igaz története.

holokauszt

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön - így jellemzi regényében Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth újságíró írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.

Viola, korábbi nevén Ibolya egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit. - Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték. És talán az egyetlen, aki legyőzte - a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van - ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová a regényben.

A húszéves Stern Rózsa Ibolya
A húszéves Stern Rózsa Ibolya

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak. Egy szerelmes kamaszlány naplója valódi rémálommá válik, olyanná, amilyenből felébredni nem lehet, csak belehalni. - A szeretteinket majd a háború után siratjuk tovább. De ehhez először életben kell maradnunk.

Mi marad a túlélés után?

Bár az első pillanattól tudjuk, Violának sikerült az, ami sok százezer, a nácik által elhurcolt zsidónak nem, mégis, a regényt olvasva szinte percenként felmerülhet bennünk a kérdés, ép ésszel mégis hogyan tovább? Mi marad, ha oda az otthon? Mi marad, ha oda a család? Mi marad, ha oda az emberi méltóság? - A dobozba hajigált fotók. És ha nem jön értük senki, mi lesz velük? Elégetik ezeket is? Mint a rajtuk szereplőket?

Viola története rendkívüli: azonkívül ugyanis, hogy kibírta a haláltáborok poklát, és volt benne elég erő ahhoz, hogy megkockáztassa a szökést, neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is. Viola Fischerová ma már nincs köztünk, de regényével emléket állít számos olyan áldozatnak, akik csak az ő szívében éltek tovább, akikre rajta kívül nem emlékezett senki. Most e könyv lapjain üzennek nekünk, hogy ilyen többé soha ne történhessen meg.

Viola Stern Fischer és Veronika H. Tóth
Viola Stern Fischer és Veronika H. Tóth

A Mengele-lány szerzőjével, Veronika H. Tóth újságíróval és a regény fordítójával, Mészáros Tündével Oláh Andrea beszélget június 15-én 17:30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Margó Irodalmi Fesztivál keretében. A könyv már megvásárolható az Animus Kiadó gondozásában.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen volt a holokauszt Magyarországon

A második világháború idején a magyarok is lépten-nyomon az embertelen üldözéssel szembesültek, a rendszer egy pillanatra sem engedte elfelejteni a szörnyűségeket. Nézd meg képeken a korszak egy ritkán látott arcát!

Ezt is szeretjük