Nem a felettesed, mégis parancsolgatni próbál? Így tedd helyre a főnökösködő kollégát

A főnökösködő kolléga viselkedése zavaró és bosszantó lehet. Így szabj neki gátat.

A főnökösködő kolléga kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden munkahelyen akad egy-egy olyan kolléga, aki szereti megmondani másoknak, hogy mit csináljanak - még akkor is, ha ez egyébként nem tartozik az ő munkakörébe. Kritizálja a többiek munkáját, félbeszakítja őket a megbeszéléseken, feladatokat ad ki, és sokszor lekezelően is viselkedik. Mindezt úgy, hogy nem vezetők.

Az ilyen munkatársak nemcsak bosszantóak és zavaróak lehetnek, de megnehezítik a munkát, konfliktusokat szítanak, és megmérgezik a munkahelyi légkört. Ezért is kell határt szabni a viselkedésüknek: eláruljuk, hogy tedd helyre őket.

Így kezeld a főnökösködő kollégát

Állj ki magadért!

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy mindenre csak bólogatsz, és megcsinálod a kéréseiket csak azért, hogy elkerüld a konfliktust. Ezzel viszont azt éred el, hogy még jobban elharapódzik a dolog, és még inkább megkeseríti majd a másik a mindennapjaidat. Maradj nyugodt, kerüld a veszekedést és az agresszív reakciót, de mindenképp állj ki magadért vele szemben. Húzd meg a határokat, és hangsúlyozd, hogy nincs joga beleszólni a munkádba.

Mondd például, hogy köszönöd, a tanácsokat, vagy értékeled az erőfeszítéseit, de amíg a felettesed mást nem mond, addig te úgy és azt csinálod, ami a valódi feladatod. Ha pedig nagyon erőszakoskodik, nyugodtan közöld vele, hogy úgy gondolod, ez nem az ő hatásköre, de ha szeretné, beszélhettek róla a vezetőséggel, vagy megkérdezed róla főnöködet. Ezzel elérheted, hogy egy kicsit megijedjen, és visszalépjen.

Egyszerűen mondj nemet!

Nemet mondani egyáltalán nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, de néha muszáj. Ha megpróbál utasítgatni, vagy pluszfeladatot tolni rád, akkor egyszerűen csak mondd, hogy már így is túl sok a munkád, és arra szeretnél fókuszálni, így nem tudod elvállalni, amit kér. De azt is bedobhatod, hogy inkább a főnököd utasításait követed. Légy tárgyilagos, határozott, és egy-két mondattal zárd le a beszélgetést, majd állj tovább. Mondd nyugodtan, hogy nincs időd vele beszélgetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelezd, hogy ez nem az ő hatásköre

Ha úgy érzed, sosem veszi a célzást, vagy nem akar leállni, lehetsz egy kicsit erőteljesebb is, de ebben az esetben is kerüld a vitaindítást vagy a támadó hangnemet, hogy később ne lehessen ebből probléma. Mondd el neki, hogy hálás lennél, ha nem a te munkádra fókuszálna, hanem a sajátjára, vagy azt, hogy próbáljatok inkább a jövőben úgy együttműködni, hogy ne akarja megmondani, mit tegyél. Közölheted vele azt is, hogy szeretsz vele dolgozni, de örülnél, ha mostantól mindketten a saját feladatkörötökre fókuszálnátok.

Beszéljetek a problémáról!

Az is jó megoldás, ha leülsz vele kettesben, és elmeséled neki, hogy mi a gond. Mondd el, hogy úgy érzed, beleszól a munkádba, és úgy viselkedik, mintha a felettesed lenne, ez pedig megnehezíti az együttműködéseteket. Kérdezd meg, miért teszi ezt, és kérd meg arra, hogy változtasson. Tisztázd a pozíciókat és a feladatköröket, de ha nagyon nem értene egyet, itt is felajánlhatod azt, hogy beszéljétek meg hármasban a dolgot a vezetőtökkel. 

Mondd el a főnöknek!

Ha úgy érzed, már mindent megpróbáltál, de a helyzet változatlan, és nem tudsz így tovább dolgozni a kollégáddal, oszd meg a problémát a főnökkel. Ügyelj arra, hogy végig maradj higgadt és objektív, ne csapjon át a beszélgetés személyeskedésbe, csakis a munkát érintő problémákra és tényekre összpontosíts.

Mondd, hogy nagyszerű munkát végez, és értékeled mint kollégát, de nagyon megnehezíti a helyzetedet az, hogy sokszor a felettesedként viselkedik. Tedd hozzá, hogy örülnél, ha beszélhetnétek akár hárman az ügyről, vagy segítene megoldani a szituációt.

Idegesítő munkatársak, akikből mindenkinek elege van

Pszichológusok beszéltek a legidegesítőbb munkatársakról és arról, hogyan kezeld őket, és hogyan akadályozd meg, hogy megzavarják a munkádat, vagy rossz hatással legyenek a hangulatodra.

4 munkatárs, akiből mindenkinek elege van a pszichológusok szerint - Így kezeld őket

Ezekre a típusokra panaszkodnak a legtöbbet a pszichológusoknak az emberek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük