Szörnyű dolgokat művelt a magyar nővel Josef Mengele és csapata - Őszintén mesélt róla

Megjelent a négy koncentrációs tábort túlélő Mengele-lány igaz története.

Mengele-lány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön - így jellemzi regényében Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth újságíró írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.

Viola, korábbi nevén Ibolya egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit. - Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték. És talán az egyetlen, aki legyőzte - a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van - ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová a regényben.

A húszéves Stern Rózsa Ibolya
A húszéves Stern Rózsa Ibolya

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak. Egy szerelmes kamaszlány naplója valódi rémálommá válik, olyanná, amilyenből felébredni nem lehet, csak belehalni. - A szeretteinket majd a háború után siratjuk tovább. De ehhez először életben kell maradnunk.

Mi marad a túlélés után?

Bár az első pillanattól tudjuk, Violának sikerült az, ami sok százezer, a nácik által elhurcolt zsidónak nem, mégis, a regényt olvasva szinte percenként felmerülhet bennünk a kérdés, ép ésszel mégis hogyan tovább? Mi marad, ha oda az otthon? Mi marad, ha oda a család? Mi marad, ha oda az emberi méltóság? - A dobozba hajigált fotók. És ha nem jön értük senki, mi lesz velük? Elégetik ezeket is? Mint a rajtuk szereplőket?

Viola története rendkívüli: azonkívül ugyanis, hogy kibírta a haláltáborok poklát, és volt benne elég erő ahhoz, hogy megkockáztassa a szökést, neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is. Viola Fischerová ma már nincs köztünk, de regényével emléket állít számos olyan áldozatnak, akik csak az ő szívében éltek tovább, akikre rajta kívül nem emlékezett senki. Most e könyv lapjain üzennek nekünk, hogy ilyen többé soha ne történhessen meg.

Viola Stern Fischer és Veronika H. Tóth
Viola Stern Fischer és Veronika H. Tóth

A Mengele-lány szerzőjével, Veronika H. Tóth újságíróval és a regény fordítójával, Mészáros Tündével Oláh Andrea beszélget június 15-én 17:30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Margó Irodalmi Fesztivál keretében. A könyv már megvásárolható az Animus Kiadó gondozásában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ilyen volt a holokauszt Magyarországon

A második világháború idején a magyarok is lépten-nyomon az embertelen üldözéssel szembesültek, a rendszer egy pillanatra sem engedte elfelejteni a szörnyűségeket. Nézd meg képeken a korszak egy ritkán látott arcát!

Óriási tábla hirdette a zsidómentes Magyarországot a Városligetben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük