Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
Egy művész színessé varázsolta az auschwitzi képeket, és közben sokáig a lány arcát nézte, amit később nehéz volt megemésztenie.

kislany-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fényképezés hajnalán készült régi felvételek különlegesek: a fekete-fehér drámai egyszerűsége tökéletesen illeszkedik a kép történelmi jellegéhez, mintha az idők során már maga az emlék is megfakult volna. Bár már nagyon régen tudunk színesben fotózni, a művészek sok esetben ma is szívesen alkalmazzák a szürkeárnyalatos stílust, melynek üzenete mára átalakult, és inkább sejtelmességet, érzelmességet közvetít.

Ma, amikor a fotográfusok a színes képekből fekete-fehéret csinálnak, Marina Amaral pont az ellenkezőjét teszi: elfeledett, de erőteljes régi fotókat kutat fel, porol le és színez ki. A digitális művész így akarja életre kelteni, közelebb hozni a modern kor szülötteihez azokat a pillanatokat, melyeknek súlyát a közben eltelt rengeteg idő miatt nem is érezzük igazán.

A 14 éves auschwitzi fogoly

Legutóbbi munkája talán a legszívbemarkolóbb mind közül. A most feldolgozott három kép egy rossz állapotban lévő kislányt ábrázol: a 14 éves auschwitzi rabot, Czeslawa Kwokát. A fotókat a koncentrációs tábor fényképésze, Wilhelm Brasse készítette, és Marina Amaralnak elárulta, még ma is megviseli, ha eszébe jut a története.

Elmondta, hogy a lengyel lány nem értette, amit a német felügyelőnő mondott, aki ezért minden haragját rajta töltötte ki, és bottal ütötte az arcát. A fotózás előtt Czeslawa letörölte a könnyeit és a vért az arcáról és a szájáról, és leült, hogy elkészüljenek róla élete utolsó képei. Nem sokkal később meghalt a táborban.

Ezt is szeretjük