Ezért élnek akár 100 évig is az emberek a japán Okinavában - Ez a hagyomány kulcsfontosságú számukra

Az okinavai emberek hosszú, boldog életének egyik kulcsa a moai hagyománya.

okinawa

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Japánban elhelyezkedő Okinava-szigetek a világ öt kék zónája közé tartoznak. A kék zónák azon régiókat jelentik, ahol az emberek az átlagosnál tovább élnek, vagy éltek a közelmúltban. 

A New York Times bestsellerírója, Dan Buettner többek közt ezt a területet is bemutatja „Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai” című dokumentumsorozatában, ami a Netflixen is látható. És hogy mi a titkuk a lakóknak, akik akár százéves korukig vagy annál tovább is élnek? Meglepő, de nem csak az étkezés vagy a mozgás.

A hosszú, boldog élet titka az okinavaiak szerint

- Nyolcvanévesen még fiatal vagy. Ha kilencvenévesen a mennybe hívnak az őseid, kérd meg őket, hogy várjanak százéves korodig - akkor már megfontolhatod - mondta egy, az okinavai Ogimiben található kőtáblán. A National Geographic szerint 2020-ban az akkor háromezres lakosság 15 tagja is elérte vagy meghaladta a százéves kort, 171-en pedig a kilencvenes éveiket taposták.

Érthető módon mindenki arra kíváncsi, hogy mi a hosszú életük titka. A genetika persze nagy szerepet játszik benne, ahogyan az étkezés is. Az okinavaiak úgy tartják, hogy az étel gyógyszer, és sok édesburgonyát - főleg lila édesburgonyát -, leveles zöldet, balzsamkörtét fogyasztanak, illetve különböző moszatokat is, emellett pedig jóval kevesebb kalóriát visznek be naponta, mint például az amerikaiak. De van még valami, ami szerintük a kulcs, és ami sokak számára meglepő lehet: ez nem más, mint a társasági lét és a moai nevű hagyomány.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A moai hagyománya

A kapcsolatok ápolása, valamint a barátok és a család iránti elkötelezettség rendkívül fontos számukra. A magány a kutatások szerint olyan káros az egészségre, mintha napi 15 szál cigarettát szívna az ember, sőt 15 évvel megrövidítheti az életet. Okinavában az emberek támogatják egymást, társaságot nyújtanak másoknak, és van egy különleges hagyományuk is, ami szintén az összetartást és a kapcsolatokat erősíti.

A moai közösségi hálózatokat biztosít, ezek olyan, gyakran hobbi és érdeklődési kör alapján összehozott csoportok, amelyeknek tagjai pénzügyi és érzelmi támogatást nyújtanak egymásnak szükség esetén. A kifejezés - és maga a jelenség is - több száz évvel ezelőtt jött létre, akkor a falvak pénzügyi támogatására szolgált, és az is volt a célja, hogy a lakók erőforrásait egy-egy adott projektre összpontosítsák. Ha valakinek pénzre volt szüksége földvásárláshoz vagy egy vészhelyzet elhárításához, akkor a moai tagjai kisegítették, és összedobták a számára szükséges összeget. 

Mára a csoportok inkább egyfajta társadalmi támogató hálózat szerepét töltik be. Okinava negyedeiben a közösségek tagjai rendszeresen - heti pár alkalommal - találkoznak, hogy beszéljenek. Általában nemcsak a falu ügyeit, hanem egymás problémáit is megtárgyalják. Megosztják egymással élettapasztalataikat, a velük történt eseményeket, tanácsokat adnak, és továbbra is nyújtanak pénzügyi segítséget társaiknak, ha szüksége van rá. Ezek a csoportok támogatást jelentenek az emberek számára, csökkentik a stresszt, a magányt, és hozzájárulnak a hosszú, boldog élethez.

Olvass tovább! Képeken a világ legboldogabb országai

Ez a tíz legboldogabb ország a világon.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük