4 jel, hogy a párod készen áll az apaságra
A férfiak gyakran másképp állnak a gyerekvállaláshoz, mint a nők, és más tényezők befolyásolják a döntésüket. Mégis rájöhetsz, ha eljött az idő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi kell ahhoz, hogy az utódok vállalása valóban közös elhatározás lehessen? Vajon honnan tudhatod, a párod is elérkezettnek látja az időt arra, hogy szülővé váljon? Íme, a legfontosabb jelek.

Szögezzük le mindjárt az elején, nem igazán van létjogosultsága annak a nézetnek, hogy a nőket nagyobb rész illeti ebben a döntésben: itt az idő világra hozni egy gyereket. Ezzel ugyanis igen hátrányos helyzetbe kényszerítenék bele életük párját, akinek a jogai ilyenkor valójában egy spermadonoréval azonosak.

Minden onnan indul, hogy nagyon sok nő el sem tudja képzelni, a férfi bevonható egy ilyen döntésbe. Talán az elutasítástól félnek, talán maguk is bizonytalanok.
Pedig egy ilyen kérdésnél, mely két egyenrangú társ közös érdeke, bizony nem kerülhető meg a másik fél.

Többes szám, első személy

Jó jel, ha a pasid hajlandó beszélgeti veled a jövőről. És nem csupán saját tervei vannak, de a többes szám, első személy - mi mit szeretnénk együtt - sem idegen a számára. Ugyanígy befogadó akkor is, ha arról beszélsz, szívesen szülnél gyerekeket. Ha nem fut el a küszöbön álló változások elől, akkor legyél vele nagyon őszinte, megéri. Aztán hagyd, hogy végiggondolja, biztos lehetsz benne, időben megkapod a válaszát.

Mit súg a férfiösztön?

Bár sok férfinak kevésbé fontos, ki szüli meg a gyerekét, hiszen így gondolkodik: ha a nő fontos számomra, ám legyen, de mindenképp az én utódomat hozza világra. Azért a férfi számára sem teljesen mindegy, ki lesz a gyermekei anyja. Ezért, ha ő hozza fel a gyerektémát, jó okod van azt feltételezni, hogy számára is eljött az idő.

Számításba veheted azt is, hogy sok férfi nincsen túl könnyű helyzetben, ami a gyerekvállalást illeti. Míg korábban a minél több trónörökös, azaz a nagycsalád a túlélést és az öregkorra előre tekintve biztonságot jelentett, az elmúlt évtizedek változásai bizony nem támogatják az apává válást.

Az a felállás pedig, hogy a férfi biztosítja anyagilag a jelent, a nő pedig a továbblépést teszi lehetővé, azaz megszüli és neveli a gyerekeket, megszűnt. A férfiak szerepe gyengült, és ezzel együtt a létfenntartási ösztönük is háttérbe szorult. Ha viszont a férfi félreteszi ezeket a kétségeket, biztos lehetsz benne, hogy készen áll az apaságra.

Bátorító családi minta

A férfiaknál igen meghatározó az is, hogy milyen volt az a családi minta, amit láttak, és milyen volt az a családi légkör, amiben felnőttek. Ez bátoríthatja őket gyermekvállalásra, de el is bizonytalaníthatja őket. Ha a párod boldog családi légkörben nőtt fel, előfordulhat, hogy minél előbb szeretné megismételni ezt a saját gyermekeivel. De az is előfordulhat, hogy addig nem szívesen válik apává, ameddig nem biztos abban, legalább annyit megadhat a gyerekének, mint amennyit ő kapott a szüleitől.

Érdemes tehát beszélnetek a kérdésről, és nem árt, ha egyértelműen megfogalmazod, mit vársz a férfitól, mint apától. Ez ugyanis felszabadítja az erősebbnek tartott nem képviselőit, hiszen a világos feltételekre képesek rábólintani. Vagy nem. Mindét eset tiszta helyzetet teremthet.

Áldozathozatal

A változások felismerése, bevállalása az egyik legfontosabb jel a férfi részéről, hogy készen áll az apaszerepre. A focimeccs helyett a közös bevásárlást választja, a sörözés helyett a lakás átrendezését.

Mindezt kérheted is tőle, ha valóban fontos dologról van szó, de ne élj vissza vele, és ne várd el, hogy mindenről lemondjon érted, hiszen talán te sem örülnél ennek a másik oldalról. De, ha azt látod, hogy a kisebb közös ügyeitek is prioritást élveznek, valószínűleg készen áll a nagyobb horderejű döntésre is.

Ezt is szeretjük